סגן שר החוץ עידן רול ביטל היום (רביעי) פגישות מתוכננות עם משרד החוץ הבלגי והפרלמנט במדינה נוכח ההחלטה לסמן מוצרים מההתנחלויות. ישראל גינתה את ההחלטה וטענה שההחלטה פוגעת גם בפלסטינים ובחיזוק הקשר עם הרשות הפלסטינית.
ממשלת בלגיה החליטה כי החל מהיום, כל הסכם בין בלגיה וישראל יכלול סעיף שיבהיר כי ההסכם אינו תקף לגבי מוצרים שיוצרו בגדה המערבית ובמזרח ירושלים. על פי ההחלטה, המכס הבלגי יבדוק את הסחורות שמגיעות מישראל ויסמן אותן על פי הנחיות הנציבות האירופית לסימון מוצרי ההתנחלויות. ההחלטה שמגיעה בעקבות הנחיה שנתנה בעבר נציבות האיחוד האירופי, במשרד החוץ זעמו.
ביטלתי את הפגישות המתוכננות שלי עם משרד החוץ והפרלמנט הבלגי. החלטת ממשלת בלגיה לסמן מוצרים מיהודה ושומרון מחזקת את הקיצוניים, לא מסייעת לקידום השלום באזור והופכת את בלגיה לגורם שאינו תורם ליציבות במזרח התיכון
— Idan roll - עידן רול (@idanroll) November 24, 2021
"החלטת ממשלת בלגיה מחזקת את הקיצונים, ולא מסייעת לקידום השלום באזור", ציין סגן שר החוץ רול. "ההחלטה הופכת את בלגיה לגורם שאינו תורם ליציבות המזרח התיכון. סימון המוצרים המיוצרים ביהודה ושומרון "פוגע בישראלים ובפלסטינים כאחד. הוא אינו עולה בקנה אחד עם מדיניות ממשלת ישראל השואפת לשפר את חיי הפלסטינים, לחזק את הרשות ולשפר את קשריה של ישראל עם אירופה".
על אף ההנחיה של האיחוד האירופי, רוב המדינות באיחוד לא יישמו אותה. ולמרות זאת, בישראל חוששים שהצעד של ממשלת בלגיה יעורר מחדש את הנושא ויגרום למדינות נוספות באיחוד האירופי להפעיל מדיניות דומה.
מלבד ההחלטה לסמן מוצרים מההתנחלויות, ממשלת בלגיה החליטה גם לבחון חרם מלא על מוצרי ההתנחלויות. בהחלטה שהתקבלה בבריסל נכתב שבלגיה מחויבת ל"רשימה השחורה" של חברות עסקיות שפועלות בהתנחלויות, רשימה שפורסמה לפני כשלוש שנים על ידי המועצה לזכויות אדם של האו"ם.