לפני 20 שנה בדיוק התרחשה מתקפת הטרור ששינתה את פניה של ארצות הברית - ואת קו הרקיע המפורסם של ניו יורק. היום (שבת) נערכו טקסי זיכרון ורגעי דומייה לזכר הקורבנות של הפיגועים שביצע ארגון אל-קאעידה באותו בוקר טרגי ובלתי נשכח.

הנשיא ג'ו ביידן השתתף בטקסים בשלושת מוקדי המתקפה, ובמהלך היום הוקראו שמותיהם של כל 2,983 ההרוגים על ידי משפחות ההרוגים. גם הנשיא לשעבר ג'ורג' וו. בוש, שכיהן בזמן פיגועי 11 בספטמבר, נאם בטקס זיכרון לקורבנות טיסה 93 בפנסילבניה. הדגל האמריקני הורד מבניין הפנגטון, שעליו התרסקה טיסה אמריקן איירלינס מספר 77.

20 שנה לאסון התאומים (צילום: רויטרס)
20 שנה לאסון התאומים | צילום: רויטרס

במהלך היום התקיימו שש דקות דומייה: 

15:46 – לציון פגיעת טיסת אמריקן איירליינס 11 במגדל הצפוני (שעון ישראל)

16:03 – לציון פגיעת טיסת יונייטד 175 במגדל הדרומי

16:37 – לציון פגיעת טיסת אמריקן איירליינס 77 בפנטגון

16:59 – לציון רגע קריסת המגדל הדרומי

17:03 – לציון רגע התרסקות טיסת יונייטד 93 בפנסילבניה

17:28 – לציון רגע נפילת המגדל הצפוני 

>> להאזנה לכל הפרקים של "אחד ביום" לחצו כאן

הנשיא ביידן, כאמור, הודיע שיבקר בכל שלושת אתרי ההנצחה לאירועי הטרור שפגעו בארצות הברית ב-11 בספטמבר 2001. ביום השנה ה-20 להתקפות ביידן נחוש לחלוק כבוד לכל אחד ואחד מכמעט 3,000 ההרוגים של אותו היום. על פי התדריך של הבית הלבן, ביידן החל את הסבב בביקור באתר שבו עמדו מגדלי התאומים בניו יורק,  משם - לפנטגון ולאנדרטה מחוץ לשאנקסוויל שבפנסילבניה, שם התרסקה טיסה 93 של יונייטד.

ג'ו ביידן, ברק ומישל אובמה בטקס  20 שנה לאסון התאו (צילום: AP)
ג'ו ביידן, ברק ומישל אובמה בטקס 20 שנה לאסון התאומים | צילום: AP

"20 שנה למעשה של פחדנות ושנאה"

אל רחבת הטקס במנהטן הגיעו לחלוק כבוד הנשיא ביידן ורעייתו ג׳יל, הנשיא לשעבר ברק אובמה ורעייתו מישל, הנשיא לשעבר ביל קלינטון ורעייתו סגנית הנשיא הילארי קלינטון. ביידן יפגש גם עם ראש עיריית ניו יורק לשעבר מייקל בלומברג וזוגתו. הזמר ברוס ספרינגסטין השתתף גם הוא באירוע ושר לזכרם של 2,983 ההרוגים.

20 שנה לאסון התאומים (צילום: רויטרס)
רודי ג׳וליאני שהיה ראש העיר בניו יורק בזמן המתקפה | צילום: רויטרס

ביידן צייץ בטקס: "לפני 20 שנה כמעט 3,000 בני אדם איבדו את חייהם מוקדם מידי על ידי מעשה פחדנות מלא שנאה ב-11 לספטמבר. אנו כאומה, אל לנו לשכוח את אלו שאיבדנו באותם רגעים חשוכים של ההיסטוריה שלנו ועלינו להכיל את הכאב של משפחותיהם ואהוביהם של הקורבנות". בציוץ נוסף כתב: "לעולם לא נשכח את הילדים שגדלו בלי הורים, הורים שסבלו בלי ילדים, בעלים ונשים שנאלצו להמשיך לחיות בלי בן או בת הזוג. אחים, אחיות, אהובים. ג'יל ואני מחזיקים אתכם קרוב ללב".

 

מזכיר המדינה אנתוני בלינקן ציין את אירועי היום וכתב בחשבון הטוויטר שלו: ״אירועי ה-11 בספטמבר נתנו השראה לדור שלם של אמריקנים לשרת את המדינה שלהם ולהגן עליה. נפילת מגדלי התאומים, כמעט יותר מכל דבר אחר, עיצבה אותנו כחברה ואת הדרך בה אנו מתנהלים עם העולם. היום יותר מכל יום אחר עלינו להבין את החשיבות שיש בלייצג את ארצות הברית״.

20 שנה לאסון התאומים (צילום: רויטרס)
ברוס ספרינגסטין באירועי 20 שנה ל-11/9 | צילום: רויטרס
20 שנה לאסון התאומים (צילום: רויטרס)
20 שנה לאסון התאומים | צילום: רויטרס

הגברת הראשונה ג'יל ביידן הגיעה ללוות אותו בין האתרים והטקסים, והשניים פגשו את סגנית הנשיא קמלה האריס שתשתתף באירוע בשאנקסוויל, פנסילבניה, לפני הטקס עם הנשיא בפנטגון. ביידן בחר במסלול דומה לזה שבחר הנשיא ברק אובמה בשנת 2011 במלאת 10 שנים להתקפות הטרור.

 "הזיכרון שלנו נחלק ל׳לפני׳ ו׳אחרי׳ ה-11 בספטמבר 2001, זה רגע ששינה את חיי כולנו בצורה כזו או אחרת״, כתבה רעיית הנשיא ג׳יל ביידן בפוסט בפייסבוק. ״בהלם ובאבל שפקדו אותנו לפני 20 שנה מצאנו אחדות. הבנו שאנחנו חזקים יותר ביחד. זה יכול להיות קשה להבין את המשמעות של אבדה וטרגדיה, שום דבר לא נראה ברור, אבל עדיין עלינו לזכור את כל אלו שאיבדנו באותה מתקפה ולכבד אותם במורשת שנשאיר אחריהם ולמענם - בשם האחדות אנו חייבים לזהות כי הדמיון בין כולנו הוא בלתי נגמר והיופי הוא בהבדלים״.

הנעדרים מאסון התאומים שלא חזרו | מגזין N12

השנה, יום הזיכרון חל פחות משבועיים אחרי סיום המלחמה האמריקנית באפגניסטן שנמשכה גם היא שני עשורים, מלחמה שיצאה לדרך שבועות אחרי הפיגועים ב -11 בספטמבר כנקמה ומסע ציד של מנהיגי אל-קאעידה ואנשי ארגון הטאליבאן, שסיפקו להם מקלט באפגניסטאן.

ביידן אומנם נהנה מתמיכת הציבור לסיום הסכסוך אך ספג ביקורת חריפה, אפילו מצד בני בריתו, על הפינוי הכאוטי של הכוחות האמריקניים ובני בריתם. ביום שישי הורה ביידן להוריד את הסיווג של מסמכים מודיעיניים מסוימים שקשורים לפיגועי ה -11 בספטמבר כמחווה כלפי משפחות הקורבנות, שמבקשים כבר שנים לחשוף את המידע שלטענתם חושף גם את חלקה של ממשלת סעודיה בפרשה. הסכסוך בין הממשל והמשפחות עלה לכותרות כאשר קרובי המשפחה, ניצולים ואנשי כוחות החירום אמרו שהם יתנגדו להשתתפותו של ביידן באירועי הזיכרון אם המסמכים יישארו מסווגים.

האב ניצל ב-11/9, הבן עלה לישראל והגשים חלום | מגזין N12

ראש עיריית ניו יורק ביל דה בלאסיו ו-NYPD (משטרת ניו יורק) הכריזו כבר באמצע השבוע על הגברת האבטחה באתרי הזיכרון ובסביבת מרכז הסחר העולמי. "עיני העולם יופנו אל העיר ניו יורק, מה שאומר שעלינו לנקוט אמצעי זהירות יוצאי דופן כדי להגן על כל תושבי ניו יורק", אמר ביל דה בלאסיו, שהדגיש כי חלק משכבות האבטחה לא יהיו גלויות לציבור.

20 שנה לאסון התאומים (צילום: רויטרס)
לזכרם של 2983 ההרוגים | צילום: רויטרס

"צעדי האבטחה כוללים מעורבות של כלבים לגילוי חומרי נפץ, צוותים חמושים בנשק כבדים, מכשירים לגילוי חומרי נפץ, קוראי ומזהי לוחיות רישוי, חיישנים רדיולוגיים וכימיים ועוד אינספור מצלמות. שוטרים יתייצבו עם מגנומטרים לסינון כל אדם שייכנס לרחבה", ציין. עם זאת, בניו יורק טוענים: "אין איום ספציפי אמין לספטמבר 11 או לאירועים שסביבו" - כך הדגיש ג'ון מילר, סגן נציב המודיעין והטרור של ניו יורק.

20 שנה לאסון התאומים (צילום: רויטרס)
20 שנה לאסון התאומים | צילום: רויטרס

"ראינו שהקריאה לפעולה של ארגוני הטרור תהיה חזקה ומאורגנת יותר ממה שראינו בשנים הקודמות", אמר מילר. עליית הטאליבאן באפגניסטן, כמו גם דאעש-ק, עוררה תעמולה קיצונית ברשת שעלולה לעודד גם תוקפים בודדים  "אנחנו רוצים שאנשים יידעו שהם בטוחים. אנחנו רוצים שאנשים יידעו שאנחנו כאן ושאנחנו מגנים על האירוע הזה", אמר מילר. בניו יורק, בוושינגטון הבירה ובפנסילבניה מצפים לעשרות אלפי אנשים שיתכנסו ויזכרו את הרגעים שבהם מטוסים חטופים התרסקו במרכז הסחר העולמי, בפנטגון ובשדה פתוח בפנסילבניה ב -11 בספטמבר 2001. בעיר ניו יורק הטקס יתקיים באנדרטת ה-9 בספטמבר, שם מתכנסים האבלים כפי שנאספים מדי שנה מאז הפיגוע, לקריאה שנתית של שמות הקורבנות הן מפיגועי מרכז הסחר העולמי ב -1993 והן ב -2001. 

בהכנת הכתבה השתתפה: קרן בצלאל