יותר משבועיים לתוך מלחמה שהוא ציפה לסיים - או לפחות לשלוט בה - בתוך יומיים בלבד, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין מרבה לשדר כעס ותסכול על כשלונותיו הצבאיים באוקראינה, כך מצטטת סוכנות הידיעות AP הערכות מודיעין מפי בכירים אמריקנים. לאור הדברים הללו מעריכים גורמים בארה"ב, פוטין עלול להסלים ולהחריף אף יותר את המערכה שמנהל צבאו באוקראינה, ולגרור אותה לאלימות והרס קשים במיוחד.
סיקור המלחמה באוקראינה ב-N12:
- הפצצות חריגות בקייב, תיעוד ההרס במריופול: היום ה-19 למלחמה
- התמונה שמזעזעת את העולם: האם והעובר מתו בהפצצה
- פוטין חולה? במערב מעריכים כי הוא תחת השפעת סטרואידים
בימים האחרונים גוברת ההערכה בוושינגטון כי פוטין עומד להסלים את המערכה הרוסית באוקראינה, ואף רבים צוטטו לאחרונה כשאמרו שבכוונתו להעלות הילוך על מנת לשבור את רוח הלחימה וההתנגדות של הצבא והעם האוקראיני. "רוסיה עשויה לבצע מהלכים צבאיים דרמטיים ולהפציץ את המדינה במשך שבועות נוספים".
בוושינגטון מציינים כי בעוד שמרבית העולם נחרד מדי יום מתמונות המלחמה הקשות באוקראינה, פוטין עצמו מבודד למדי מהרעש התקשורתי שם ובארצו - לנוכח המחאה הנרחבת מבית. ראש ה-CIA, וויליאם ברנס, קרא למצב שבו נמצא פוטין כעת "בועת תעמולה".
אירועי הימים האחרונים במלחמה באוקראינה מחזקים את הטענה כי צבא רוסיה, בהוראתו הישירה של פוטין, שינה את דפוס הלחימה ועבר לתקוף בעצימות גבוהה הרבה יותר ריכוזי אוכלוסייה. כך, בין השאר, בעיר הנצורה מריופול מדווחים כי יותר מ-2,500 אזרחים נהרגו מהפצצות הרוסים, ובדיווחים נוספים נטען כי צבא רוסיה החל להשתמש בפצצות זרחן בהפצצות במזרח המדינה. לכך מתווספות גם ההערכות הגוברות במערב, לרבות מצד הפנטגון ומשרד ההגנה הבריטי, כי פוטין קרוב להורות על הפעלת נשק בלתי קונבנציונלי - כימי או ביולוגי - נגד אזרחים אוקראינים.
"הרצון לחדור לראשו ולמחשבותיו של פוטין - על אף שקשה במיוחד לעשות זאת, ועוד מרחוק - הוא קריטי עבור המערב בניסיונו להבין את הצעדים הצפויים בהמשך ימי הלחימה", נטען מפי גורמי המודיעין. הדבר עשוי לסייע בהיערכות ובתכנון לשלוח סיוע מסוגים שונים לאוקראינה, ולגבש צעדים שינסו למנוע מפוטין לעשות צעדים דרמטיים, כולל אולי ניסיון לגרור את מדינות נאט"ו למערכה.
לאורך שני העשורים האחרונים, השיג פוטין, באמצעות מעגל מקורבים קטן ומצומצם, שליטה מלאה בממשלה ובמדינה הרוסית באמצעות מנגנוני הביטחון שלו. ראש ה-CIA ברנס טען בפני הסנאט האמריקני בתקופה האחרונה כי פוטין מעוניין לשנות את הסדר העולמי שנוצר לאחר סוף המלחמה הקרה, וכי הוא "מתבשל עם עצמו בשילוב נפיץ של זעם ואמביציה לאורך שנים ארוכות".
"פוטין ציפה לכבוש את קייב בתוך יומיים", העריך ברנס. "במקום זאת, צבאו נכשל בהשתלטות על ערים מרכזיות ואיבד עד כה אלפי חיילים. המערב הטיל סנקציות כבדות וקידם שורת צעדים נוספים שהמיטו אסון על הכלכלה הרוסית, ובנוסף חירבו את רמת החיים הגבוהה שממנה נהנו הן האוליגרכים הרוסים והן האזרחים הפשוטים. הרבה מיתרות המטבע של רוסיה הוקפאו והוחרמו בבנקים ברחבי העולם".
ברנס, לשעבר שגריר ארה"ב במוסקווה אשר פגש את פוטין מספר פעמים רב, אמר לסנאטורים שפוטין אינו משוגע. "אני חושב שפוטין מאוד כועס ומתוסכל כרגע. סביר שהוא נמצא כעת במצב שבו יגדיל את סכום ההימור שלו במערכה, ויפעל לכתישה מוחלטת של הצבא האוקראיני - ללא כל מחשבה על האוכלוסייה האזרחית באוקראינה".
הערכות המודיעין האמריקניות עד כה, ועוד לפני שפרצה המלחמה, נחשבות למדויקות ואמינות יחסית. הדברים מגיעים דווקא על רקע הערכות אופטימיות מצד מוסקווה וקייב בנוגע להתקדמות בשיחות למען הפסקת אש. יחד עם זאת, אתמול דווח בפיננשייל טיימס הבריטי כי רוסיה פנתה לסין בבקשה לקבלת סיוע צבאי - מה שמחזק את ההערכה לגבי מצבו הקשה של הצבא הרוסי, ואולי גם את ההערכה כי בשל כך הוא צפוי להסלים את העימות הצבאי.