זה קרה לפני כשלושה שבועות - מאיה רייטן-סטול, עורכת דין המתמחה במשפט פלילי ואזרחי, טסה לבלארוס לפגישת עבודה בהולה, שם הייתה אמורה לפגוש איש עסקים ישראלי שנמנה בין לקוחותיה. אבל בשדה התעופה במינסק בירת בלארוס שוטרים עצרו אותה בטענה שמצאו אצלה סמים מסוג קנאביס רפואי במשקל של 2.5 גרם. מאז נעלמו עקבותיה.
כל הסבר אפשרי שמאיה נתנה לשוטרים הבלארוסים לא עזר. היא הדגישה בפניהם שהקנאביס שברשותה הוא ברישיון של משרד הבריאות הישראלי ורצתה להציג בפניהם מסמכים - אבל מבחינת השוטרים היא עברה על החוק שאוסר שימוש בסמים, גם אם זה ברישיון של משרד הבריאות. כתוצאה מכך היא נשלחה לכלא הידוע לשמצה הידוע לשמצה שנבנה במאה ה-19, שהתנאים בו מהגרועים ביותר שבעולם.
מאז שנעצרה ניתנה למאיה רק שיחה אחת קצרה בטלפון. ילדיה שנשארו בישראל נמצאים בחרדה ולא מפסיקים להתגעגע. "זה קשה. זה קשה, שלושה שבועות לא לדבר עם אימא שלי שהיא הבן-אדם שאני הכי מחובר אליו בכל העולם הזה", אומר בנה ל-N12. "היא לרוב מגדלת אותי ואת אחותי לבד. אני מאוד-מאוד מנסה להישאר חזק בשביל אחותי".
"הבת שלי, היחידה שלי, האהובה שלי נעצרה בבלארוס על משהו שלפי החוק הישראלי הכול כשר - אבל אצלם לא", אומרת אימה, מוניקה קרוזנסקי. "אני לא יודעת כמה זמן זה ייקח. היא בת, היא אימא נהדרת, אימא יחידנית לילדים, אימא שיש לה המון-המון כוח בבית והם זקוקים לה. אני לא מבינה למה לא משחררים אותה".
חוקי הסמים בבלארוס הם מהנוקשים שיש בעולם. על עברה כמו זו שביצעה לכאורה עורכת הדין מאיה, אם היא תורשע, בית המשפט במינסק יכול לשלוח אותה למאסר של שנים ארוכות בכלא. בני המשפחה מבקשים ממקבלי ההחלטות כאן בישראל להתערב בסוגיה ולהביא לשחרורה של מאיה לפני שהשלטונות בבלארוס יגישו נגדה כתב אישום.
בני המשפחה המודאגים פנו ליו"ר לשכת עורכי הדין אבי חימי ולעורך הדין שרון נהרי המתמחה במשפט בין-לאומי כדי שיסייעו לשחרר את מאיה. השניים שלחו מכתב בהול אל שר החוץ יאיר לפיד שזה יפנה לשלטונות בבלארוס. "מדובר במישהי שמשתמשת וצורכת קנאביס רפואי לאור בעיות רפואיות שאני לא אפרט מהן כרגע. יש מקום להתערבות של מדינת ישראל ולהבהיר את העמדה", מציין עו"ד נהרי.
"מתחננת לראש הממשלה, לשר החוץ יאיר לפיד, כל מי שיכול לעזור – שיעזור", אומרת אימה בבכי. "שיחזירו לנו אותה הביתה. היא לא צריכה להיות שם. יש לה ילדים שזקוקים לה. אנחנו לא יכולים ככה לחכות. אני מתחננת. אני מתחננת שיחזירו אותה הביתה".
ממשרד החוץ נמסר בתגובה: "הנושא מוכר ומטופל על ידי המשרד. שגריר ישראל בבלארוס ביקר את העצורה. אנשי משרד החוץ נמצאים בקשר עם בני המשפחה ועורכי הדין הישראלים של המשפחה".