לקראת משבר דיפלומטי בין ישראל לפולין? הפרלמנט בוורשה אישר הערב (רביעי) את החוק שנועד לסיים תביעות להשבת רכוש ופיצויים על רכוש שהוחרם על ידי משטר הכיבוש הקומוניסטי במדינה בשנות ה-40 וה-50, כולל רכוש של ניצולי שואה. כעת יש לנשיא פולין, אנדז'יי דודה, 21 ימים לחתום על החוק שמעורר תרעומת בישראל או להטיל עליו וטו.

"מדינת ישראל לא תתפשר על שום פסיק בזיכרון השואה", תקף שר החוץ יאיר לפיד בתגובה, "אני מגנה את חקיקת הפרלמנט הפולני שהתקבלה היום הפוגעת בזיכרון השואה ובזכויות קורבנותיה.  כבר ב-2018 התנגדתי להצהרה המשותפת שאומצה והיא נבחנת מחדש בימים אלה. אמשיך לעמוד נגד כל ניסיון לשכתב את ההיסטוריה, ולקדם פשרות וויתורים על חשבון שואת העם היהודי וזכויות קורבנות השואה. פולין יודעת מהו הדבר הנכון לעשותו, לבטל את החוק". 

 


החוק שמחולל סערה בישראל: ניצולי שואה לא יוכלו לתבוע את רכושם  

בסוף שנות ה-40 ותחילת שנות ה-50 חוקקו השלטונות הקומוניסטיים הפולנים תוכנית של החרמת רכוש ברחבי המדינה, שכללה רכוש רב שהיה שייך לאוכלוסייה היהודית לפני מלחמת העולם השנייה - כשלושה מיליון איש ש-90% מתוכם נרצחו על ידי הנאצים. חלק גדול מהחרמת הרכוש בוצעה בהתאם לחוקים שחוקקו על ידי המשטר הקומוניסטי, אך חלקם נעשו מחוץ לחוקים אלה - והותירו מקום לבעלים המקוריים, או ליורשיהם, להחזיר את הרכוש באמצעות בתי המשפט הפולניים.

החוק החדש לא יאפשר לבית משפט לבטל החרמת רכוש אם חלפו 10 שנים מאז בוצעה ההחרמה. בנוסף, החוק החדש לא יאפשר אפילו להתחיל בהליכים בבית משפט להחזרת רכוש אם חלפו 30 שנה מאז החרמת הנכס. לבסוף, אם כבר נפתחו הליכים משפטיים להחזרת נכס ספציפי, אך הם החלו יותר מ -30 שנה לאחר שהוחרם וההליך המשפטי לא הושלם לפני כניסת החוק החדש לתוקף, אזי תביעה זו תידחה אוטומטית.

להאזנה: "אחד ביום": ישראל נגד פולין - מלחמה על זיכרון