"כשהנשיא יצא מאפגניסטן - הוא לקח עמו כל שביב תקווה שנותר לנשות האומה האפגנית": יממה לאחר שארגון הטרור האכזר השתלט על המדינה המוכה והחבולה שבמרכז אסיה, מי שחוששות עד מאוד לגורלן הן הנשים - שבעשרים השנים האחרונות קיבלו זכויות שלא היו להן בעבר, וכעת, המציאות מכה בהן בכל הכוח - והעתיד נראה שחור.
עאיישה, עיתונאית ומגישת חדשות ותוכניות אירוח פוליטיות מאפגניסטן, סיפרה על המציאות החדשה-ישנה במדינה: "לא עשינו שום דבר שמגיע לנו גורל כזה. במשך שנים רבות פעלתי להשמיע את קולן של הנשים האפגניות - אך כעת זהותנו נהרסת", אמרה. "במהלך 24 השעות האחרונות חיינו השתנו, אנחנו סגורים בבתים, יכולים למות בכל רגע. כל מה שהשגתי בחיי ירד לטימיון. מסביבנו שקט רווי בפחד מהטאליבאן שמקיף אותנו".
הטאליבאן באפגינסטאן - סיקור N12:
- שובו של הטאליבאן: גלגולו של ארגון רצחני
- אחרי שהטאליבאן פלש לקאבול: כאוס ופקקים באפגניסטן
- נשיא אפגניסטן אשרף גאני נמלט מהמדינה
- אפגניסטן: ארה"ב במנוסה וכולם מבוהלים
כמו עאיישה העיתונאית, נשים רבות נוספות ובהן נשות עסקים ונשים משכילות יורדות למחתרת. אשת תקשורת אחרת, המזוהה בשם פרייבה, תיארה את הרגע שבו שמעה שאנשי הטאליבאן נכנסים לשערי קאבול הבירה. "הייתי מחוץ לבית, קיבלתי טלפון מאחי שאמר 'איפה את? את חייבת ללכת הביתה עכשיו'. זה היה מאוד מפחיד. אי אפשר לדמיין את האנשים, העיניים והפנים".
בקול חנוק מפחד, סיפרה פרייבה ששמעה דיווחים על נשים ונערות שהוכו ונאנסו, ושיתפה בחשש שבקרוב זה יכול להיות גם גורלה. "אני מודאגת כי אני גם נערה וגם עיתונאית. מעולם לא חשבתי שאיאלץ לחבוש בורקה. אני פוחדת שהזהות שלי תאבד". למרות שארגון הטרור הצהיר שיכבד את זכויותיהן של הנשים, רבות מהן מודאגות: "במחוזות אפגניסטן הם לקחו לעצמם כמה בנות - והפכו אותן לשפחות".
"פוחדות ומבולבלות, אין לאן ללכת"
תושבת קאבול סיפרה ל"גרדיאן" הבריטי על האירועים ביומיים האחרונים שהובילו להשתלטות הטאליבאן. אתמול בבוקר היא הגיעה לשיעור באוניברסיטה וראתה קבוצת נשים שיצאה בריצה ממעונות הנשים. כששאלה "מה קרה?" אחת מהן סיפרה שהמשטרה מפנה אותן בגלל שהטאליבאן הגיע לקאבול ומתכוון להעניש נשים ללא בורקה.
"כולנו רצינו לחזור הביתה, אבל לא יכולנו להשתמש בתחבורה ציבורית", העידה, "הנהגים לא נתנו לנו להיכנס למכוניות שלהם מכיוון שהם לא רצו להיענש על הסעת אישה. זה היה גרוע עוד יותר עבור נשים שהגיעו מחוץ לקאבול, הן פוחדות ומבולבלות, אין להן לאן ללכת".
תושבת קאבול המבוהלת הוסיפה לתאר את המצב הקשה במדינה: "גברים תומכי טאליבאן צועקים לי 'לכי תלבשי את הבורקה שלך', 'אלה הימים האחרונים שלך ברחובות', 'אני אתחתן עם ארבעתכן ביום אחד'. עם סגירת משרדי הממשלה, נאלצתי בכאב גדול להשבית את המחשב שעזר לשרת את העם והקהילה במשך השנים האחרונות. אחותי רצה קילומטרים ברחבי העיר כדי להגיע הביתה".
"יצאתי משולחן העבודה בעיניים דומעות ונפרדתי מעמיתיי, ידעתי שזה היום האחרון בעבודה שלי. כמעט סיימתי שני תארים בו זמנית משתי האוניברסיטאות הטובות ביותר באפגניסטן. הייתי צריכה לסיים בנובמבר את האוניברסיטה האמריקנית באפגניסטן ואת אוניברסיטת קאבול, אבל הבוקר הכול הלך מול עיניי", תיארה בעצב.
"עבדתי כל כך הרבה ימים ולילות כדי להפוך לאדם שאני היום", שיתפה, "והבוקר, כשהגעתי הביתה, הדבר הראשון שעשיתי עם אחיותיי זה להסתיר את תעודות הזהות שלנו. זה היה פשוט צעד הרסני. מדוע עלינו להסתיר את הדברים שעלינו להתגאות בהם? עכשיו אסור לנו להיות מוכרות באפגניסטן כנשים שאנחנו".
"כאישה, אני מרגישה שאני קורבן של מלחמה פוליטית שגברים פתחו בה", סיפרה. "הרגשתי שאני כבר לא יכולה לצחוק בקול רם או לשמוע את השירים האהובים עליי, אני כבר לא יכולה לפגוש את החברים שלי בבית הקפה האהוב עלינו, ללבוש את השמלה הצהובה האהובה עלי או למרוח שפתון ורוד. אני כבר לא יכולה ללכת לעבודה שלי או לסיים את התואר שעבדתי שנים כדי להשיג אותו. היום, כשהייתי בדרך הביתה, העפתי מבט על מכון היופי שבו נהגתי לעשות מניקור. חזית החנות, שהייתה מעוטרת בתמונות יפות של בנות, השתנתה בן לילה".
גם נור ח'טרה, בת 43, לא התקבלה לעבוד בבנק המקומי באפגניסטן עקב כך המציאות השתנתה באחת: "לימדתי את עצמי אנגלית ואפילו למדתי איך להפעיל מחשב, זה ממש מוזר שלא קיבלתי את העבודה, אבל זה מה שזה", שיתפה בריאיון עם סוכנות רויטרס. "עכשיו אצטרך לחפש מקום שבו אוכל פשוט לעבוד עם עוד נשים בסביבה". ח'טרה חוששת שזה רק סימן ראשון לפגיעה הולכת וגוברת בזכויות הנשים האפגניות.