כתב אישום בגין סיוע לרצח של עשרות אלפי בני אדם יוגש היום (חמישי) בגרמניה נגד אירמגרד פורכנר, לשעבר מזכירה במחנה ריכוז נאצי בפולין בזמן השואה. על פי כתב האישום, פורכנר, בת 96, שימשה כמזכירתו של מפקד מחנה הריכוז שטאטהוף שבפולין, סמוך לעיר הנמל גדנסק (אז – דנציג) לחופי הים הבלטי.
זמן קצר לפני פתיחת משפטה של פורכנר הבוקר הודיעה התביעה כי עקבותיה נעלמו והיא נעדרת. שעות ספורות לאחר מכן הודיעו הרשויות כי היא נתפסה. הבוקר היא יצאה מבית האבות שבו היא מתגוררת, עלתה על מונית לכיוון תחנת הרכבת ונעלמה. הרשויות הגרמניה הוציאו נגדה צו מעצר - ולאחר מכן הצליחו ללכוד אותה, כך על פי דוברת בית המשפט.
פורכנר החלה לעבוד במחנה הריכוז בהיותה בת 18. היא תואשם בסיוע לרצח של 11,412 בני אדם וכן ניסיון רצח ישיר של 18 אנשים נוספים. היא תעמוד למשפט סמוך לעיר המבורג, שם חיה וגדלה באותן שנים. בכך תהפוך פורכנר לאישה הראשונה שעומדת למשפט על חלקה בפשעים נאציים זה עשרות שנים.
כתב האישום שיוגש נגד פורכנר הוא תולדה ישירה של המשפט שהתנהל לפני כ-10 שנים נגד ג'ון דמיאניוק, שהורשע בגרמניה בשנת 2011 בסיוע לרצח של כמעט 30 אלף יהודים במחנה ההשמדה סוביבור. בשל כך נגזרו עליו בגיל 91 חמש שנות מאסר. החידוש במשפטו הייתה פסיקתו של השופט, שקבע כי גם אדם שלכאורה היה בעל תפקיד שולי בהשמדה, ובסך הכול היה "בורג במערכת הרצח", צריך היה לגלות אחריות אישית ולפעול למנוע את הפשעים.
במסגרת משפטה של פורכנר, שורדי שואה רבים שנכלאו במחנה הריכוז שטאטהוף צפויים להגיע ולהעיד נגדה. התביעה קוראת לעדים נוספים ששהו במחנה להגיע ולהעיד.
בשנת 2016, בגיל 94, נגזרו 4 שנות מאסר על אוסקר גרנינג, שעבר כספרן במחנה ההשמדה אושוויץ. הוא הורשע במעורבות ברציחתם של עשרות אלפים במחנה. באותה שנה, 5 שנות מאסר נגזרו גם על ריינולד האנינג, בן 94 גם הוא, שהורשע כי שימש כשומר באושוויץ. דמיאניוק, גרנינג והאנינג נפטרו לפני שהחלו לרצות את עונשי מאסרם, במהלך ההמתנה לתהליך הערעור שהגישו.
בשנת 2020 נגזרו שנתיים מאסר על ברונו דיי, ששימש כשומר במחנה שטאטהוף. בניגוד לאחרים, הוא לא עירער על עונשו והסכים עם הרשעתו ואף הביע חרטה. הוא עדיין חי.
התביעה במשפטה של פורכנר תידרש להוכיח את מידת חלקה והיכרותה עם העבירות החמורות המיוחסות לה, בזמן ששימשה כמזכירתו של פול וורנר הופ, בכיר ב-S.S. בין היתר יטענו התובעים בבית המשפט כי בין השנים 1943 ל-1945 סייעה פורכנר לכל האחראים הישירים על ההשמדה השיטתית של אסירים יהודים, פולנים וסובייטים. בכתב האישום נגד פורכנר נכתב בין היתר כי היא התמחתה באומנות הסטנוגרפיה, המשמשת להסתרת מסרים באופן שאיש זולת מי שמקבל את המסר אינו יכול לראותו או לדעת על קיומו.
צוות ההגנה של פורכנר יבקש לטעון כי היא מילאה תפקידים משרדיים בלבד שכללו כתיבה וקריאה של מכתבים, מברקים וכדומה, אך מעולם לא נחשפה לפגיעה הפיזית שעברו האסירים במחנה. בשל כך, יטענו, כי פורכנר אינה יכלה לקחת אחריות על הפשעים המיוחסים לה.
במשפט יוצגו, בין השאר, על ידי התביעה מסמכים של פורכנר, המעידים על משלוחי אדם למחנה אושוויץ ושליחת פקודות לרצח המוני, החתומים באותיות "DI", קיצור של שם נעוריה. בנוסף, יוצגו מסמכים של מפקד המחנה הופ, הכוללים הנחיות לביצוע הרצח באמצעות גז בתא מיוחד במחנה שטאטהוף.
ממרכז ויזנטל נמסר בתגובה לבריחתה: ''לפני מספר שבועות, אירמגרד פורצ'נר שלחה בקשה לבית המשפט לבטל את ההאשמות נגדה בגלל מצבה הבריאותי המדרדר לכאורה, אך לאור בריחתה הבוקר (ותפיסתה לאחר מכן) כנראה המניע שלה היה רצונה להתחמק מגזר הדין. אם היא מספיק בריאה לברוח, היא מספיק בריאה להיענש במאסר''.