שעות בודדות לפסגה: רגע לפני פגישתם הראשונה הערב (חמישי) של ראש הממשלה נפתלי בנט ונשיא ארה"ב ג'ו ביידן, מאז החלו את כהונתם, קיים ראש הממשלה פגישות עם בכירים בממשל האמריקני. בין הנושאים שדנו בהם בפגישות – תוכנית הגרעין האירנית, היחסים בין ישראל לפלסטינים ו"רוח הממשלה החדשה".

גורם בפמליית רה"מ בביקור בארה"ב אמר: "באנו עם שאיפה מסודרת. היעדים שהצבנו לעצמנו הם ארבעה: יצירת קשר בלתי אמצעי בין ביידן ובנט, רצון לקדם את התוכנית האסטרטגית לגבי אירן, מיליארד דולר למלאי של כיפת ברזל, ופטור לישראלים מאשרות כניסה לארה"ב".

עוד ציין הגורם כי האמריקנים מעודכנים בהתחממות האחרונה בגזרת עזה, ומבינים את המצב. "המדיניות של ראש הממשלה היא שצריכים להתקיים תנאים כדי שעזה תיפתח, ובהם הפסקת האלימות", מסר הגורם.

נפתלי בנט ואנתוני בלינקן (צילום: n12)
רה"מ נפתלי בנט במפגש עם שר החוץ של ארה"ב אנתוני בלינקן | צילום: n12

על הרצון לקדם את התוכנית האסטרטגית לגבי אירן, מסר הגורם: "מצאנו קשב גדול בעניין הזה. האמריקנים מבינים שיש חורים שצריך למלא. עמדתו של ראש הממשלה היא שאין טעם לחזור להסכם הגרעין. הסרת הסנקציות תיתן לאירנים כוח אזורי וכלכלי. לא נשבור את הכלים באופן פומבי מול האמריקנים". בנוסף, התייחס הגורם גם לעניין הקונסוליה הפלסטינית בירושלים: "מבחינת בנט ירושלים היא בירת ישראל ופתיחת קונסוליה כזו היא לא מוסכמת".

פגישת בנט-בלינקן: "רוח חדשה" ופטור מוויזה

רה"מ נפתלי בנט נפגש הלילה עם שר החוץ של ארה"ב, אנתוני בלינקן. בפתח הפגישה אמר בנט: "אני מעריך את זה שאתם מארחים אותנו כאן בימים עמוסים אלו. זה אומר הרבה. לישראל אין בת ברית חזקה ואמינה יותר מאשר ארה"ב. מראשית דרכנו ועד ימים אלו, ובמיוחד בימים אלו, אתם תמיד איתנו ויש לכם את הגב שלנו".

נפתלי בנט בוושינגטון (צילום: n12)
נפתלי בנט בפגישה בוושינגטון | צילום: n12

"אני יכול להבטיח שלא תמצאו חברה אמינה יותר מאיתנו. אני מביא מישראל רוח חדשה, של אנשים שלפעמים חושבים אחרת ומחזיקים בדעות שונות, אבל עובדים ביחד בשיתוף פעולה וברצון טוב. רוח של אחדות", הוסיף בנט, כשתיאר את ממשלתו. "אנחנו עובדים קשה למצוא דברים משותפים שאנחנו כן מסכימים עליהם, ונשענים עליהם. נראה שזה עובד. זו אותה רוח שאני רוצה להביא ליחסים שלנו, של שיתוף פעולה, של רצון טוב, של חברות".

בין השאר אמר בנט כי הוא מתכוון לשוחח על כמה נושאים, ובראשם דחיקת הניסיונות של אירן להשתלט על האזור ועצירת המרוץ שלה לנשק גרעיני. בנוסף אמר ראש הממשלה כי ידבר על היציבות האזורית ועל שינויי האקלים: "נושא שמעסיק את כולנו".

בהודעה שיצאה ממשרד החוץ של ארה"ב בסיום הפגישה, נמסר כי השניים הדגישו את חשיבות השותפות בין ארה"ב לישראל. "בלינקן ובנט דנו בנושאי ביטחון אזוריים, כולל אירן. שר החוץ וראש הממשלה הדגישו את היחסים הדו-צדדיים החזקים, ושר החוץ חזר על המחויבות האמריקנית לביטחון ישראל. המחויבות שלנו לביטחון ישראל תמיד תהיה חזקה. אנו חולקים דאגות עמוקות בנוגע לאירן ולגרעין, ורואים בנימה חיובית את מערכת היחסים המתפתחת של ישראל עם מדינות אחרות באזור".

עוד נכתב כי בלינקן הדגיש שהישראלים והפלסטינים כאחד "ראויים לאמצעים שווים של חופש, שגשוג וכבוד, דבר שחשוב בפני עצמו וכאמצעי לקידום הסיכויים לפתרון שתי המדינות - מערכת היחסים עם הפלסטינים חשובה לכולנו". בנוסף, יצאה בשורה משמחת עבור התייר הישראלי: "בלינקן ובנט הסכימו לפעול למען הכללת ישראל בתוכנית הפטור מוויזה, כדי להועיל הן לאזרחי ארה"ב והן לאזרחי ישראל".

ההודעה הגיעה לאחר ששגריר ישראל באו"ם ובארה"ב, גלעד ארדן, קידם בחודשים האחרונים מול הממשל האמריקני את נושא הפטור מאשרות כניסה. לפני כשבועיים הוא ערך פגישה בנושא עם השר לביטחון המולדת.

נפתלי בנט ולויד אוסטין בוושינגטון (צילום: אבי אוחיון, לע"מ)
בנט ואוסטין בפגישתם בוושינגטון: "ארה"ב מחויבת לחיזוק הקשר האסטרטגי עם ישראל ולביטחונה" | צילום: אבי אוחיון, לע"מ

גורם אמריקני על אירן: "יש אפיקים נוספים חוץ מדיפלומטיה"

על רקע הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן והחשש בקרב בעלות הברית של ארצות הברית על המשמעויות עבורן, הסביר בכיר בממשל כי זה יוכל להשפיע לטובה על ישראל והמזרח התיכון. "הנשיא ביידן וראש הממשלה בנט ידונו על המחויבות לא רק לישראל אלא בכלל למצב וליציבות במזרח התיכון. זה חשוב גם על רקע מה שקורה באפגניסטן, סוף המעורבות הצבאית יאפשר לנו יותר אמצעים לתמוך באזור בכלל ובישראל בפרט".

"אני לפעמים נשאל האם אנחנו מורידים את המזרח התיכון בסדר העדיפויות? ושום דבר לא יכול להיות יותר רחוק מהאמת", טען הבכיר בממשלו של ביידן. "אם כבר, ממשל ביידן פשוט לא רודף אחרי יעדים בלתי ניתנים להשגה. אנחנו לא מנסים לשנות את המזרח התיכון".

הוא התייחס גם לסוגיית הגרעין האירני, אחרי שראש הממשלה בנט כבר אמר שיתנגד לחזור להסכם. "אנחנו מחויבים ב-100% לביטחונה של ישראל בלי אם ואבל, ולכן זה יהיה נושא מרכזי שנדון בו לעומק", אמר. "תוכנית הגרעין פרצה קדימה באופן דרמטי בממשל הקודם והם ידונו בזה. אנחנו תומכים באמצעים דיפלומטיים, זה קודם כול, אבל אם זה לא יעבוד יש אפיקים נוספים".

פגישת בנט-אוסטין: קשר אסטרטגי ומחויבות לשמירה על ביטחון ישראל

לפני פגישתו של בנט עם שר החוץ של ארה"ב בלינקן, נפגש רה"מ עם מזכיר ההגנה של ארה"ב, לויד אוסטין. בפגישה בין השניים אמר מזכיר ההגנה כי: "ארה"ב מחויבת לחיזוק הקשר האסטרטגי עם ישראל ולביטחונה".

אוסטין הוסיף שהקשר האסטרטגי בא לידי ביטוי בסיוע הביטחוני: "אנחנו עובדים עם הקונגרס כדי להיענות לבקשת ישראל ולספק סיוע של מיליארד דולר שיציל אזרחים חפים מפשע. הממשל שלנו מחויב לכך שכיפת ברזל תמשיך להגן על אזרחי ישראל ולכך שתישמר יכולתה של ישראל להגן על עצמה מפני אירן ושלוחותיה". אוסטין גם שיבח את ההתמודדות הישראלית עם הקורונה, ואמר: "צפינו בהערכה בהובלה העולמית של ישראל במלחמה בנגיף".

 

בהודעה שנמסרה מטעם ראש הממשלה נפתלי בנט בסיום הפגישה, נמסר כי השניים דנו בשורת נושאים "אזוריים, מדיניים וביטחוניים, ובראשם הדרכים לבלום את תוקפנותה האזורית של אירן ואת ההתקדמות בתוכנית הגרעין האירנית".

"ראש הממשלה הודה למזכיר ההגנה על שיתוף הפעולה הקרוב בין ישראל וארצות הברית במישור הביטחוני, והדגיש, כי הוא רואה חשיבות עמוקה בהמשך חיזוק הקשרים", נמסר. "ראש הממשלה הדגיש, כי לצד הברית האסטרטגית בין ארה"ב וישראל, ישראל תמשיך לעמוד על זכותה לשמירה על עליונותה הביטחונית במזרח התיכון, ותעשה כל שתידרש בהקשר זה".