צעד חשוב במאבק נגד סין: ממשל ביידן הודיע שלשום (רביעי) על ניסיון חדש לאתגר את המשטר הסיני מבחינה צבאית באוקיינוס השקט. ארה"ב, בריטניה ואוסטרליה הודיעו רשמית על תוכנית לשיתוף פעולה צבאי, שבמהלכה יסייעו וושינגטון ולונדון לקנברה לפרוס צי של צוללות גרעיניות, מתוך כוונה לחזק את המעורבות ואת הנוכחות המערבית במזרח אסיה.
הנשיא האמריקני ג'ו ביידן, ראש הממשלה הבריטי בוריס ג'ונסון וראש הממשלה האוסטרלי סקוט מוריסון הודיעו על התוכנית. היא צפויה לאפשר לאוסטרליה לשלוח סיורים ימיים שגרתיים לדרום ים סין, אזור שבייג'ינג מחשיבה אותו כאזור בשליטה בלעדית שלה. על פי התוכנית, אוסטרליה צפויה לשלוח כוחות ימיים עד לאזורה הצפוני של טייוואן.
"מדובר בהשקעה במקור הכוח הגדול והחשוב ביותר שלנו: בעלי בריתנו", אמר ביידן. "אנחנו פועלים לקרב אותן לאיומי המחר. מדובר בחיבור של בעלות הברית של אמריקה בדרכים חדשות". עוד הבהיר ביידן כי היוזמה המשותפת בין המדינות תעסוק גם בסוגיות סייבר שונות, והצוללות הגרעיניות יחומשו בנשק קונבנציונלי בלבד. "ארה"ב תמשיך לפעול להבטחת יציבות האזור", הוסיף.
ההצהרה המשותפת לשלוש המדינות נחשבת לצעד ענק עבור אוסטרליה, שבשנים האחרונות חששה מאוד מפני עימות ישיר עם סין או עם אחדים מהגורמים באזור שבהם מעוניינת בייג'ינג. לאורך השנים האחרונות חשה אוסטרליה מאוימת יותר ויותר על ידי סין, ולפני 3 שנים הייתה בין המדינות הראשונות שהחרימו את ענקית התקשורת הסינית "וואווי".
כעת, עם פריסת צי צוללות המונעות באנרגיה גרעינית – המאפשרת שיט למרחק בלתי מוגבל ופעילות צבאית שקטה - אוסטרליה תחוש חזקה הרבה יותר, במיוחד בהיותה חלק מברית חשובה עם ארה"ב ובריטניה. שעות לאחר ההצהרה הודיעה הממשלה בקנברה כי בכוונתה לפתח 8 צוללות גרעיניות בשלב ראשון.
מן הצד הבריטי, מדובר במהלך גדול גם עבור ראש הממשלה ג'ונסון. הסכם ההגנה המשותף יחזק את מאמציו לקדם את תוכניתו החדשה "בריטניה הגלובלית" – אסטרטגיה המתרכזת באוקיינוס השקט – כחלק מהצעדים הננקטים בעידן הפוסט-ברקזיט ולאחר עזיבת האיחוד האירופי.
ההכרזה היא המהלך האחרון עד כה של ממשל ביידן לשרטט אסטרטגיה נגד ההתעצמות הכלכלית, הצבאית והטכנולוגית של סין בשנים האחרונות, סוגיה מרכזית במשנתו של הנשיא האמריקני שגם הייתה חלק חשוב מקמפיין הבחירות שלו. במהלך שמונת החודשים האחרונים ארה"ב חסמה את סין מפני השגת מפתחות טכנולוגיים חדשים, קראה להחרים את חברת "וואווי", פעלה לחיזוק הקשרים עם טייוואן וגינתה את מעורבות סין בהונג קונג.
שגרירות סין בוושינגטון הגיבה להכרזה המשותפת וביקרה אותה: "המדינות המעורבות בהסכם ההגנה צריכות להתנער ממנטליות המלחמה הקרה והדעות הקדומות האידיאולוגיות שלהן". גם משרד החוץ פרסם תגובה חריפה: "הברית פוגעת קשות בשלום האזורי ומאיצה את מרוץ החימוש".
ראש ממשלת ניו זילנד ג'סינדה ארדרן מיהרה להבהיר לאחר פרסום ההחלטה כי הצוללות הגרעיניות של אוסטרליה לא יורשו להתקרב למים הטריטוריאליים של מדינתה.
מאוכזבת נוספת מהמהלך היא צרפת, שהודיעה כי ההחלטה של ארה"ב לדחוק אותה מן ההסכם עם בריטניה ואוסטרליה מצביעה על היעדר אחידות בקרב מעצמות המערב, דווקא בזמן שגם היא מתמודדת מול אתגרים דומים במרחב ההינדו-פסיפי. בפריז תקפו גם את אוסטרליה והבהירו כי ההחלטה מנוגדת לרוח שיתוף הפעולה בין שתי המדינות, לנוכח העובדה שכעת קנברה נסוגה מהסכם לייצור צוללות גרעיניות בשווי של עשרות מיליארדי דולרים.
בשבוע הבא יכנס ביידן בוושינגטון את פסגת מנהיגי ה"קוואד", פסגת ארבע המדינות המתנגדות להתעצמות הסינית הגדולה – ארה"ב, יפן, הודו ואוסטרליה. ביידן יקיים בבית הלבן פגישה משותפת עם שלושת ראשי המדינות, כחלק מניסיון נוסף להציג חזית אחידה ומגובשת נגד סין. רק בשבוע שעבר שוחח ביידן עם נשיא סין שי ג'ינפינג, במשך 90 דקות. זו הייתה השיחה השנייה בין השניים בסך הכול מאז הושבע ביידן לתפקידו, ולא ברור אם ביידן עדכן את מקבילו בנוגע להחלטה בשיתוף אוסטרליה ובריטניה.
ביידן: "יש לי אמון מלא בגנרל מילי"
מוקדם יותר שלשום התייחס הנשיא ביידן לפרסום סוגיה אחרת הקשורה לביטחון ארה"ב וסין, שפורסמה השבוע. כאשר נשאל על כך שראש המטות המשולבים האמריקניים, גנרל מארק מילי, פנה למקבילו הסיני וחשף בפניו את חששו מפני אפשרות שהנשיא הקודם טראמפ מתכוון לתקוף את סין בנשק גרעיני, הבהיר: "יש לי אמון מלא בגנרל מילי".
דבריו של ביידן מגיעים לאחר ששלשום פורסמו קטעים חדשים מספר חדש שנקרא "סכנה", ונכתב על ידי העיתונאים בוב וודוורד (מחושפי פרשת ווטרגייט) ורוברט קוסטה, המתארים דרמה שהתחוללה בארה"ב בימים שלאחר הפסדו של הנשיא לשעבר. לפי המתואר, הרמטכ"ל מילי שהיה מזועזע מאוד מהמתקפה על הקפיטול, היה בטוח שטראמפ היה מצווי בהתקף ובחוסר יציבות בעקבות הפסדו בבחירות לנשיאות. טראמפ צרח על פקידים ובנה "מציאות חלופית" לפי דמיונו, שכללה שלל קונספירציות, נכתב.
מכאן נטען שמילי דאג מכך שטראמפ "ישתולל וישתגע", ובשל כך הוא פנה אל הצוות הבכיר שלו ונקט פעולה יוצאת דופן. הוא קרא לפגישה סודית במשרדו בפנטגון כדי לבחון את התהליך שבקיום פעולה צבאית, כולל תהליך שיגור של נשק גרעיני. עוד נטען כי מילי "פיקח על מדיניות הביטחון הלאומי של אמריקה ללא ידיעת העם האמריקני או שאר העולם". מילי אף הורה לקצינים בכירים בצבא שמשרתים תחתיו, לא לקבל פקודות מאף אחד אלא רק אם הוא מעורב בתהליך, ובמיוחד בנוגע לפעולה בלתי-הפיכה כמו מתקפה גרעינית.