לאחר עשור של דמוקרטיה יחסית מאז מהומות האביב הערבי במדינה ב-2011, תוניסיה מידרדרת למשבר השלטוני החמור בתולדותיה: הבוקר (שני) הדיח הנשיא קייס סעיד את הממשלה והקפיא את פעילות הפרלמנט במדינה. המהלך, שקיבל את גיבויו של הצבא, הוגדר בדיווחים ברשתות התקשורת באזור כהפיכה צבאית וכ"סופו של העידן הדמוקרטי במדינה".
מעשיו של הנשיא מגיעים לאחר חודשים של מבוי סתום ושל סכסוכים בינו ובין ראש הממשלה, הישאם מאשישי, והפרלמנט. אמש קרא סעיד להקפאת פעילות הפרלמנט למשך 30 יום וכן להדחת ראש הממשלה, והודיע כי ימשיך להחזיק בתפקידי ההנהגה לצד ראש ממשלה חדש – שעדיין לא מונה ולא ברור מתי ימונה. בנוסף, הצהיר על ביטול החסינות המשפטית של חברי הפרלמנט ועל השתלטותו על מוסד הפרקליטות.
ראש המפלגה האסלאמיסטית המתונה שלוקחת חלק בקואליציה לא נשאר חייב וקרא הבוקר לתושבי המדינה לצאת לרחובות ולהגן על הדמוקרטיה. שעות לאחר הכרזת הנשיא המונים התאספו בבירה ובערים נוספות – חלקם במחאה על המהלך, אחרים תמכו בו, ובמקביל – הצבא החל לחסום את הגישה לפרלמנט ולתחנת הטלוויזיה הממלכתית. תומכי הצדדים היריבים החלו ליידות אבנים אלו באלו מחוץ לבניין הפרלמנט.
ברקע להתלקחות הפוליטית, המדינה הצפון אפריקאית, שסובלת זה מכבר ממשבר כלכלי שהחמיר בעקבות מגפת הקורונה, חווה ירידה משמעותית בערך המטבע שלה. בימים האחרונים נערכו הפגנות נגד הממשלה ונגד המפלגה הגדולה ביותר בפרלמנט בעקבות עלייה במקרי ההדבקה בקורונה במדינה והכעס הגובר על חוסר התפקוד הפוליטי והמשבר הכלכלי.
הנשיא טוען שמעשיו התבססו על סעיף בחוקה כתגובה לגיטימית למשבר הכלכלי והפוליטי שמשתק את מדינתו, אך רוב חברי המפלגות העיקריות בפרלמנט - "לב תוניסיה" ו"קרמה" - הצטרפו לאנשי המפלגה האסלאמית והאשימו את סעיד בהפיכה. הנשיא הזהיר כי יגיב באלימות למתנגדיו, ואיים: "מי שיורה - הכוחות המזוינים יירו עליו בחזרה". על פי החוקה, לנשיא יש אחריות ישירה רק לענייני חוץ ולצבא. היום – זה נראה אחרת.