מהומות בדרום אפריקה, שפרצו עם כליאתו של הנשיא לשעבר ג'ייקוב זומה בשבוע שעבר, יצאו בימים האחרונים משליטה ומספר ההרוגים עלה היום (רביעי) ל-72. אלפי מפגינים התעמתו עם כוחות המשטרה בכמה ערים, ואף נרשמו מאות מעשי ביזה, הצתת מרכזי קניות ואירועי אלימות נוספים.
בעיר דרבן עלה באש מרכז קניות והחנויות בו נבזזו, 10 בני אדם נהרגו במהלך פשיטת ביזה אלימה במרכז קניות בסווטו. הממשלה הדרום אפריקנית נאלצה לפרוס את כוחות הצבא במספר מוקדים, על מנת לסייע למשטרה שלא מצליחה להתמודד עם המהומות. לפי נתוני המשטרה, עד כה נעצרו יותר מ-1,200 בני אדם שהשתתפו במהומות.
הנשיא הנוכחי, סיריל רמפוסה, אמר שזו האלימות הקשה ביותר שראה בדרום אפריקה מאז שנות ה-90 ותום האפרטהייד. הוא קרא לציבור "לעצור את כאוס השריפות, חסימות הכבישים ושריפת בתי העסק". בממשלה הדרום אפריקנית מזהירים שמעשי הביזה והאלימות עלולים אף לגרום למחסור במזון בסיסי.
"יותר מ-200 קניונים נבזזו במדינה", אמר מנכ"ל אגודת המנהיגות העסקית בדרום אפריקה בוסיסווה מאבו לסוכנות הידיעות בלומברג. "כמה מרכזי קניות בסווטו, כמו גם ביתו של המנהיג המנוח נלסון מנדלה - נהרסו לחלוטין, כספומטים נפרצו, מסעדות, חנויות שמוכרות חנויות אלכוהול ובגדים - נהרסו לגמרי", הוסיף. בין היתר, נגנבו גם בעלי חיים ואפילו אמבולנסים הותקפו על ידי מתפרעים באזורים מסוימים.
WATCH: Crowds ransacked shopping malls in cities across South Africa on Tuesday as protests continue over the jailing of ex-president Jacob Zuma last week. pic.twitter.com/upXtyOHCsI
— CBS News (@CBSNews) July 13, 2021
מה שהחל את המהומות הוא כניסתו של הנשיא זומה לכלא בשבוע שעבר, שגרם לתומכיו לחסום כבישים ראשיים בדרישה לשחרר את המנהיג שלהם. יחד עם זאת, מה שלמעשה הוביל להתפחות האלימות במהומות הן רמות הכנסה נמוכות ואבטלת שיא של 32.6%, שאף גבוהה יותר בקרב הצעירים - 46.3%.
זומה הורשע בביזוי בית המשפט אחרי שסירב לשתף פעולה עם חקירת פרשות שחיתות שקרו לאורך שלטונו. הוא החל לרצות בשבוע שעבר עונש של 15 חודשי מאסר. במקביל להמשך המהומות, בית המשפט העליון במדינה דן בערעור שהגיש בדרישה לשחררו.
Mass looting breaks out in South Africa. pic.twitter.com/iV7seQvgz2
— Andy Ngô (@MrAndyNgo) July 13, 2021
הוא נחשד בכך שאפשר לשלושה אנשי עסקים המקורבים לו לרוקן את קופת המדינה ולהשפיע על המדיניות שלו. שלושת האחים, אזרחי הודו, ברחו לדובאי אחרי הדחתו של זומה והם מכחישים את הטענות נגדם. בנוסף לכך, הוא דרוש לחקירה על עסקת נשק בשווי 2 מיליארד דולר מ-1999, כשהיה סגן הנשיא.
הנשיא רמפוסה הואשם בכך שהציב את כוחות הצבא והמשטרה באיחור - רק 2,500 חיילים בהשוואה לכ-70 אלף חיילים שהוא פרס כדי לאכוף את הסגר לבלימת התפשטות הקורונה בשנה שעברה. במוקדי המהומות רוב התושבים נסגרו בבית, חלקם הקימו "חוליות הגנה" כדי להגן על שכונותיהם ועל העסקים מביזה ושריפה.
#SouthAfrica I have no words… pic.twitter.com/uguJ01d4GK
— Becs Iverson (@Iversonbecca) July 12, 2021
התסיסה הזו היא האתגר הביטחוני הגדול ביותר שעמו התמודד הנשיא רמפוסה מאז שנכנס לתפקיד בשנת 2018, לאחר שהדיח את זומה. הכאוס מחריף את המשבר הכלכלי במדינה, שכבר נפגעה קשות במגיפת הקורונה.