המודל הסקוטי: בישראל ובמדינות נוספות בעולם מנסים למצוא את הדרך להתמודד עם זן דלתא שמתפשט למרות מבצע החיסונים. אך אולי כדאי לנו ללמוד ממה שעשתה סקוטלנד, שהצליחה לשבור את עקומת התחלואה כלפי מטה אחרי שהייתה עלייה חדה במספר הנדבקים.
מדובר במדינה עם נתוני פתיחה דומים מאוד לישראל, שחוותה שני גלי קורונה משמעותיים שנרגעו עם תחילת החיסונים לאזרחים. עם התפשטות זן דלתא בעולם לאחר שהתגלה לראשונה בבריטניה, גם בסקוטלנד חוו עלייה במספר הנדבקים. אך בשלושת השבועות האחרונים הנתונים בצניחה חופשית ומספר המאומתים היומי נמצא בירידה.
איך הם עשו זאת?
פרופ' ערן סגל ממכון ויצמן הפנה את תשומת ליבנו למצב שם כי בסוף שיעור האוכלוסייה בסקוטלנד שמחוסנת לגמרי מאד דומה לישראל. 58.2% בישראל לעומת 55.2% בסקוטלנד.
אז כך עובד המודל הסקוטי להתמודדות עם זן דלתא: המסחר פתוח, המספרות פתוחות בתי המלון ואטרקציות תיירותיות פתוחות, מופעי בידור וקולנוע פתוחים אירועי ספורט פתוחים עד 1,000 איש באצטדיונים ומסעדות פתוחות עד 23:00 בלילה.
אך עדיין יש כמה הגבלות על התקהלות, במיוחד בבתים: מועדוני לילה סגורים, חתונות ולוויות עד 100 איש, מותר לארח עד 6 אנשים בבית, עד 8 אנשים יחד בשולחן במסעדה, עד 12 איש בבית בשטח פתוח, והכי חשוב - הקפדה על מסכות.
עכשיו אפשר לריב על אם אנחנו בכלל שואפים להוריד את מספר המאומתים - כי מה שמעניין את מקבלי ההחלטות כאן, זה בעיקר החולים שבמצב קשה. אבל הסקוטים מגלים לנו שאפשר לעשות את זה עם משק פתוח כמעט לגמרי.