"נרגשים מאוד מהביקור": לקראת הפסגה היום (חמישי) בין ראש הממשלה נפתלי בנט לנשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, בכיר בממשל האמריקני הביע אופטימיות. "לנשיא יש מחויבות לביטחון ישראל ולזכותה להגן על עצמה", אמר הבכיר, והוסיף: "תוכנית הגרעין האירנית פרצה קדימה – אך אנו תומכים באמצעים דיפלומטיים". על המצב ברצועת עזה אמר: "יש התפתחויות רבות וזה מובל על ידי בנט ושר החוץ יאיר לפיד, אבל מבינים שמשא ומתן עם הפלסטינים - זה לא משהו שיקרה בקרוב".
״אנחנו נרגשים מאוד מהביקור, מיד כשראש הממשלה בנט נכנס לתפקיד התחלנו לתאם את המפגש הזה", אמר הבכיר בממשל ביידן. "זו הפגישה הראשונה ביניהם, זה שולח מסר ברור של התמיכה של ארצות הברית בראש הממשלה ובממשלה החדשה. בנט מוביל את אחת הממשלות המגוונות ביותר בהיסטוריה של ישראל. זו קואליציה ששותפות בה מפלגות מכל הספקטרום הפוליטי וכמובן שאנחנו קשובים למורכבות של הדינמיקה של הפוליטיקה בישראל וזה משהו שבנט מנווט באופן אפקטיבי".
"יש שיתוף פעולה אסטרטגי והדוק בין ארצות הברית וישראל", הוסיף. "הנשיא ביידן הוא חבר אמת של ישראל, זה פשוט מי שהוא וכל מי שבסביבתו באמת מרגיש את זה. יש לו מחויבות לביטחון של מדינת ישראל ולזכותה להגנה עצמית".
"לא מנסים לשנות את המזרח התיכון"
על רקע הנסיגה האמריקנית מאפגניסטן והחשש בקרב בעלות הברית של ארצות הברית על המשמעויות עבורן, הבכיר הסביר שזה יוכל להשפיע לטובה על ישראל והמזרח התיכון. "הנשיא ביידן וראש הממשלה בנט ידונו על המחויבות לא רק לישראל אלא בכלל למצב וליציבות במזרח התיכון", תיאר והוסיף: "זה חשוב גם על רקע מה שקורה באפגניסטן, סוף המעורבות הצבאית יאפשר לנו יותר אמצעים לתמוך באזור בכלל ובישראל בפרט".
"אני לפעמים נשאל האם אנחנו מורידים את המזרח התיכון בסדר העדיפויות? ושום דבר לא יכול להיות יותר רחוק מהאמת", טען הבכיר בממשלו של ביידן. "אם כבר, ממשל ביידן פשוט לא רודף אחרי יעדים בלתי ניתנים להשגה. אנחנו לא מנסים לשנות את המזרח התיכון".
הוא התייחס גם לסוגיית הגרעין האירני, אחרי שראש הממשלה בנט כבר אמר שיתנגד לחזור להסכם. "אנחנו מחויבים ב-100% לביטחונה של ישראל בלי אם ואבל, ולכן זה יהיה נושא מרכזי שנדון בו לעומק", אמר. "תוכנית הגרעין פרצה קדימה באופן דרמטי בממשל הקודם והם ידונו בזה. אנחנו תומכים באמצעים דיפלומטיים, זה קודם כל, אבל אם זה לא יעבוד יש אפיקים נוספים".
"ירשנו מדיניות של לחץ מקסימלי שלא השיגה תוצאות והלכה בכיוון ההפוך, יחד עם זאת הממשל הנוכחי לא הסיר סנקציות כי היינו מאוד ברורים שזה יקרה רק כאשר שנגיע להסכם", הסביר. "לאירן יש נשיא חדש ונראה איך הדברים יתפתחו. המדיניות שלנו היא מורכבת מכמה חזיתות ובשל הלחץ, יהיו דיונים גם בבית הלבן וגם בפנטגון ובמחלקת המדינה מה הדרך הכי טובה לטפל בזה".
"מבינים שחזרה למו"מ עם הפלסטינים - לא משהו שיקרה בקרוב"
הבכיר בוושינגטון התייחס גם למצב ברצועת עזה ולסוגיה הפלסטינית, זאת 4 ימים לאחר שנפצע אנושות מירי בהפגנה על גדר הגבול לוחם מג"ב, סמ"ר בראל חדריה שמואלי. "נשיא ארצות הברית מאמין כידוע בפתרון שתי המדינות ולדעתו זהו הפתרון היחיד שמבטיח מדינת ישראל יהודית ודמוקרטית וזו תמיד הייתה הגישה שלו", הסביר והוסיף: "אבל אנחנו מבינים שחזרה למשא ומתן זה לא משהו שסביר שיקרה בטווח הקרוב ממגוון סיבות. יש צעדים שאפשר לעשות כדי למזער את הסיכוי לקונפליקט וזה משהו שראש הממשלה בנט מחויב לו".
"יש סיכום עם קטאר על מנגנון העברת הכסף לרצועה, יש הרבה התפתחויות והתקדמות גדולה וזה מובל על ידי בנט ולפיד", הוסיף. "השת"פ שלנו איתם לא יכול היה להיות יותר טוב, מצפים לפגוש את ראש הממשלה בנט בוושינגטון".