בעוד פחות משבוע יתחדשו השיחות עם אירן על חזרה להסכם הגרעין, ועל רקע היערכות המעצמות לחידוש המו"מ, הגנרל קנת' מקנזי שיגר היום (רביעי) איום מפורש לעברה של טהרן. "אופציה צבאית אמריקנית מוכנה אם השיחות ייכשלו", אמר הקצין הבכיר בשיחה עם ה-TIME. לדבריו, הדרג הדיפלומטי הוא זה שמוביל את הטיפול בסוגיה האירנית - אך לצבא תמיד יש מגוון תוכניות שאפשר להוציא לפועל, אם תינתן הנחיה.
"הנשיא שלנו אמר שלא יהיה להם נשק גרעיני", הוסיף מקנזי, רגע לפני הוועידה שתתקיים בווינה ב-29 בנובמבר שמטרתה לדון באפשרות לרסן את תוכנית הגרעין האירנית בתמורה להקלה בסנקציות הבין-לאומיות. הוועידה תכלול גורמים מאירן, מאירופה, מרוסיה ומסין, ולבקשת האירנים לא תכלול את ארה"ב, שנסוגה מההסכם בשנת 2018.
נשיא ארה"ב ג'ו ביידן הבהיר כי לארה"ב אין רצון לעסוק במלחמה נוספת שתערער את היציבות במזרח התיכון, אך על פי הדיווח, גורמים בבית הלבן, בפנטגון ובמחלקת המדינה האמריקנית פעלו לפיתוח אפשרות נוספת. האופציה שמכונה "תוכנית B", תופעל אם הדיפלומטיה תיכשל ואם אירן תבחר לבנות פצצה. תוכנית B עלולה להתחיל מסנקציות נוספות ועשויה להסתיים בפעולה צבאית.
בימים האחרונים, ולקראת פתיחת השיחות על תוכנית הגרעין האירנית בווינה, מתרבים הפרסומים האמריקניים על אפשרות של תקיפה צבאית אם ייכשלו השיחות. חשוב לסייג את הדברים ולזכור כי לאמריקנים אינטרס גדול בהצלחת הדיונים, וייתכן שהדיבורים על אפשרות של תקיפה צבאית נועדו רק לשם הפעלת לחץ על המעורבים במשא ומתן.
על פי סבא"א, הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, אירן נמצאת כעת בנקודה המתקדמת ביותר בתוכנית הנשק הגרעיני שלה. "הם מאוד קרובים הפעם", אמר מקנזי. "אני חושב שהם אוהבים את הרעיון של להגיע לנקודת הפריצה לעבר פצצה".
על רקע הדיווח, אתמול הצהיר רה"מ נפתלי בנט בכנס אוניברסיטת רייכמן כי "גם אם תהיה חזרה להסכם הגרעין, ישראל היא כמובן לא צד לו והוא לא מחייב אותה". לדבריו של בנט, "מדינת ישראל חייבת לשמר חופש פעולה ויכולת פעולה, בכל מצב ובכל נסיבות פוליטיות. המאבק מול אירן הוא מאבק של העולם כולו נגד משטר אסלמי קיצוני".