רוסיה עשויה לפלוש בכל רגע? בעוד שנשיא ארצות הברית, ג'ו ביידן, העריך שנשיא רוסיה החליט כבר לפלוש לאוקראינה - דווקא מאתרי החדשות היום (שבת) בקייב עולה כי המצב די רגוע. בעולם אמנם עוקבים באדיקות ומסקרים כל צעד שנעשה בנושא, אלא שבאתרי החדשות הגדולים באוקראינה מעדיפים פחות להתעסק במתיחות הגוברת, ומנסים להרגיע את הרוחות. הנשיא האוקראיני וולודימיר זלנסקי התייחס לדיווחים השונים: "פאניקה משרתת רק את האויבים שלנו, די לזרוע בהלה".
סיקור של המתיחות בין אוקראינה לרוסיה ב-N12:
• ביידן מזהיר את אזרחי ארה"ב שבאוקראינה
• דיווח: ארה"ב אמרה לנאט"ו שפוטין החליט פלוש
• רוסיה מאשימה: "המערב מפיץ מידע כוזב"
באתרי החדשות הגדולים בבריטניה, הגרדיאן ורשת BBC, החשש מפלישה רוסית וההערכה של הנשיא ביידן נמצאים בכותרות הראשיות. גם בכל הרשתות בארצות הברית מדווחים על מה שעשוי להתרחש ועל פינוי הדיפולומטים האמריקנים מקייב. בדומה להן, גם בספרד, בצרפת, בגרמניה ובטורקיה - הדיווחים על המתיחות בין אוקראינה לרוסיה נמצאים בין הכותרות הראשיות. החשש ממלחמה מסוקר בהרחבה גם בישראל, ורה"מ נפתלי בנט אף הורה להאיץ את ההערכות לפינוי ישראל מקייב.
עם זאת, דווקא מאתרי החדשות באוקראינה עולה שהמצב דווקא די רגוע. האתר "היום" (סיגרדניה), שנחשב לאחד מאתרי החדשות הגדולים באוקראינה, פחות התעסק במתח הגובר ובחלק מרכזי מהיום, המתיחות עם רוסיה לא הייתה בכותרות הראשיות. המצב דומה גם באתר TSN, שם הכותרת הראשית עוסקת בביקורת של הנשיא האוקראיני זלנסקי בצל הדיווחים בעולם המערבי על פלישה אפשרית בימים הקרובים.
בשונה מאוקראינה, ברוסיה כן עוקבים אחרי המתרחש בגבול. אמנם אין סיקור רב על השתלשלות האירועים ועל ההערכות והחשש בעולם, אך המתרחש בגבול כן מסוקר מהזווית של רוסיה.
בצל ההערכה של הנשיא ביידן כי פוטין עשוי לפלוש לאוקראינה בכל יום, הנשיא האוקראיני העביר ביקורת על הדיווחים. "אני צריך לנתח את כל המידע שיש לנו", צוטט הנשיא זלנסיקי באתרי החדשות בקייב. "יש לנו הרבה מידע, זה הגבולות שלנו, זה הטריטוריה שלנו. אני צריך להגיד לעם שלנו את האמת - והאמת היא שיש לנו מידע שונה. כרגע הפאניקה רק משרתת את האויבים שלנו, די לזרוע בהלה".
בתוך כך, שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן שוחח מוקדם יותר עם שר החוץ הרוסי סרגיי לברוב. השניים דנו בחשש של האמריקנים מכך שרוסיה תפלוש לאוקראינה בימים הקרובים. בלינקן הבהיר שדרך דיפלומטית לפתרון המשבר נותרה פתוחה, אך ציין כי היא תחייב את מוסקבה להחליש את ההסלמה ולעסוק בשיחות בתום לב. שר החוץ האמריקני חזר על כך שאם רוסיה תמשיך כך ותפלוש לאוקראינה - הדבר יביא לתגובה טרנס-אטלנטית נחרצת, מאסיבית ומאוחדת.
מוקדם יותר רוסיה האשימה את מדינות המערב ב"הפצת מידע כוזב רב כדי להסיח את תשומת הלב מהתוקפנות שלהם עצמם", כך דווח ברשת CNN. מחלקת ההגנה האמריקנית הורתה לעובדי השגרירות באוקראינה להתפנות, במה שהוגדר "עזיבה לא בחירום". במקביל, שורת מדינות קראו לאזרחיהן השוהים באוקראינה לעזוב את המדינה על רקע ההערכה של גורמים מודעיניים שרוסיה עשויה לפלוש לאוקראינה בשבוע הבא.
בשל החשש מהסלמה, ראש הממשלה בנט קיים היום דיון הערכת מצב. ההתייעצות התמקדה בישראלים הנמצאים כעת באוקראינה. בהתייעצות הטלפונית השתתפו שר החוץ, מנכ"ל משרד החוץ ונציגיו, ראש המטה לביטחון לאומי וגורמים מדיניים וביטחוניים נוספים. לפי משרד רה"מ, "מטרת השיחה הייתה לבחון ולהגביר את ההיערכות להוצאת ישראלים מהמדינה". בערב תתקיים שיחה נוספת.
בכיר במשרד החוץ אמר בעקבות הערכת המצב שהתקיימה בצוהריים שמשרד החוץ עובר למתכונת חירום, שכוללת פתיחת חדר מצב. הוקם צוות ניהול ייעודי למשבר, בראשות מנכ"ל המשרד אלון אושפיז. לפי הבכיר, כרגע אין שינוי באזהרת המסע, הדיפלומטים הישראלים יישארו בקייב, ויתוגברו בדיפלומטים נוספים מהאגף הקונסולרי במשרד החוץ כדי לתת מענה לפעילות קונסולרית בחירום. ישראל לא מתכננת כרגע טיסות פינוי. מנגד, משפחות הדיפלומטים יפונו מחר ולצידם יפונו גם נציגי ארגונים.
דניאל לוטין השתתף בהכנת הכתבה.