יותר מ-100 יום לאסון הרכבל באיטליה: 14 בני אדם, בהם חמישה ישראלים, נהרגו ב-23 במאי בתאונת הרכבל בצפון איטליה - אך עדיין לא ברור מה עומד מאחורי ההתרסקות של רכבל "סטרזה-מוטארונה" בצפון המדינה שמקשר בין אגם "מג'ורה" לבין הר הסמוך לרכס האלפים. הסיבה: חקירת המחדל ככל הנראה תקועה, כך על פי התקשורת האיטלקית שזועמת על כך וקוראת לזרז את חקירת האירוע.
"זה היה צריך להיות מרוץ נגד השעון - ניתוח יסודי ומהיר של הכבל והקרון ההרוס, שיחשוף את האשמים למותם של 14 בני אדם, עוד לפני שהראיות ייפגעו ממזג האוויר", כתבו בעיתון לה רפובליקה. על פי הדיווח, העדויות עדיין מונחות במקום - הקרון ההרוס והכבל מוגנים בניילון ובחומרים נוגדי חמצון, להמשך החקירה. להרבה מאוד שאלות מהאסון של ה 23 במאי, עדיין לא קיבלו תשובה - מדוע הכבל נקרע ומי אחראי לאסון.
על פי החקירה הראשונית והפרסומים מהימים הראשונים שלאחר האסון, מה שהביא לתאונה היא הצבה לא אחראית של "מזלגות" להשבתת בלם החירום. היציקה שמקשרת בין הקרון לכבל עדיין נמצאת באותו המקום על ההר ויכולה לספק תשובות נוספות. אבל "כרגע אף אחד לא קיבל עדיין את ההחלטה לבחון את העץ שעצר את הנפילה, שבו עדיין נמצא הכבל הקרוע שלא הובא למעבדה לצורך ניתוח".
ב-3 באוגוסט נערכו הבדיקות הראשונות בהר סטרזה ובתחנה שממנה יצא הרכבל. המומחים שמינה בית המשפט של הגיעו למרום והמהנדס אנטוניו דה לוקה חשב כי ממבט ראשון של האתר, המומחים יאספו מידע על התאונה. אולם, זה לא היה כך בפועל - חלקם העלו רעיונות, אך אף אחד מהם אינו חד משמעי. הם קבעו לקיים בדיקה נוספת ב-24 באוגוסט, אך רוב המומחים והיועצים לא הגיעו לפגישה. ב-8 בספטמבר צפויה להיערך ישיבה בבית המשפט של ורבניה שנועדה לבחון את המצב, אבל כבר עכשיו ברור ששום מידע חדש לא יעלה בישיבה הזו.
על פי הדיווח, רק ביום שני שעבר המומחים בדקו את תחנת הביניים של הרכבל, שבה נמצאת "הקופסה השחורה" - המחשב שמכיל תיעוד של פעולת הרכבל. על פי הדיווח , המחשב עדיין פעל בחדר שבודד על ידי המשטרה מאז היום שאחרי האסון. רק עכשיו בוצעה ההעתקה של המידע שעשוי להיות מפליל לעורכי הדין וליועצים של 14 החשודים - 12 אנשים, 2 חברות, נציגי עשרות המשפחות של הקורבנות והניצול היחיד, איתן בן ה-5, שאיבד בתאונה את הוריו, אחיו הקטן תום ואת סבא וסבתא.
במקביל, מתפתחת תסבוכת משפטית סביב הפרשה - חוקרות המשטרה שהחלו את החקירה, אולימפיה בוסי ולאורה קררה הורו 48 שעות אחרי האסון לשלוח למאסר את מנהל האתר לואיג'י נריני, את מנהל העובדים גבריאל טאדיני ואת מנהל האתר עצמו אריקו פרוקיו. הם הואשמו בהריגה והתרשלות, אבל השופטת החוקרת בונאמיצ'י שחררה את השלושה.
בעקבות כך היא הודחה מהמשך הטיפול בתיק. על פי הדיווח באיטליה, איש לא מינה את אותה לעסוק בתיק ולא ברור איך היא לקחה על עצמה את התפקיד. עורכי הדין של שלושת החשודים - מוחים על ההדחה, אבל בתקשורת האיטלקית מדווחים שהמקרה הועבר לחקירת מוסדות משפט איטלקיים גבוהים יותר מחשד ל"אי סדר".
באסון באיטליה נהרגו - עמית בירן בן ה-30 שלמד רפואה בפאביה ועבד כמאבטח בקהילה היהודית במילאנו, בת זוגו טל פלג-בירן בת ה-27 ובנם טום בן השנתיים. בנם השני, איתן בן ה-6, נפצע באורח קשה ופונה לבית החולים בטורינו. באסון נהרגו גם ברברה כהן בת ה-71 ובן זוגה יצחק כהן בן ה-72. בני הזוג כהן הם סבה וסבתה של פלג-בירן, שהגיעו לבקר את בני המשפחה באיטליה.
לאחר האסון התגייסה הקהילה היהודית באיטליה ואספה תרומות בגובה עשרות אלפי אירו במטרה לסייע לאיתן ולמשפחתו בשיקום הארוך שעומד לפניהם. גם האפיפיור פרנציסקוס לא נותר אדיש לאסון הכבד, ושלח את תנחומיו למשפחה: "אני מצטער על כל אותם חיים שנגדעו בטרגיות כשהם מתרשמים מנפלאות הבריאה. אני מתפלל למען אלו שהלכו, למען אלו שמתאבלים עליהם ולמען איתן הקטן שאנחנו עוקבים בדאגה אחרי מצבו הרפואי, ומברך את כל אלו שכואבים".
איתן, שנשאר הנצר היחיד למשפחתו שנספתה, מצוי כעת בחזקתה של דודתו איה, אחותו של אביו, שמתגוררת באיטליה. עם זאת, גם כאן בארץ יש לו משפחה שמנהלת בימים אלה מאבק איתנים שמטרתו להחזיר אותו לישראל – לידי אחותה של אימו.