עורכי כתב העת הבריטי הנחשב BMJ, היומן הרפואי הבריטי, מאשימים את פייסבוק, או בשמה החדש 'מטא', שהסתירו מידע אודות אי סדרים בניסוי הקליני של חיסוני פייזר. במכתב פתוח ששלחו למנכ"ל מארק צוקרברג כתבו כי תהליך בדיקת העובדות שנעשה בפייסבוק "לא מדויק, לא מלא – וחסר אחריות".
במאמר, שפורסם בכתב העת בתחילת נובמבר, הובאו ראיות לשורה של אי-סדרים בניסוי הקליני שביצעה פייזר בחיסון לקורונה. עובד של החברה הקבלנית "ונטביה", שסייעה לפייזר בעת שביצעה את הניסוי הקליני, הציג בפני עורכי כתב העת מסמכים, תמונות והקלטות אודות אותם כשלים. העורכים מדגישים שאף יש בידיהם הוכחות שהמידע הוצג בפני ה-FDA, אך הארגון התעלם מהדברים.
על התחקיר חתום פאול ד. טאקר, עיתונאי חוקר מטעם ה-BMJ. מהמסמכים שבחן עלה שבאתר הניסוי בטקסס, הצורך להגיע לתוצאות במהירות גבר על אמינות המידע ובטיחות המטופלים. ”מנהל אזורי בחברה שביצעה את הניסוי הקליני עבור פייזר אמר ל-BMJ שהחברה זייפה נתונים, חשפה את קוד הטיפול, העסיקה אנשים שלא עברו הכשרה ראויה כדי לחסן והתעכבה במעקב אחר תופעות לוואי שדווחו", נכתב בתחקיר. התראות בעניין הועברו על ידי המנהלת האזורית למטה החברה המבצעת, ומשלא נעשה דבר היא דיווחה ל-FDA. מיד אחרי ששיגרה את המייל היא פוטרה.
העורכים כתבו במכתב הפתוח למנכ"ל פייסבוק כי ימים אחדים לאחר שהמאמר פורסם, הגיעו אליהם תלונות שענקית הטכנולוגיה לא מאפשרת לשתף את המאמר. הם הוסיפו וטענו שהוא מתויג בפייסבוק כמידע שגוי או מטעה. העורכת האחראית של BMJ, פיונה גולדלי, ומי שאמור להחליף אותה, קמרן עבאסי - מדגישים במכתבם כי דווקא תהליך בדיקת העובדות בפייסבוק הוא ששגוי ומטעה, ומציינים שידוע להם שלא מדובר במקרה בודד.
”אנחנו מקווים שתפעל באופן מידי לתיקון השגיאה ותבחן את השתלשלות העניינים שהובילה אליה - ובאופן כללי תשקול שוב את ההשקעה הכספית והיחס לבדיקת עובדות“, סיכמו העורכים את הפנייה למנכ"ל צוקרברג.