הקלה בתנאים של הישראלית שנתפסה בבלארוס עם קנאביס ברישיון? מאיה רייטן-סטול, עורכת דין המתמחה במשפט פלילי ואזרחי, ואימא לשניים - עצורה כבר שלושה שבועות בבלארוס, מאז שנמצאו אצלה סמים מסוג קנאביס רפואי במשקל של 2.5 גרם. הערב (שלישי) נודע ל-N12 על בשורה אופטימית - רייטן-סטול צפויה להשתחרר בקרוב למעצר בית.
סיקור N12 על המעצר של מאיה רייטן-סטול בבלארוס:
- ישראלית עצורה בתנאים קשים לאחר שנתפסה עם קנאביס ברישיון
- "דואגת שמאיה תאבד את השפיות"
- כמה ישראלים כלואים בחו"ל?
האחים של מאיה צפויים לטוס לבלארוס ביום חמישי, ושם הם מתכוונים להיוועד עם עורכי הדין המקומיים כדי לקדם את ההליך. בין היתר, הם יגישו להם מסמכים רפואיים, כמו ההיתר שקיבלה מאיה ממשרד הבריאות ומאפשר לה להחזיק בקנאביס רפואי. עוד הם מתכוונים להפקיד במדינה ערבות ולשכור עבורה דירה.
מסתמן: האחים יפתחו חשבון בנק מקומי, יפקידו ערבות וישכרו דירה
על פי ההערכות, ייתכן מאוד שמאיה תשוחרר למעצר בית עד לסיום ההליך המשפטי נגדי. על כן, בכוונת המשפחה לשכור דירה שבה תשהה בפרק הזמן הזה - כפוף לדרישותיה של המשטרה המקומית. עוד הם צפויים לפתוח חשבון בנק מקומי, שבו תופקד הערבות. רק לאחר שהאחים של מאיה יסיימו את ההליכים הבירוקרטיים הללו, הם צפויים לחזור ארצה.
בזמן שבני המשפחה המודאגים זועקים לעזרה, הם עומדים בקשר שוטף עם משרד החוץ, לשכת ראש הממשלה בנט, לשכת הנשיא הרצוג ולשכת שר האוצר ליברמן - לצד הקשר שהם מנהלים אל מול עורכי דינם.
300 עורכי דין דורשים מבנט: "אל תפקירו, יש לפעול לשחרורה מיד"
היום פרסמנו כי יותר מ-300 עורכי דין חתמו על מכתב שנשלח לראש הממשלה בנט ולשר החוץ לפיד - בדרישה לשחרר את עו"ד רייטן סטול. "עשו ככל שבידכם על מנת לעזור בשחרורה של מאיה מהכלא בבלארוס, יש לפעול לשחרורה מיד טרם הגשת כתב אישום. מדינת ישראל לא מפקירה את אזרחיה במדינת זרות", נכתב.
עורכי הדין שרון נהרי וראש לשכת עורכי הדין אבי חימי שמייצגים את המשפחה נמצאים בקשר רציף וגם עורכי הדין המקומיים.
המעצר של מאיה בבלארוס - כל הפרטים
לפני כשלושה שבועות רייטן-סטול טסה לבלארוס לפגישת עבודה בהולה, שם הייתה אמורה לפגוש איש עסקים ישראלי שנמנה בין לקוחותיה. אבל בשדה התעופה במינסק בירת בלארוס שוטרים עצרו אותה בטענה שמצאו אצלה קנאביס רפואי - אלא שכל הסבר אפשרי שמאיה נתנה לשוטרים הבלארוסים לא עזר.
היא הדגישה בפניהם שהקנאביס שברשותה הוא ברישיון של משרד הבריאות הישראלי ורצתה להציג בפניהם מסמכים - אבל מבחינת השוטרים היא עברה על החוק שאוסר שימוש בסמים, גם אם זה ברישיון של משרד הבריאות. כתוצאה מכך היא נשלחה לכלא הידוע לשמצה הידוע לשמצה שנבנה במאה ה-19, שהתנאים בו מהגרועים ביותר שבעולם.
מאז שנעצרה ניתנה למאיה רק שיחה אחת קצרה בטלפון. ילדיה שנשארו בישראל נמצאים בחרדה ולא מפסיקים להתגעגע. "זה קשה. זה קשה, שלושה שבועות לא לדבר עם אימא שלי שהיא הבן-אדם שאני הכי מחובר אליו בכל העולם הזה", אמר בנה ל-N12. "היא לרוב מגדלת אותי ואת אחותי לבד. אני מאוד-מאוד מנסה להישאר חזק בשביל אחותי".
"המשפחה מרוסקת, המצב שלנו מדרדר - אין לי חשק לחיות", כך סיפרה אתמול ל"חדשות הבוקר" בבכי מוניק קרוזנסקי, אימה של מאיה. "זה קרה לה בטעות, היא עורכת דין ויודעת את החוקים. היא ארזה את התיק ברגע האחרון ולא ידעה שזה שם, עובדה שהשאירה את התיק ליד השוטרים כשהלכה לחפש מטען כדי להראות להם תו ירוק. אם הייתה חוששת, לא הייתה משאירה את התיק על ידם. כשחזרה הם אמרו לה לפתוח את התיק, אולי הכלבים הריחו".
ליה, בתה של מאיה, סיפרה בבכי: "אני מתגעגעת לאמא מאוד, זה לא פשוט. אני צריכה את אמא שלי בבית, לא דיברתי איתה מילה שלושה שבועות. היא בלי טלפון, בלי חשמל, יש איתה בתא שתי בנות. זה כל מה שאני יודעת".
כמה ישראלים כלואים בחו"ל?
מנתונים שהגיעו היום לידי N12, עולה כי מלבד מאיה יש עוד מאות ישראלים שכלואים בחו"ל. בסף הכול 302 ישראלים כלואים בחו"ל - 117 מהם עצירים לפני משפט, 129 מהם אסירים אחרי משפט ו-50 נמצאים במעצר בית או מנועי יציאה מהמדינה שבה הם שוהים.
ברוסיה כלואים 68 ישראלים, בארה"ב 59 ישראלים, באוקראינה 19 ישראלים, בגאורגיה 11 ישראלים, ברומניה 9 ישראלים, בתאילנד 9 ישראלים, בקולומביה 8 ישראלים, בטורקיה 8 ישראלים, בפרו 7 ישראלים, בהודו 6 ישראלים ובמקסיקו 2 ישראלים.