הפחד שב לרחובות קאבול: משפחה מלונדון שנסעה לפני כחודש לחתונה באפגניסטן תקועה כעת במדינה שעברה לשלטון הטאליבאן, ורכבה אף נלקח באיומי נשק. "הם אמרו לי שאני חייב לתת להם את המפתחות. כשאמרתי שזו המכונית שלי ולא של הממשלה הם אמרו שלא אכפת להם והצמידו לי אקדח לראש. אמרתי בסדר, קחו אותה", סיפר סבראללה זהירי, אב המשפחה, לכתב סקיי ניוז.
11 האזרחים הבריטים הגיעו לחתונה שנערכה ב-8 באוגוסט, כאשר ביניהם שני ילדים בני שנתיים ושמונה. הם היו אמורים לחזור בשבוע הבא לבריטניה יחד עם שתי הכלות שהצטרפו למשפחה, אבל לא מצליחים למצוא כעת דרך לצאת מהמדינה. בני המשפחה אף צילומי את אנשי הטאליבאן כשהם מטפסים על גדרות ביתם.
זאהירי סיפר שהוא נמצא בקשר עם הקונסוליה הבריטית, שם הנחו אותו להישאר במקומו עד שיעבירו לו הוראות חדשות. "אני ממשיך לנסות להתקשר אליהם והם פשוט אומרים - אתה צריך לחכות, אתה צריך לחכות, אבל אני לא יודע כמה זמן", שיתף זאהירי המודאג. יותר מאלפיים דיפלומטים ואזרחים פונו מקאבול עד כה בטיסות צבאיות על פי הדיווחים, ולא ברור מתי יחודשו הטיסות האזרחיות למדינה.
ממה פוחדים תושבי אפגניסטן?
עד שנת 2001, נשות המדינה הוכנסו לסוג של מעצר בית תחת שלטון הטאליבאן ואסור היה להן לעבוד או לרכוש השכלה. נשים ונערות נאלצו לבוש בורקה החל מגיל 8, ונשים שרצו לצאת מהבית נדרשו לעשות זאת בליווי של גבר קרוב משפחה. נעלי עקב נאסרו לשימוש, חלונות שהיו על הקרקע או בקומה הראשונה נאטמו ונשים נאלצו לוותר אפילו על זכותן לצאת למרפסת.
שלטון הטאליבאן אסר להציג תמונות של נשים בעיתונים, ספרים, חנויות או בתים, שמות מקומות "נשיים" שונו ונשים לא נשמעו ברדיו, בטלוויזיה או במפגשים ציבוריים. נשים שלא צייתו לכללים הוכו באמצעות מקלות ברחובות, באצטדיונים ובבתי עירייה ובחלק מהמקרים אף נסקלו למוות כשסירבו להצהיר נאמנות לטאליבאן. למעשה, כל מי שהפר את הכללים ספג השפלות ומכות פומביות, והוצאות להורג היו עניין שבשגרה.
בתדרוך לעיתונאים אמרו אמש מנהיגי הטאליבאן כי הם רוצים שהעולם יבטח בהם. דובר הטאליבאן טען שהארגון בגרסתו הנוכחית ישמור על זכויות הנשים, אך יעשה זאת במסגרת הפרשנות שלו לטקסטים איסלאמיים. על פי העדויות שמגיעות מהמדינה ומראות הרחובות שהתרוקנו מנשים, תושבי קאבול ואפגניסטאן בכלל שבו לחיות בפחד.
בתוך כך, בריטניה הודיעה כי תגדיל את מספר הפליטים שהיא תקלוט מאפגניסטן, והוא עומד הבוקר על עשרים אלף אפגנים. על פי הדיווח בסקיי ניוז, עדיפות תינתן לנשים ונערות וכן למיעוטים שנמצאים בסיכון הגבוה ביותר לפגיעה בזכויות האדם שלהם ולהתעללות מצד הארגון הקיצוני ששולט במדינה.