ממשלת ניו זילנד מכירה היום במה שרוב המדינות האחרות הבינו מזמן: היא לא יכולה להימנע לחלוטין מנגיף הקורונה. לאחר חודשים של סגרים קפדניים ראש הממשלה ג'סינדה ארדרן הכריזה היום (שני) לראשונה על שינוי באסטרטגיית המאבק בנגיף. מ"חיסול" הקורונה באמצעות הגבלות קשות, להקלה הדרגתית והסתמכות על חיסונים. "אנחנו עדיין רוצים לשלוט בנגיף, אבל עכשיו יש לנו יותר אפשרויות", אמרה ארדרן.
על פי התוכנית של ארדרן החל מיום שלישי ייצאו שוב תושבי אוקלנד מסגר ויוכלו להיפגש בחוץ עם יקיריהם ממשק בית אחד אחר, מרכזי גיל הרך ייפתחו מחדש ואנשים יוכלו ללכת לחוף הים. המועדים לפתיחה מחודשת של חנויות ומאוחר יותר גם ברים ומסעדות טרם נקבעו.
מאז תחילת המגפה ניו זילנד נקטה בגישה חריגה של אפס סובלנות לנגיף באמצעות סגרים ומעקב אגרסיבי ויעיל מאוד אחרי מגע של נדבקים עם אחרים.עד לאחרונה האסטרטגיה הזו לבלימת ההדבקה גם עבדה בצורה יוצאת דופן.
המדינה, ובה 5 מיליון תושבים, דיווחה על 27 מתים בלבד מהנגיף. בעוד שמדינות אחרות התמודדו עם עלייה במספר המתים ושיבושים מרחיקי לכת בחייהם, הניו זילנדים חזרו למקומות העבודה ולחצרות בתי הספר ואצטדיוני ספורט בטוחים מכל הדבקה וסיכונים בהתפשטות קהילתית של הנגיף. גבולות המדינה נותרו סגורים כמעט לחלוטין.
אולם כל זה השתנה כאשר גרסת ה"דלתא" המדבקת יותר, הצליחה לחמוק מעבר לסגר באוגוסט האחרון עם מטייל שחזר מאוסטרליה. למרות שניו זילנד נכנסה מייד לסגר מחמיר מאוד לאחר מקרה אחד בלבד, זה לא הספיק כדי לעצור את ההתפרצות שהתפשטה כבר ליותר מ-1,300 תושבים, גם מחוץ לאוקלנד.
כעת ארדרן הסבירה שהחיסונים עושים את ההבדל והוסיפה כי שבעת השבועות של מגבלות קפדניות באוקלנד סייעו לרסן את ההתפרצות. "חיסול הנגיף היה חשוב מכיוון שלא היו לנו חיסונים", אמרה. "עכשיו כבר יש לנו ואנחנו יכולים להתחיל לשנות את הדרך שבה אנו עושים דברים".
עוד הוסיפה ראש הממשלה כי אסטרטגיית החיסול שימשה את המדינה בצורה טובה להפליא, אך הממשלה תמיד התכוונה לעבור בסופו של דבר להגנה שמתבססת על חיסונים, גרסת הדלתא לדבריה הייתה קריטית בהאצת התהליך.
ניו זילנד החלה את מסע החיסונים שלה לאט בהשוואה לרוב המדינות המפותחות האחרות. רק באוגוסט מבצע החיסונים קיבל תאוצה, אחרי תחילת ההתפרצות, אך ירד שוב באופן משמעותי מאז. כ -65% מהניו זילנדים קיבלו מנה אחת לפחות ו-40% מחוסנים בשתי מנות. בקרב בני 12 ומעלה, כ-79% קיבלו לפחות מנת חיסון אחת.