לאחר ימים של חיפושים – ובצל התקווה במחנה הישראלי שעדיין יימצאו ניצולים – התחזית לימים הקרובים במיאמי קודרת. סערה נראית באופן, וחלקי הבניין שעדיין עומדים על תילם מאיימים לקרוס, שמונה ימים לאחר האסון הכבד. הצוותים מחפשים בעומק של כ-5 מטרים של בטון כבר במשך שבוע, כאשר ביום ראשון הצטרפה משלחת צבאית מישראל לסייע במאמצי החילוץ. עד כה אותרו 20 גופות, ועדיין ישנם 145 נעדרים. הסיכויים למצוא אותם בחיים הולכים ופוחתים, אך בצה"ל לא אמרו נואש.
למרות האופטימיות הזו, המצב בפלורידה מנבא רעות – ועולים הספקות לגבי מצבו של הבניין. העבודות הופסקו אתמול (חמישי) למרבית היום, והמהנדסים ניסו להעריך את המצב בשטח. הגישה לאתר הקריסה הוגבלה אתמול מחשש לבטיחות המחלצים. הנשיא ביידן ביקר באתר אתמול, הביע צער והשתתף באבל המשפחות: "נדהמתי מהכוח והנחישות שלהם", אמר.
גורמים רשמיים העריכו שיימשכו עוד שבועות לפני שהבניין ייהרס כולו, אך בכיר במערך הכיבוי המקומי אמר כי הקרסת הבניין "יכולה להיות מוקדם מכפי שאתם חושבים". הסיבה: הציוד הכבד הנדרש והסיבוכים האפשריים, במיוחד לאור המשקל הכבד של חלקי הבניין שעדיין עומדים על תילם. "כדי שנוכל לסיים את המשימה שלנו, הבניין יצטרך לקרוס", הבהיר המרשל ג'ימי פטרוניס, "זה פשוט מסוכן מדי".
כתבות נוספות של N12 בנושא:
אך לפני קריסת הבניין באופן מכוון, צפוי אתגר נוסף ומסוכן. הסערה הטרופית אלזה צפויה להגיע לסרפסייד, ובאזור צפויים גשמים כבדים ורוחות עזות, בעיקר בראשון ובשני. החשש שהוא שתנאי מזג האוויר יקשו עוד יותר על המחלצים ואולי אף יסכנו אותם.
"הצילו! הבניין כולו קרס!"
בהקלטה בלעדית שהגיעה לידי רשת CNN, נשמעים דקות ספורות לאחר שהחל הבניין לקרוס מספר ניצולים בעודם מנסים להבין את שמתרחש סביבם. בעת הסיור הראשוני של גורמי החילוץ באתר, שמעו המחלצים קול של אישה הלכודה מבעד להריסות המבנה אך לא היו מסוגלים להגיע אליה.
מפקד הכבאות של מחוז מיאמי, אלן קומינסקי, אמר ל-CNN כי הצוותים שמעו את הקול במשך מספר שעות והמשיכו לחפש דרך להגיע אליו, עד שהקול נדם ולא נשמע עוד. "זה ממשיך את העוצמה ואת הקושי של מה שאנחנו חווים ועוברים כרגע", אמר.
קומינסקי הוסיף כי הצוותים עושים ככל שביכולתם כדי להצליח ולחלץ את הלכודים, אך למרבה הצער - "לא הייתה לנו הצלחה בכך".
המשלחת הישראלית למיאמי: שימוש בטכנולוגיות של חיל המודיעין
יותר משבוע לאחר הקריסה, הצוותים עדיין לא מצאו את הגורם המדויק שגרם לקריסה. בעיריית סרפסייד מנסים למנוע אסון נוסף לקראת מזג האוויר המסוכן: הרשויות סורקות את כל הבניינים שנבנו לפני יותר מ-30 שנה באזור שגובהם יותר משלוש קומות.
סגן מפקד המשלחת הישראלית ששוגרה לאזור, אל"ם אלעד אדרי, העריך אתמול שעדיין יש סיכויים למצוא נעדרים בחיים. הוא תיאר אתמול את עבודת המחלצים והקושי הרב בעבודה במקום: "אנחנו עובדים במשמרות מסביב לשעון יחד עם המקומיים - חיבור מאוד טוב בין הארגונים שלהם וכל אחד לוקח חלק אחר באירוע. אנו מביאים שיטות שלנו ומתבססים על מה שעשינו במקסיקו ובנפאל".
המשלחת הישראלית של פיקוד העורף הגיעה למיאמי ביום ראשון האחרון. "המשלחת כבר עובדת באתר", הסביר אל"ם אדרי. "הקריסה מאוד מורכבת וחריגה. כל חלקי הבניין קרסו מהמרכז לצדדים ואז הבניין קרס לתוך עצמו - כמו פנקייק, שכבה על שכבה, ערימת הרס מהודקת וקומות שנדחסו זו על זו. הוצאנו משלחת של 10 מומחים מפקע"ר (פיקוד העורף), כולם בוגרי משלחות לנפאל ומקומות נוספים. מיד עם הנחיתה - יצאנו קודם כל לאתר".
הבניין עצמו נמצא כקו ראשון לים, הוא נבנה בתחילת שנות ה-80 ובכל קומה היו 12 דירות. "הקריסה אירעה בשעת לילה ולכן היו הרבה אנשים בבניין", אמר סגן מפקד המשלחת על הנעדרים. "זה אכזרי ממש, הוא קבר תחתיו 159 בני אדם. ארה"ב היא מעצמת חילוץ, יש להם הרבה יכולות, הרבה יחידות חילוץ מאוד מקצועיות ויש פה ארגון מאוד יעיל".
אל"ם אדרי הסביר שהאמריקנים הקימו מרכז משפחות לאלו שנעדרים מהקריסה. "הם תומכים בהן", אמר. "המשפחות עוברות גיהנום באתר הזה. הם אפשרו להם לצפות במאמצי החילוץ – זו חוויה קשה אבל חשובה להם. אנחנו מייעצים להם מהמידע הרב שהתקבל והצטבר אצלנו בשנות ניסיון רבות בהרבה מקומות בעולם".
שלשום הצטרפה למשלחת הישראלית קבוצה של 7 קציני פיקוד העורף נוספים. "אנו עובדים במשמרות מסביב לשעות יחד עם המקומיים", הסביר סגן מפקד המשלחת והוסיף: "בוצע מודיעין אוכלוסייה: מיפוי של כל תושבי הבניין ומי שהיה בו ברגע הקריסה – זה מבוסס על הרבה מקורות כדי לאתר היכן נמצא כל לכוד ולכוד. לפי ההבנה היכן נמצאים הלכודים - מתחילים לחפור".
"אנחנו מביאים שיטות שלנו ומתבססים על מה שעשינו במקסיקו ובנפאל -זה מרוץ להצלת חיים", תיאר אל"ם אדרי. "אותו מיפוי אוכלוסייה - מראה לנו מי גר איפה, איך נראית הדירה ומה היו הרגלי האנשים כדי ללמוד מי היה איפה ברגע הקריסה. עד כדי פרטים אישיים כמו מי אוהב להירדם בסלון, כדי לדעת איפה לחלץ קודם. מה לבש, איזה תכשיטים, איזה שעון או אם יש קעקועים".
מאמץ נוסף שנעשה הוא של יחידה 9900 של אמ"ן, שמפענחת את הרשתות החברתיות, גופי התקשורת ועוד מקורות כמו תוכניות הבניין. "נעשה שימוש בתצלומי לוויין ומיפוי שכבות של השטח, זאת כדי לבנות מודלים איך היה הבניין ואיך עכשיו וייצור מודל תלת-ממד של איך קרס", הסביר. "על זה מלבישים את תמונת האוכלוסייה בעקבות התשאול ומקבלים מיקום מדויק של הלכודים - ושם ממקדים את המאמצים".
על הטענות שחילוץ הנעדרים לוקח זמן רב, השיב אל"ם אדרי: "אנחנו יושבים עם צוותים מקומיים, שעשו עבודה מעולה. זה לקח זמן כי היו המון שרפות - הם כיבו וחילצו בו זמנית. הבעיה השנייה היא חלקים שנמצאים בסכנת קריסה והעבודה היא זהירה מאוד בשל החשש לחיי המחלצים. הם טובים, מקצועיים ויש להם ציוד מעולה".
"סוגיית המשפחות היא סוגיה ראשונה במעלה, יש קבוצה שצריך לדעת לעבוד מולה ולהעביר לה את המסרים", הוסיף אל"ם אדרי. "כ-300 אנשים שנמצאים במלון סמוך עם גורמי בריאות נפש ואחרים מהעירייה והם כל הזמן יושבים ומחכים לדעת מה עלה בגורל יקיריהם".
על המשך עבודת החילוץ, אמר אתמול סגן מפקד המשלחת: "אנחנו מסייעים להם איך לעבוד מול המודל שבנינו והמשפחות חשות טוב שהן היו מעורבות בסיוע לנו שחקרנו אותן במיפוי האוכלוסייה. אנחנו מאמינים שעוד יש סיכוי למצוא חיים, נשארים כאן עד יום ראשון בבוקר כרגע ואחרי ביקור מפקד פקע"ר כאן נחליט האם להאריך שהות המשלחת".