בית המשפט החוקתי בבלגיה דחה את עתירת הקהילה היהודית באירופה נגד החלטת בתי הפרלמנט הבלגים במחוזות וולניה ופלנדריה. "החלטות הפרלמנטים הבלגיים בנושא שחיטה כשרה חוקיות", נכתב בפסיקה שפורסמה אתמול (חמישי) ושאוסרת על שחיטה כשרה במחוזות הללו.
בדצמבר האחרון פסק בית המשפט לזכויות אדם של האיחוד האירופי בלוקסמבורג כי החלטת הפרלמנט הבלגי לאסור שחיטה כשרה בשני המחוזות אינן נחשבות לפגיעה בחופש הדת על פי חוקת האיחוד האירופי, ומכאן שהן תקפות וחוקתיות.
בעקבות ההחלטה, הקהילה היהודית בבלגיה, בראשות הרב הראשי של בלגיה ונציג ועידת רבני אירופה במוסדות האיחוד האירופי הרב אברהם גיגי, עתרה לבית המשפט החוקתי בבלגיה ככדי שיבחן אם הקביעה נוגדת את החוקה הבלגית והאירופית.
"מאוכזבים אך לא מופתעים"
בית המשפט החוקתי החליט ליישר אתמול קו עם החלטת הפרלמנטים ואסר על שחיטה כשרה בוולוניה ובפלנדריה. בכך התיישר עם הקביעה לפיה אין באיסור שום פגיעה בחופש הדת על פי החוקה המקומית, וזאת בנימוק שאם היהודים חפצים בשחיטה עצמאית - עליהם לשחוט תוך הימום הבהמה, עובדה שנוגדת את ההלכה היהודית.
נשיא ועידת רבני אירופה והרב הראשי במוסקבה פנחס גולדשמידט מסר: "למרות שאנו מאוכזבים מפסיקת בית המשפט, אנו בהחלט לא מופתעים, מכיוון שהוא שומר על הסטטוס קוו בבלגיה. פסיקה זו מאשרת את האיסור על שחיטה דתית ומעמידה את בלגיה עם אותן מדינות מעטות אחרות שאיסורן על שחיטה נובע מהתקופה הנאצית".
"אם ההחלטה תשוכפל - תהווה איום ממשי על החיים היהודיים ברחבי אירופה"
"הסרת היכולת של הקהילה היהודית להיות עצמאית, מעבירה מסר ברור לגבי האופן שבו רואים את יהודים בבלגיה וכיצד השלטונות רואים את עתידם", הוסיף הרב גולדשמידט. "ההשפעה היא עצומה וההשפעה מזיקה ליהודי בלגיה. כעת, כשהסתיים ההליך המשפטי, אנו מקווים כי חברי פרלמנט ינהלו קשר משמעותי עם הקהילות הדתיות, ותקוותנו היא שיהיה ניתן לאפשר את הליך השחיטה בבלגיה בקרוב".
יו"ר איגוד הארגונים היהודים באירופה (EJA), הרב מנחם מרגולין: "מה שהכי מדאיג את יהודי היבשת הינה הגישה הדו-פרצופית של כמה מדינות כלפי הקהילות היהודיות. מצד אחד הם תומכים באופן נחרץ בכל הנוגע למאבק באנטישמיות, ומצד שני הם לא מונעים חקיקה המונעת דה פקטו מיהודים לקיים אורך חיים על פי אמונתם. גרוע מכך - במידה והחלטת בית המשפט הבלגי תשוכפל גם במדינות נוספות, היא תהווה איום ממשי על החיים היהודיים ברחבי אירופה - בדומה לאנטישמיות העולה, ובמובן מסוים אפילו יותר מכיוון שמדובר על פגיעה בעיקרי האמונה שלנו".
הרב מרגולין סיכם: "זה הזמן שמדינות אירופה יעמדו מאחורי הקהילות היהודיות שלהן כדי שהמקרה הבלגי יהווה דוגמא יוצאת מן הכלל שאימה מעידה על הכלל בכל הקשור ליחס לקהילה היהודית".