הכאוס בלבנון נמשך: השופט החוקר בפרשת הפיצוץ בנמל ביירות באוגוסט 2020 הודיע היום (שני) כי הוא מקפיא את החקירה, ובכך הוא צפוי לסיים את תפקידו. ההודעה של השופט, טארק ביטאר, הגיעה בתוך פחות משעה לאחר שהוגשה נגדו תביעה, הקוראת לו לעצור את מהלך החקירה ולהחליפו בתפקיד. ביטאר הוא השופט החוקר השני שעוזב באמצע את חקירת האסון.
התביעה נגד ביטאר הוגשה, כך על פי גורם בכיר במערכת המשפט בלבנון, על ידי נוהאד מצ'נוק, שר הפנים הקודם של לבנון. מצ'נוק הוא חלק משורת בכירים החשודה בשרשרת האירועים שהביאה להזנחת הנמל בביירות, שגרמה לפיצוץ בשל אחסון בעייתי של כמות גדולה של חומר כימי מסוג אמוניום חנקתי. כעת יידרש בית המשפט בלבנון להכריע בנוגע לעתידה של החקירה בנושא הכה רגיש.
ביטאר התמנה לתפקיד החוקר בפרשה בחודש פברואר, לאחר שקודמו בתפקיד, פאדי סאוואן, הועבר מתפקידו. גם ביטאר וגם סאוואן הגיעו למסקנה כי יש להעמיד לדין בכירים לבנונים רמי דרג, בהם בכירים בתנועת חיזבאללה, בגין אחריות לאסון בנמל – שגרם למותם של 207 בני אדם ולפציעתם של יותר מ-6,000.
בשבוע האחרון הלך והתפתח קמפיין תקשורתי נרחב בלבנון נגד פעילותו של ביטאר, במיוחד ברקע הפרסומים כי הוא זכה לאיומים על חייו מטעם גורם בכיר בחיזבאללה. בשבוע שעבר אישר ביטאר כי אותו בכיר, וואפיק סאפא, "עדכן" אותו כי חיזבאללה "הגיע להחלטה שהוא ישתמש בכל דרך אפשרית כדי לסלק אותו מתפקידו". במהלך הזמן שחלף מאז הפיצוץ לפני כמעט 14 חודשים נטען לא אחת כי אנשי חיזבאללה הם בעלי הזיכיון להפעלת רציף הסחורות שבו אירע הפיצוץ בנמל, אך הדבר לא הוכח מבחינה משפטית.
החקירה בפרשת האסון בנמל ביירות נתקעת כאמור בפעם השנייה בתוך פחות מחצי שנה, והדבר שב ומעורר ביקורת עזה מצד בני משפחות הקורבנות. קרובי ההרוגים מאשימים את האליטה הפוליטית בלבנון בכך שהיא חותרת באופן מכוון תחת זרוע החקירה השיפוטית של הפרשה, במטרה למנוע את חקר האמת במה שמוגדר כאחד האסונות הגדולים בתולדות ארץ הארזים.
"הוא היה תקוותנו הגדולה עבור הצדק לעם הלבנוני, אבל הם מטרפדים כל דבר", אמרה מיריי באזרגי ח'ורי, שבנה בן ה-15 אליאס מצא את מותו באסון הגדול. היא אמרה כי התביעות והאתגרים החוזרים ונשנים נגד השופטים האמונים על החקירה רק מוכיחים כל פעם מחדש את העובדה שאותם בכירים מעורבים באופן ישיר באחריות לפיצוץ.
"אני לא מסוגלת למצוא את המילים שיתארו עד כמה אני מתוסכלת", הוסיפה. "אני מרגישה כאילו כל פעם משהו דומה יקרה. הם רוצחים אותי פעם נוספת".
איה מג'זוב, חוקרת לבנונית בארגון Human Rights Watch מבהירה כי "ההתפתחויות האחרונות בפרשה מוכיחות מעבר לכל ספק שהדרג הפוליטי בלבנון יעשה ככל יכולתו כדי לחתור תחת החקירה אחר האמת, וימשיך לשבש ולפגוע בה". ממשלת לבנון, שעד לאחרונה הייתה ממשלת מעבר בלבד, דחתה כל ניסיון בין-לאומי לסייע בחקירת הפרשה.
בלבנון מעריכים שאם ביטאר אכן יסיים את תפקידו בראש צוות החקירה, יהווה הדבר ככל הנראה את סופה בפועל. על פי אותן הערכות, קשה לראות כיצד שופט שלישי יסכים לקבל עליו את התפקיד, במיוחד לאור דבריו של ביטאר בנוגע לאיומים מצד גורמים בחיזבאללה.