מאז המהפכה בסודן באפריל 2019, "חתכו" הרשויות במדינה את כל התמיכה בתנועת חמאס, כך חושפת היום (חמישי) סוכנות הידיעות רויטרס. לאחר המהפכה, שבה הודח השליט העריץ עומר אל-בשיר, עלו לשלטון בכירים בצבא סודן – בהם עבד אל-פתח בורהאן, ועצרו את כל התמיכה שהעניק עד אז המשטר לארגון הטרור מרצועת עזה.
ממשלת המעבר שקמה לאחר המהפכה ב-2019 הלאימה והחרימה נכסים של לפחות 12 חברות כלכליות גדולות במשק הסודני, ששימשו את תנועת חמאס או שהיו מקושרים אליה בדרכים שונות. בעקבות כך, איבדה חמאס בסיס חשוב ביבשת אפריקה.
סודן בראשותו של עומר אל-בשיר, שעלה לשלטון ביוני 1989, נחשבה לגן עדן עבור תנועת חמאס וארגוני טרור רבים ברחבי המזרח התיכון. בזמן שלטונו של אל-בשיר העניקה סודן חסות לרבים מפעילי חמאס שחיו והתאמנו בשטחה, וכן היוותה ציר חשוב ביותר בכל הקשור להברחת כלי נשק ותחמושת לארגון הטרור שברצועת עזה. בנוסף, ניצלה חמאס את סודן להשגת רווחים גדולים מעסקים פליליים, לרבות הלבנת סכומי עתק.
נכסי חמאס שהחרימה ממשלת המעבר שלאחר מהפכת 2019 בסודן כוללים עסקי נדל"ן רבים, מניות בחברות מסחריות גדולות, בתי מלון ואתרי נופש – בהם אחד במיקום מרכזי בבירת סודן ח'רטום, סוכנות חלפנות כספים, תחנת טלוויזיה וכן יותר ממיליון דונמים של חוות חקלאיות. "בין היתר, הם קיבלו הטבות גדולות בכל הקשור למיסים ומכסים, והם הורשו להעביר כספים לחמאס ברצועת עזה ללא הגבלות", אמר בכיר בממשלת סודן הנוכחית, שהעדיף להישאר בעילום שם.
"סודן של אל-בשיר הפכה להיות מרכז להלבנת כספים ומימון טרור", אומר ווג'די סאליח, חבר בוועידה המיוחדת שהוקמה על ידי ממשלת המעבר בסודן לאתר כספים שהעלימה והלבינה הממשלה הקודמת. "כל הטכניקות שהיו בשימוש בסודן הן אותן טכניקות המאפיינות ארגוני פשע מאורגן ברחבי העולם", הוסיף.
לפני כשנה, באוקטובר 2020, הודיע נשיא ארה"ב לשעבר דונלד טראמפ על הסכם בין ישראל וסודן לנירמול היחסים בין המדינות. האינטרס הגדול ביותר עבור סודן לנירמול היחסים עם ישראל היה הוצאתה מרשימת המדינות תומכות הטרור על ידי ארה"ב. ההחלטה האמריקנית להסיר את סודן מהרשימה המפוקפקת סייעה לה לשמור בקופתה סכום השווה לכ-50 מיליארד דולרים.
עומר אל-בשיר עלה לשלטון בסודן בהפיכה צבאית לא אלימה, ושלט במדינה ביד רמה ואכזרית במשך 30 שנה. במהלך שנות שלטונו הפכה סודן לחממה גדולה עבור ארגוני טרור רבים, בנוסף לחמאס. בין היתר העניק ממשל אל-בשיר חסות לארגון אל-קאעדה, ואפילו אוסמה בן-לאדן בעצמו הסתתר והתאמן בסודן, עד אשר גורש ממנה בלחץ אמריקני בשנת 1996.
לאורך השנים ניסה עומר אל-בשיר להתנער מארגוני הטרור השונים והתמיכה בהם, וב-2016 אף ניתק את יחסיו עם אירן, בשל סנקציות אמריקניות כבדות שהוטלו על ממשלו. ברקע מהלך זה, גם התמיכה הסודנית בחמאס נחלשה, אך המשיכה לפעול בעצימות נמוכה יחסית.
בחודש ינואר 2009 פורסם בכלי תקשורת אמריקניים כי צה"ל תקף שיירת נשק על אדמת סודן, שעשתה את דרכה מאירן לרצועת עזה. על פי הדיווחים, לפחות 2 כלי טיס של חיל האוויר תקפו את שיירת משאיות הנשק, ונהרגו בה כמעט 100 בני אדם.