אחרי שנראה היה שיבשת אירופה מצליחה להתמודד עם התחלואה, ולאחר שמדינות שונות ביבשת כבר הסירו את רוב ההגבלות על הציבור, מספר הנדבקים שוב עולה, ואיתו הצורך של הממשלות השונות לחזור אליהן למורת רוחו של הציבור. גם שם מדובר בגל ה"לא מחוסנים" - הנתונים מראים שהמדינות שרשמו את מספר הנדבקים הגדול ביותר הן אותן המדינות שנמצאות בפיגור מבחינת מספר האזרחים שקיבלו את המנות הראשונה והשנייה.
על פי נתונים מ"מרכז המחקר ג'ונס הופקינס", מספר הנדבקים בקורונה עלה כמעט בכל מדינה אירופית במהלך השבועיים האחרונים, וב-13 מתוך 45 המדינות, מספר הנדבקים החדשים אפילו יותר מהכפיל את עצמו. בארגון הבריאות העולמי טוענים שאירופה רשמה עלייה של 55% במקרי הקורונה בארבעת השבועות האחרונים, דבר שהוביל את ראש מערך החירום של ארגון הבריאות העולמי, מייק ריאן, לכנות זאת "נורת אזהרה לעולם". לדבריו, "לחלק ממדינות אירופה יש כיסוי חיסוני לא אופטימלי למרות הזמינות. העולם צריך לראות מה קורה באירופה למרות זמינות החיסון".
התחלואה החמורה ביותר היא במזרח אירופה: צ'כיה, סן מרינו, הונגריה ופולין מובילות ביבשת מבחינת מספר המקרים החדשים שיותר משילשו את הרמות של אמצע אוקטובר. המגפה החמירה ב-10 אזורים ברוסיה למרות השבתה ארצית של מקומות העבודה שנמשכה שבוע ונועדה לבלום את העלייה במספר הנדבקים. מספר הנדבקים הרוסים מטפס בהתמדה מאז אמצע ספטמבר, וביום שבת רשמה המדינה 41,335 נדבקים חדשים, המספר היומי הגבוה ביותר שלה אי פעם.
גם בהונגריה מודאגים מאוד. מספר הנדבקים בקורונה הולך ועולה במהירות כבר כמה שבועות, ובממוצע 4,106 נדבקים חדשים נספרים בכל יום. עובדי המוסדות המדיניים בהונגריה נדרשים כעת להתחסן, והממשלה הודיעה בשבוע שעבר כי גם המעסיקים בחברות פרטיות מוסמכים להפוך את החיסון לחובה עבור העובדים אם הם סבורים שזה הכרחי. חבישת מסכה בתחבורה ציבורית הפכה לחובה מ-1 בנובמבר.
הרבה מדינות, מעט חיסונים
בתי חולים בבוסניה מתכוננים לגל שמאיים על מדינות הבלקן, המדינות האירופיות שנפגעו מאוד קודם לכן במהלך המגפה. בעיירה בנג'ה לוקה שבצפון-מערב בוסניה, הצוות במחלקת הקורונה בבית החולים היחיד בעיר הזהיר כי מספר האשפוזים גדל מאוד בימים האחרונים והם עלולים לקרוס בקרוב. מתוך 300 המיטות בבית החולים, 223 כבר מלאות, כולל 32 בטיפול נמרץ. המפעל שאחראי למילוי החמצן הרפואי היחיד בבוסניה נסגר בגלל שיטפונות שגרמו להפסקות חשמל ברוב סרייבו הבירה. בבוסניה, שמונה 3.5 מיליון איש, יש את שיעור המחוסנים הנמוך ביותר באירופה, עם פחות מ-20% מחוסנים. ביום שישי דווח על 1,100 נדבקים חדשים ועוד 32 מקרי מוות.
הסיפור של אירופה לא אחיד. למעשה זהו סיפור על שתי מציאויות שונות מאוד. מדינות מזרח ומרכז אירופה כגון בולגריה, אסטוניה, סלובניה, רוסיה ורומניה חוות רמות שיא של חולים וסובלות ממתקנים רפואיים במצוקה. בינתיים, כלכלות מערב אירופה - צרפת, איטליה, בריטניה, גרמניה וספרד מוכנות הרבה יותר טוב להתמודדות עם גל נוסף של קורונה, גם כשמזג האוויר הקר פוגע ביבשת. "הגל מתון למדי" בצרפת, אמר האפידמיולוג אנטואן פלאהו ביום חמישי. יותר מ-118 אלף אנשים מתו מקורונה בצרפת מאז החלה המגפה, אך כעת, אומר פלאהו, "צרפת נמצאת בעמדה הרבה יותר טובה להתמודד עם החורף הזה, כמו ספרד, פורטוגל או איטליה".
הנשיא מקרון אמור לנאום מחר וכנראה להכריז על צעדים נוספים לבלימת הגל. "זה לא אסון, אבל זה צריך להעיר אותנו", אמר ראש הממשלה. "עכשיו זה לא הזמן לרדת מהמשמר".
הצעדים האחרונים שאוסטריה הפעילה להתמודדות עם התפשטות נגיף הקורונה יישארו ככל הנראה בתוקף גם במהלך חג המולד וחגיגות השנה החדשה, אמר הקנצלר אלכסנדר שלנברג, כשאוסטריה סופרת מספר שיא של נדבקים. ביום שישי הממשלה בווינה החליטה לסגור את בתי הקפה, המסעדות והמספרות עבור מי שלא חוסן. האוסטרים קוראים לזה כלל ה-'2G', דרישה להוכחת חיסון או החלמה, בכניסה למקומות צפופים. בהמשך הממשלה תקבע אם להכיל את ה"תו הירוק" שלהם גם עבור ביקורים בבתי מלון ובתי קולנוע ומקומות כינוס של יותר מ-25 בני אדם.
בגרמניה הכותרות זועקות: "הנה זה מתחיל שוב". מספר החולים שמגיעים לטיפול נמרץ עולה, ושר הבריאות ג'נס ספאן ומנהיגים נוספים הזהירו שהמדינה עשויה להזדקק לסגר נוסף אם לא תנקוט צעדים דחופים. גרמניה נסחפה לגל הקורונה הרביעי ללא תוכנית פעולה ברורה, ונורות אזהרה נדלקות בבתי החולים.
העדכון האחרון של המפות של המרכז האירופי למניעת ובקרת מחלות (ECDC) הראה שספרד היא כרגע היעד הבטוח ביותר של האיחוד האירופי שאפשר לנסוע אליו. בהתבסס על הנתונים שפורסמו על ידי ECDC, רוב שטחה של ספרד "ירוק" מבחינת מספר החולים וסכנת ההדבקה.
בריטניה המחוסנת יחסית עדיין לא פסלה "תוכנית ב'" להגבלות. "אני חושבת שתוכנית ב' עדיין מאוד רלוונטית, כפי שאני מבינה את זה. אנחנו רק בתחילת החורף ואני חושבת שאם אנחנו רוצים למנוע הגבלות כלשהן בעתיד, או להפחית את הנזק, אנחנו צריכים לחשוב על כל הדברים שאנחנו יכולים לעשות, שכוללים לא רק חיסון, אלא גם להתבודד כשאנחנו חולים ולצאת להיבדק", נאמר שם על ידי בכירה במטה המאבק בנגיף.
בסטטיסטיקה היומית העדכנית של ארגון הבריאות העולמי, 65% ממקרי ההדבקה בעולם במהלך 24 השעות האחרונות מקורם באירופה, וכך גם 56% ממקרי המוות. ראש הזרוע האירופית של ארגון הבריאות העולמי הביע "דאגה חמורה" מהקצב הגובר של מספר הנדבקים בנגיף הקורונה באירופה, והזהיר כי על פי "תחזית אמינה אחת", המשמעות של המסלול הנוכחי תהיה "עוד חצי מיליון מקרי מוות מקורונה" עד פברואר. "אנחנו, שוב, מוקד ההתפרצות", אמר הנס קלוגה במסיבת עיתונאים וכנראה התכוון - בעיקר למזרח היבשת.