מומחים בתחום האנרגיה וכלכלנים מזהירים מפני משבר אנרגיה חמור בכל העולם. המצוקה, שכבר קיימת במספר מדינות, נגרמת כתוצאה ממזג אוויר קיצוני, לצד התעוררות בביקוש שהולכת ומקצינה אחרי הקורונה ומעוררת דאגה לקראת החורף. ממשלות ברחבי העולם מנסות להגביל את ההשפעה על הצרכנים, אך מודות שאולי לא יצליחו למנוע זינוק בחשבונות החשמל ומחירי הדלק.
בחלקים מהעולם כבר מרגישים את המשבר - בסין החלו הפסקות חשמל בבתים ובבתי העסק של תושבים רבים, בהודו יש מחסור בפחם. באירופה גם מתכוננים למשבר וארגוני צרכנים קוראים לאסור על ניתוק לקוחות שלא יכולים לשלם חובות חשמל. "עליית המחירים הזו היא משבר בלתי צפוי המצוי בנקודה קריטית", אמר ראש תחום האנרגיה באיחוד האירופי, כדרי סימסון, ואישר שהגוש מתכוון לבנות מתווה מיוחד להתמודדות עם המשבר הצפוי. "העדיפות המיידית צריכה להיות הפחתת ההשפעות החברתיות והגנה על משקי בית פגיעים", הוסיף.
מחיר הגז הטבעי באירופה עלה ביותר מ-130 אחוז מתחילת ספטמבר, בין היתר בגלל היחסים הרעועים עם נשיא רוסיה. במזרח אסיה עלות הגז הטבעי עלתה ב-85 אחוז מתחילת ספטמבר. המחירים זינקו לרמות הגבוהות ביותר מזה 13 שנים. "הרבה מזה ניזון מהפחד מפני המצב בחורף", אמר ל-CNN ניקוס צפוס, מומחה לאנרגיה וגיאופוליטיקה במרכז ללימודים אסטרטגיים ובינלאומיים בוושינגטון.
המשבר מגיע לצד הלחץ הגובר על ממשלות להאיץ את המעבר לאנרגיה "ירוקה" ונקייה יותר, אך גם יקרה ועדיין לא מצליחה לספק את כמות האנרגיה המספיקה. בנובמבר תתקיים פסגת אנרגיה וסביבה בגלזגו, שם יבדקו ויכריזו על יעדי מעבר של מדינות לאנרגיה ירוקה. המנהיגים רוצים להגיע ולהראות שהם עומדים ביעדים ומעבירים את המדינות שלהם לאנרגיה ידידותית יותר ומזהמת פחות.
אבטחת הגז הטבעי גם מעלה את מחיר הפחם והנפט, שיכולים לשמש כתחליף במקרים מסוימים, אבל הם מזיקים יותר לסביבה. בהודו, שנותרה תלויה בפחם, ל-63 מתוך 135 תחנות הכוח הפחמיות שלה יש אספקה של יומיים בלבד ואפילו פחות.
המצב מדאיג את הבנקים ואת המשקיעים. עליית מחירי האנרגיה תורמת לאינפלציה, שכבר מאיימת על הכלכלה העולמית בעקבות השלכות משבר הקורונה. ג'וליה הורביץ, עורכת מדור העסקים של CNN מסבירה שאין פתרון קל - המשבר נעוץ בביקוש העולה לאנרגיה ככל שההתאוששות הכלכלית מהמגפה צוברת תאוצה. חורף ארוך וקר באופן יוצא דופן שהגיע לאירופה מוקדם יותר השנה דילל את מלאי הגז הטבעי ביבשת. הביקוש הגואה לאנרגיה מעכב גם את תהליכי המעבר למקור אנרגיה אחר ונקי יותר.