עברו 30 שנה עד שקולונל קים קוק-סונג התברג בקרב הדרגים הבכירים בסוכנויות הריגול עושות דבריו של מנהיג צפון קוריאה, קים ג'ונג-און. "הן העיניים, האוזניים והמוח של המנהיג העליון", הוא חשף בריאיון מיוחד לרשת BBC – בפעם הראשונה שבה גורם בכיר לשעבר בשירות פיונגיאנג מדבר.
קוק-סונג היה משרת קומוניסטי נאמן – שמר את סודות ההנהגה, שלח מתנקשים להרוג מתנגדי משטר ובנה מעבדת סמים שתסייע בגיוס כספים "מהפכניים" כלשונו. אולם כפי שהוא סיפר, אפילו דרגה ונאמנות לא מספקות ביטחון ברחובות צפון קוריאה. ב-2014 הוא נאלץ לנוס על נפשו ומאז הוא מתגורר בבירת דרום קוריאה, סיאול, ועובד בשירות המודיעין הדרום-קוריאני.
הקולונל לשעבר תיאר את ההנהגה בצפון קוריאה כמי שנואשת להרוויח כסף בכל דרך אפשרית – החל מעסקות סמים ועד מכירת נשק במזרח התיכון ובאפריקה. הוא סיפר על האסטרטגיה שמאחורי ההחלטות המתקבלות בפיונגיאנג: התקפות של המשטר על דרום קוריאה, וטען כי רשתות הריגול וגורמי הסייבר של המדינה החשאית יכולים להגיע לרחבי העולם.
"הטרור בצפון קוריאה – כלי פוליטי שנועד להגן על כבוד המנהיג"
שנותיו האחרונות של קוק-סונג ביחידת המודיעין של צפון קוריאה היו הימים הראשונים בקריירה המוקדמת של ג'ונג און. התובנה שנפלה עליו כבר אז: ג'ונג און הוא אדם צעיר ולהוט שרואה עצמו כלוחם.
בשנת 2009, כשאביו השליט סבל משבץ וכבר היה לו ברור כי יירש אותו, המנהיג הנוכחי בצפון קוריאה הנחה לשרשרת הפיקוד להקים "כוח משימות טרור". המטרה? לחסל פקיד צפון-קוריאני לשעבר שערק לדרום. "זה היה מעשה שנועד לספק את אביו", אמר קוק-סונג. "אני בעצמי הייתי אמון על התוכנית".
ניסיון החיסול השתבש. שני בכירים בצבא צפון קוריאה עדיין מרצים מאסר בסיאול בגין המזימה, והמדינות היריבות מתווכחות עד היום מי עומדת מאחורי כך. "בצפון קוריאה הטרור הוא כלי פוליטי המגן על כבודם הגבוה ביותר של קים ג'ונג-איל וקים ג'ונג-און", הוסיף הבכיר לשעבר.
אירועים אלימים נוספים לא בוששו לבוא. ב-2010 ספינה של חיל הים הדרום-קוריאני טבעה לאחר שנפגעה מטורפדו, מה שהוביל למותם של עשרות חיילים. עוד באותה שנה פגעו עשרות פגזי ארטילריה ששוגרו מהצפון באי שבשליטה דרום-קוריאנית.
קוק-סונג טוען כי לא היה מעורב באופן ישיר בפעילויות המדוברות, אולם שום דבר לא יוצא לפועל בלי פקודות מלמעלה. "בצפון קוריאה חייבים את אישורו הישיר של המנהיג העליון גם כשבונים כביש", הוא אמר.
צפון קוריאה אומנם נחשבת מדינה ענייה ומבודדת בעולם, אולם לא כדאי לזלזל בכוחה בכל הקשור למלחמה ברשת. קים קוק-סונג סיפר כי ג'ונג-איל, אביו של המנהיג הנוכחי, הורה להכשיר כבר בשנות ה-80 כוח אדם שיתמחה ביכולות טכנולוגיות גבוהות: "אוניברסיטה מקומית בחרה סטודנטים מבריקים והסמיכה אותם לתחום תחת הוראה מיוחדת".
מסמים ונשק בלתי חוקי – לכספים
בכיר המודיעין לשעבר סיפר גם על סחר הסמים במדינה, שעליו מתבססת בין היתר כלכלת צפון קוריאה. "קיבלתי משימה להקים בסיס ייצור במרכז הדרכה והתחלנו לייצר סמים", אמר קוק-סונג. "בעיקר ייצרנו קריסטל מת' שיכולנו לפדות אותו לדולרים ולהביא את הכסף לג'ונג-איל". לדבריו, קופת המדינה שייכת כולה למנהיג: "בכסף הזה הוא היה בונה לעצמו וילות, קונה מכוניות ונהנה ממותרות".
מקור הכנסה נוסף ששימש את המדינה היה מכירת נשק בלתי חוקי לאירן. "היו לנו צוללות מיוחדות, צפון קוריאה הייתה טובה בבנייה שלהם", אמר סונג-און. פרט לכך, הוא סיפר כי עסקות הנשק כללו טילים בליסטיים, והמדינה המשיכה בעצמה לפתח נשק להשמדה המונית למרות הסנקציות הבין-לאומיות המחמירות.
"ידעתי שלא אוכל לחיות שם יותר"
זמן לא רב אחרי עלייתו לשלטון ב-2011 החליט ג'ונג-און לטהר את סביבתו ולנטרל את כל מי שנתפס כאיום. כך קרה עם דודו, צ'אנג סונג-טק, שהוצא להורג כי סומן על ידי ג'ונג-און בתור מי שיכול להיות המנהיג "דה-פקטו" של צפון קוריאה.
"זו הייתה מכה מזעזעת, הרגשתי מייד סכנה לחיי וידעתי שלא אוכל לחיות יותר שם", אמר הבכיר לשעבר – והחל לתכנן את הבריחה עם משפחתו לדרום. כשנשאל מדוע החליט להיחשף דווקא עכשיו, הוא הסביר: "זו החובה היחידה שאני יכול לעשות. מעכשיו אפעל יותר כדי לשחרר את אחיי בצפון מאחיזת הדיקטטורה – וכדי שיוכלו לזכות בחופש אמיתי".