הבהלה בעולם - והמסר המרגיע: לאחר תקופה שבה היה נדמה שהעולם למד לקיים שגרת חיים בצל הקורונה - הגיע וריאנט האומיקרון והוכיח אחרת. בארגון הבריאות העולמי מודעים לחשש הגדול ברחבי העולם ושולחים מסר מרגיע לפיו ככל הנראה לא יהיה צורך בחיסון חדש נגד האומיקרון. לצד זאת הם מבהירים כי ייתכן שיהיה צורך לבצע שינויים קטנים בחיסון הקיים נגד קורונה.
חשש מווריאנט אומיקרון - סיקור נרחב ב-N12:
- "אחד ביום": איך אומיקרון בא לעולם?
- דרום אפריקה לישראל: "החיסון יעיל מול וריאנט אומיקרון"
- בנט והורוביץ על הווריאנט החדש: "נמצאים בנקודה מדאיגה"
- עשרות אלפי מאומתים מדי יום: וריאנט אומיקרון תופס את יבשת אירופה לא מוכנה
זן חמקמק: התהליך המסובך למציאת האומיקרון
עד כה רוב בדיקות ה-PCR לא הצליחו להבחין בין זן הדלתא לווריאנט הדרום-אפריקני. כדי להבדיל בין השניים יש לבדוק אם בתוצאות הבדיקה קיימת מוטציה המכונה "נשירת גן ה-S". אם קיימת הנשירה – ייתכן שמדובר באומיקרון.
מדובר רק "ייתכן"? מכיוון שגם זן האלפא, שזוהה לראשונה בבריטניה בספטמבר 2020, מכיל את מוטציית "נשירת גן ה-S". נדגיש כי מכיוון שהתחלואה בזן האלפא ירדה משמעותית, נוכחות מוטציית "נשירת גן ה-S" מעידה על כך שהדגימה ככל הנראה חיובית לאומיקרון. כדי לאמת זאת, יש לשלוח את הדגימה לריצוף במעבדה – שם יהיה ניתן לאבחן את האומיקרון באופן וודאי. המשמעות: מציאת הווריאנט החמקמק דורשת לבצע כמות גדולה יותר של בדיקות.
בארגון הבריאות העולמי טוענים כי ערכות הבדיקה של חברת תרמו-פישר זמינות ויכולות לזהות אנשים שנדבקו בכל וריאנט, כולל באומיקרון. עם זאת, עדיין לא ברור אם המדינות ברחבי העולם ימהרו לקנות את הערכות. סינגפור למשל שוקלת אפשרות זו בחיוב, אולם עדיין לא הגיעה החלטה. במקביל, ובשל החשש מאובדן שליטה וזינוק בתחלואה - מדינות רבות הודיעו בשבועות האחרונים על שורה של צעדים דרמטיים והגבלות על מדינות דרום אפריקה, שמהן הגיע הווריאנט.
בין המדינות שהטילו הגבלות מידייות נמצאת גם ישראל, שהפכה ביום שבת למדינה הראשונה בעולם שסגרה את גבולותיה לחלוטין לזרים. כמו כן, ישראל הודיעה שלמשך שבועיים לפחות תשתמש בטכנולוגיית מעקב ואיכונים על המכשירים הניידים כדי לאתר חולים מאומתים שהפרו בידוד.
אירופה
נראה כי מדינות אירופה לא מסתפקות בסגירת הגבולות, והוציאו הנחיות חדשות וצעדי ענישה גם לתושבים. ראש ממשלת יוון קיריאקוס מיצוטאקיס הודיע כי כי כל בני ה-60 ומעלה יידרשו להתחסן נגד קורונה עד ה-16 בינואר או לשלם קנס חודשי בסך 100 אירו.
בבריטניה חזרה חובת עטיית המסכות בחנויות ובתחבורה הציבורית, לאחר שהוחלט על הסרתן בחודש יולי. לפי החלטת ראש ממשלת בריטניה בוריס ג'ונסון, אדם שלא יעטה מסכה בעת הצורך ייקנס בסכום של 200 פאונד. עוד הוא החליט כי כל עבירה נוספת תכפיל את סכום הקנס, עד הגעה לסכום המקסימלי של 6,400 לירות שטרלינג.
אוסטריה הכריזה על מבצע חיסונים מורחב שיחייב את כל תושבי המדינה להתחסן - מגיל בית הספר היסודי ומעלה. לפי החוק האוסטרי - שעדיין לא נכנס לתוקף, מי שלא יתחסן יספוג תחילה שתי אזהרות ואחריהן קנס של עד 3,600 אירו לחודש. גם גרמניה שוקלת לאמץ את הצעד הזה.
בנוסף, אוסטרליה מדווחה על החמרת העונש על מפרי סגר בניו סאות' ויילס. לפי החוק באוסטרי, כל הנוסעים שנכנסו לניו סאות' ויילס ולוויקטוריה יידרשו להכנס לבידוד למשך 72 שעות ולבצע בדיקות קורונה. באוסטריה הגדילו את הקנסות ב-25% ל-5,000 דולרים אוסטרלים.
אסיה
בארץ השמש העולה הודיעו בדומה לישראל שגבולות המדינה ייסגרו לזרים כדי למנוע התפשטות. עוד הוחלט כי יפנים החוזרים חו"ל יידרשו להיכנס לבידוד במקום מוגדר. "אלו אמצעים זמניים וחריגים שאנו נוקטים למען הבטיחות", אמר ראש ממשלה יפן פומיה קישידה. "אנו עושים זאת עד שיהיה לנו מידע ברור יותר על ווריאנט האומיקרון".
סין אסרה על תושבי חוץ הבאים מכמה מדינות בדרום אפריקה להיכנס להונג קונג. כעת, המדינה מתכוונת להרחיב זאת עכשיו לבאים ממדינות נוספות בעולם, בהן: אוסטרליה, קנדה, ישראל ועוד - למשך 21 ימים לכל הפחות.
הודו, שספגה מכה קשה עם התפרצות זן הדלתא, תחייב חלק מהבאים מחו"ל לבצע בדיקות קורונה בעת ההגעה לנמל התעופה. בין המדינות: דרום אפריקה, בריטניה ואירלנד. בהודו מדגישים כי את הבדיקה יידרשו לעבור כל הבאים ממדינות אלה - מחוסנים, מחלימים ולא מחסונים כאחד. קמבודיה הודיעה השבוע כי היא אוסרת כניסה למטיילים מעשר מדינות בדרום-אפריקה.
אמריקה
מחלקת המדינה של ארה"ב והמרכז לבקרת מחלות ומניעתן של ארה"ב. (ה-CDC) המליצו כבר ביום שבת לבטל את כל הטיסות ל-8 מדינות בדרום אפריקה. בבית הלבן הצהירו ביום שני כי ימנעו מכל האזרחים הזרים שהגיעו מדינות אלה להיכנס לארה"ב בשבועיים הקרובים.
גם ברזיל החליטה לסגור את גבולותיה לבאים ממדינות דרום אפריקה. קובה הודיעה שתחמיר את ההגבלות על השבים מחו"ל החל מיום שבת הקרוב (14 בדצמבר). אפילו אקוודור, שלא נחשבת למדינה מובילה במאבק בקורונה, הכריזה כי תטיל הגבלות כניסה על מטיילים הבאים מכמה מדינות אפריקניות.
התמיכה והביקורות
ראש ארגון הבריאות העולמי, טדרוס אדהנום ג'ברייסוס, יוצא נגד ההגבלות החדשות ברחבי העולן וטוען שהן "לא מבוססות על ראיות מדעיות או יעילות בפני עצמן". לטענתו, החוקים החדשים מענישים את מדינות בדרום אפריקה, שפעלו כמו שצריך. הם דיווחו על הווריאנט החדש בזמן וכעת נאלצים לסבול מבידודים ומסגירת הגבולות בפני תושביהם.
ראש ארגון הבריאות העולמי דחה את הטענות כי מדובר בצעדים רציונליים ופרופורציונליים שנועדו למנוע את התחלואה. "עדיין יש לנו יותר שאלות מתשובות לגבי ההשפעה של זן האומיקרון על הדבקה והסיכון לתחלואה קשה בקרב מחוסנים", אמר טדרוס.
מנגד, מנכ"ל חברת התרופות מודרנה סטפן בנסל משדר מסרים מודאגים. לפי אזהרתו, החיסונים הקיימים של החברה פחות נגד וריאנו האומיקרון מאשר נגד הדלתא.