גל הדלתא ממשיך להכות ברחבי העולם, וכעת עולה חשש חדש בעקבות הופעתו של הזן AY.4.2 - שמאובחן כווריאנט נפרד. נראה כי ההבדל העיקרי במצבן של מדינות הוא שיעור ההתחסנות הנמוך או הגבוה, בין מדינות שמחזיקות בחיסונים לעומת מדינות באפריקה למשל שבהן חלק ניכר מהצוותים הרפואיים עדיין לא מחוסנים. N12 מביא לכם את תמונת מצב הקורונה ממוקדים שונים בעולם.
בריטניה: סגר בחגים?
בצל התפשטות זן הקורונה החדש AY.4.2 והזינוק המקומי בתחלואה – מומחים בממלכה הציבו נורת אזהרה מפני סגר נוסף במדינה בחופשת חג המולד. האזהרה מגיעה על רקע התנגדותו של ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון להמלצות גורמי הבריאות המקומיים, שהסבירו כי בשל המצב הגיעה העת להגבלות מחמירות יותר. לדבריהם, מספר המאומתים היומי לצד שיעורי התמותה לא יכולים לעבור לסדר היום, וקראו לציבור לעשות כל מה שניתן כדי לצמצם את התפשטות הנגיף.
המייעצים לממשלה בנושא הדגישו כי על מנת לא לאבד שליטה יש לעבור לעבודה מהבית ולהמשיך להקפיד כמובן על עטיית מסכה. כשנשאל לגבי האפשרות לסגר בחורף אמר ראש הממשלה הבריטי ג'ונסון: "אין שום דבר שמעיד כי זה על הפרק". שר האוצר הבריטי הוסיף כי מבצע החיסונים שכולל כעת גם את מנת הבוסטר הפכו הגבלות כלכליות מחמירות ללא סבירות בשלב הזה.
על רקע החשש מהתפשטות הזן, ארגון הבריאות העולמי הבהיר כי כדי להימנע ממוטציות חדשות של הנגיף יש לדאוג כי העולם כולו יהיה מחוסן. לדברי דוברת הארגון, רק אחד מכל עשרה עובדי בריאות באפריקה מחוסן כיום: "אנחנו נמצאים בנקודה כל כך גרועה בחלק גדול מהעולם – ככה נראה עוד וריאנטים מתפתחים".
לאחר שממשל ביידן הודיע כי ייקח חלק במאמץ הבין-לאומי ויתרום חצי מיליארד מנות חיסון של פייזר למדינות עניות, קרא יו"ר ארגון הבריאות העולמי טדררוס אדהנום גברייזוס לכלכלות בפורום G20 לקחת דוגמה מארצות הברית. "אנו מקווים שגם מנהיגים אחרים יבטיחו כי לכל המדינות תהיה גישה לחיסון והן יוכלו להגיע לשיעור התחסנות שיעמוד על 40% עד סוף השנה הנוכחית".
אוסטרליה: המונים ברחובות
בתום סגר ארוך שנמשך חודשים תושבי העיר מלבורן יצאו לבלות במסעדות ובבתי קפה כדי לחגוג את סוף השבוע הראשון זה זמן רב ללא הגבלות למיניהן. אוסטרליה חזרה בה ממדיניות "אפס הדבקה" והחליטה לנהל את המאבק במגפה בהתאם לשיעור ההתחסנות האזורי. מדינת מחוז ששיעור המתחסנים שבה יעמוד על יותר מ-70% תיפתח באופן חלקי והחל מ-80% מתחסנים ייכנסו לתוקף הקלות נוספות. כעת אוסטרלים רבים מעוניינים לטוס לנופש ברחבי העולם והביקוש לכך במדינה גבוה.
רומניה: בתי חולים על סף קריסה
בתי החולים ברומניה על סף קריסה ואי-ספיקה, וכתוצאה מכך הממשלה המקומית החליטה להשיב הגבלות. בין היתר, ייערך עוצר לילי ובכניסה לרוב המקומות הציבוריים תהיה חובת הצגה של תעודת התחסנות. כדי לבלום את העלייה בתחלואה ובתמותה שהגיעו לשיאן החודש המדינה החליטה לשלוח את תלמידי בתי הספר לחופשה בת שבועיים. שיעור ההתחסנות ברומניה הוא השני הנמוך ביותר בקרב מדינות האיחוד האירופי.
רוסיה: סגר חלקי
1,075 מתים מקורונה ברחבי המדינה ביממה האחרונה – שיא יומי זה היום החמישי ברציפות. בתוך כך, נשיא רוסיה ולדימיר פוטין החליט השבוע כי מקומות עבודה שונים ייסגרו ומוסקבה תיכנס ביום חמישי לסגר חלקי. לפי התוכנית, רק בתי עסק חיוניים יישארו פתוחים. למרות שפיתחה את אחד החיסונים הראשונים בעולם נגד הנגיף, ספוטניק V, רוסיה חיסנה עד כה רק כשליש מאוכלוסייתה, וזהו אחד משיעורי ההתחסנות הנמוכים באירופה.
סין: 50 נדבקים ביממה האחרונה
ברפובליקה העממית המצב לפי שעה מזהיר באופן משמעותי. ועדת הבריאות הציבורית דיווחה בסך הכול על 50 הידבקויות בקורונה ביממה האחרונה. בסין מסווגים בנפרד את החולים הא-סימפטומטיים, שמספרם עומד כעת על 17 נדבקים. לא נרשמו מקרי מוות חדשים ומספר המתים – 4,636 – נותר ללא שינוי.
סרי לנקה: שלב ה"בוסטר"
מבצע החיסון השלישי במדינה יוצא לדרך ב-1 בנובמבר. בשלב הראשון יתחסנו הצוותים הרפואיים וענפים שמוגדרים בסיכון (ביטחון ותעופה), אחריהם ייפתח החיסון לקשישים, והכול כחלק מכוונת הממשלה לבטל עוד ועוד הגבלות שהוטלו, כמו איסור נסיעה בין המחוזות במדינה. פרט לכך, הממשלה הודיעה כי שירותי הרכבות שהושבתו במשך כמעט חודשיים ישובו לפעילות בשבוע הבא. לפי סוכנות הידיעות רויטרס, 59% מאוכלוסיית המדינה כבר התחסנה ומשרד הבריאות המקומי מעריך ששיעור ההתחסנות יעלה ל-70% בשבועות הקרובים.
סרי לנקה יצאה מסגר שארך כחודש וחצי רק ב-1 באוקטובר כשמספר המאומתים היומי ירד אל מתחת ל-1,000 נדבקים עם פחות מ-50 מתים. מאז המדינה החלה לחזור בזהירות לשגרה עם פתיחתם המחודשת של המסעדות ובתי הקולנוע. עם זאת, עדיין כאמור ישנן הגבלות כמו איסור על התכנסויות ציבוריות.
דרום קוריאה: 70% חוסנו
הרשויות המקומיות הודיעו כי השיגו את יעדן לחסן 70% מהאוכלוסייה שמונה כ-52 מיליון תושבים. את מבצע החיסונים החלה המדינה בפברואר, ובשבוע שעבר פרסם שר הבריאות הדרום-קוריאני כי הממשלה תחל לשוב לפעילות שגרתית החל מהחודש הבא. לצד זאת, במדינה שומרים על אופטימיות זהירה. הסוכנות לבקרת ומניעת מחלות המקומית ציינה כי "חסינות עדר לא תוביל לקץ המגפה בשל התפשטות גרסת הדלתא החדשה – אך לעמידה ביעד החיסונים יש משמעות בהפחתת מספר החולים קשה ובירידה בתמותה".
קוריאה הדרומית הצליחה עד כה במידה רבה להתמודד עם המאבק במגפה מבלי להטיל סגרים על המדינה, הודות למערך בדיקות קורונה יעיל ומערך חקירות אפידמיולוגיות מקיף.