המתיחות עולה מדרגה? אירן ביצעה מתקפת מל"טים על בסיס של צבא ארה"ב בסוריה - כך מפרסם היום (שישי) ה"ניו יורק טיימס". התקיפה בוצעה בחודש שעבר בתגובה על מתקפה שביצע צה"ל בסוריה - כך אישרו שמונה בכירים אמריקנים וישראלים.
הבכירים סיפרו בעילום שם על נסיבות המתקפה המפתיעה בבסיס אל-טאנף בדרום סוריה: המל"טים המתאבדים שוגרו ב-20 באוקטובר. רק שניים מהם התפוצצו, אך לאחר מכן התברר שהם היו עמוסים ברסיסים וחומרי נפץ. "זה בוצע מתוך מטרה ברורה להרוג", אמר בכיר בצבא ארה"ב. הפיקוד העליון של הצבא האמריקני הגדיר את האירוע "מתקפה מכוונת ומתואמת".
עוד מתברר כי המתקפה נכשלה גם בזכות המודיעין הישראלי: רוב אנשי הצוות בבסיס – כ-200 חיילים אמריקנים – פונו שעות לפני המתקפה האירנית. הבכירים סיפרו כי המודיעין הישראלי העביר את המידע שהוביל לפינוי הבסיס, שמטרתו המרכזית היא לאמן מיליציות סוריות שנאבקות בדאעש.
על פי הפרסום, מדובר בפעם הראשונה שבה אירן תוקפת את צבא ארצות הברית לאחר פעילות צבאית ישראלית באזור. בניו יורק טיימס כינו זאת "הסלמה במלחמת הצללים של אירן וישראל, שמעמידה סכנות חדשות בפני צבא ארה"ב במזרח התיכון".
"לעקור את שיני הנחש"
גורמים בצבא ארה"ב אמרו כי להערכתם אירן הנחתה את הכוחות שביצעו את המתקפה וגם סיפקה להם את הציוד. אירן לא קיבלה אחריות לאירוע. דובר הפנטגון סירב להאשים באופן מפורש ופומבי את אירן, בין היתר בשל שיחות הגרעין שצפויות להתחדש בסוף החודש.
עם זאת, גורמי מודיעין - גם בארה"ב וגם בישראל - אמרו כי יש מידע שמצביע על מעורבות אירן. בגלל שהמל"טים לא התפוצצו, בצבא ארה"ב הצליחו לבחון אותם ולגלות שהם כללו את אותה טכנולוגיה של מל"טים שמליציות פרו-אירניות הפעילו בעירק.
בטהרן סירבו לאשר את הדיווח, אך בתקשורת האירנית שיבחו את המעשה. "היו כמה מקרים שבהם האשימו את אירן בלי הוכחה או תיעוד", אמר סעיד חאטיבזאדה, דובר משרד החוץ האירני – והפנה אצבע מאשימה לעבר ישראל. "מדינות שהקימו בסיסים צבאיים בסוריה מבלי הזמנת ממשלת סוריה ממשיכים במדיניות טרור ובתמיכה במדינות טרוריסטיות, שהן השורש של חוסר היציבות באזור ובסוריה בפרט".
למרות ההכחשה שלו, ערוץ טלגרם שמקושר למשמרות המהפכה הודיע כי התקיפה בוצעה בתגובה על פעילות ישראלית נגד "כוחות התנגדות" במזרח סוריה. לפי ההודעה שהופצה, "מפקדי המיליציות הבינו שצריך לעקור את שיני הנחש" – ברמיזה לארצות הברית.
גורם אמריקני אמר שהאירנים לא ששים לתקוף את ישראל מחשש לפעולת נגד ולכן החליטו לתקוף את האמריקנים. הפקיד אמר כי אירן רצתה להימנע מעימות ישיר עם האמריקנים, אך לקחה סיכון גדול בתקיפה של אל-טאנף, שעלולה הייתה להרוג חיילים אמריקנים ולכפות תגובה צבאית של ארה"ב. שני בכירים אמריקנים אמרו כי ייתכן שאירן האמינה כי תקיפת המל"ט תיראה כיוזמה של מיליציות ולא של אירן.
ב-8 באוקטובר תקפה ישראל, על פי דיווחים זרים, בסיס אווירי במרכז סוריה, שלפי מרכז המעקב הסורי לזכויות אדם משמש מפקדה צבאית אירנית. ב-13 באוקטובר דווח כי ישראל תקפה מטרות צבאיות אירניות ליד הערים פלמירה וחומס במרכז סוריה. שלושה אנשי מיליציות פרו-איראניות וחייל סורי נהרגו, וגורמים אירנים הבטיחו לנקום.
ב-16 באוקטובר דווח בתקשורת הסורית כי האסיר המשוחרר מדחת סאלח נהרג כתוצאה מתקיפה ישראלית. בשנות ה-80 נעצר סאלח על מעורבות בפעילות חבלנית נגד ישראל ונדון ל-12 שנות מאסר. סאלח כיהן כראש המשרד לענייני הגולן בממשלת סוריה. בממשלת סוריה האשימו את ישראל: "הוא חוסל בצעד פחדני כשהיה בדרך הביתה".