173 בעלי חיים – זה מספר החיות שהצליח להציל ארגון הצדקה "נווזאד", ששימש בית מחסה לחיות באפגניסטן. פן פארד'ינג, בעל המקלט, סיפר לבן מיטלמן ב"סדר עולמי" כי הארגון פועל כבר 15 שנה וכשהם הבינו כי הטאליבאן עומד להשתלט על קאבול, הם יזמו את מבצע "תיבת נח". "החלטנו לחלץ את אנשי הצוות ובעלי החיים שלנו באפגניסטן ולהעביר אותם למקום מבטחים. למרבה הצער, הטאליבאן מנע מאזרחים אפגנים לעזוב את הארץ וכשהגענו לנמל התעופה, איימו עלינו ברובים וגירשו אותנו משם. ניסינו שוב ושוב, ולבסוף הבנו שאין לנו את היכולת לחלץ את אנשי הצוות שלנו בטיסה באותו זמן".

יחד עם זאת, פארד'ינג מספר כי את בעלי החיים הם כן הצליחו לפנות. "לטאליבאן לא היה אכפת מהם ואני מחזיק בדרכון בריטי. הם פשוט אמרו לי להסתלק, אז הצלחנו כמה מאיתנו עם בעלי החיים להיכנס לשדה התעופה ולעזוב את קאבול", מסביר פארד'ינג. "שיכנו את החיות בחלל המטען, ועכשיו אנחנו מנסים נואשות לחלץ את אנשי הצוות שלנו שנשארו בקאבול בדרכים אחרות".

 פן פרד'ינג, ניהל בית מחסה לחיות בקאבול, אפגניסטן (צילום: החדשות 12)
פארד'ינג, ניהל בית מחסה לחיות בקאבול | צילום: החדשות 12

פארד'ינג ציין כי אם בעלי החיים היו נותרים מאחור – הם היו נאלצים להרדים אותם או לשחרר אותם. "האפגנים אמרו שהטאליבאנים לא חובבי חיות. אנשי הצוות שלנו היו תחת סכנה אם הטאליבאן היה מוצא את הכלבים שלנו. אם לא היינו מחלצים אותם, היינו נאלצים לשחרר אותם והם היו חיים ברחובות וגורלם היה מר".

פן פרד'ינג, ניהל בית מחסה לחיות בקאבול, אפגניסטן
פארד'ינג עם האזרחים שסייעו במקלט לחיות

למרות המאמצים שתיארת, רבים טענו ובהם חבר פרלמנט בריטי כי העדפת להציל חיות על פני בני אדם, בעוד שאזרחים בריטים נשארו מאחור.

"המבצע כלל מתחילתו הצלת בני אדם ובעלי חיים", הבהיר בעל בית המחסה. "מעולם לא הצהרנו שבעלי חיים קודמים לחיי אדם וגם הצענו לממשלת בריטניה מושבים במטוס שחכרנו – היו לנו יותר ממאתיים מקומות פנויים במטוס לכל מי שהממשלה הייתה מעוניינת לחלץ".

פן פרד'ינג, ניהל בית מחסה לחיות בקאבול, אפגניסטן
בעל בית המחסה פארד'ינג עם כלבים שהציל

פארד'ינג השיב לביקורת כי זהו תפקידה של ממשלת בריטניה לחלץ את כל האזרחים הבריטים שנתקעו באפגניסטן. "תפקידי היה לדאוג לאנשי הצוות שלנו ולבעלי החיים. אני רק אזרח, אין לי קשרים בצבא  או בממשלה, ולכן אני חושב שכרגע ממשלת בריטניה מנסה להסיט את תשומת הלב מהנסיגה המחפירה והרת האסון דרך הפניית אצבע מאשימה כלפיי", אמר פארד'ינג והוסיף כי הוא מקווה שהממשלה הבריטית פועלת לחלץ את המתורגמנים שלה ושותפים אחרים שנשארו באפגניסטן.

ביקורת נוספת סביב מבצע "תיבת נוח" נגעה לכך שמפקדים בכירים בצבא הבריטי התמקדו לכאורה במבצע של פארד'ינג במקום במשבר ההומניטרי הכולל. הוא מצידו דוחה את האמירות הללו. "הייתי שם בשטח ואני לא זוכר שראיתי גורם אחד ממשרד הגנה הבריטי, או חייל בריטי אחד שסייעו לי להיכנס לנמל התעופה. אני נכנסתי לשדה בכוחות עצמי עם הצוות שלי בפעם הראשונה לפני שגירשו אותנו באיומי רובים", אמר פארד'ינג.

פן פרד'ינג, ניהל בית מחסה לחיות בקאבול, אפגניסטן
פן פרד'ינג, ניהל בית מחסה לחיות בקאבול, אפגניסטן

"לא השתמשנו בשום משאב של הממשלה במבצע החילוץ", הוא קובע. "כשהתחלנו להכניס את החתולים והכלבים לתא המטען של המטוס, היו אלה דווקא חיילי מארינס אמריקניים שחיכו לטיסה הביתה וישבו בחוסר מעש, ולכן הם אלה שסייעו לי עם בעלי החיים. חיילי צבא בריטניה כבר עזבו את קאבול כשהמטוס שלי הגיע".

_OBJ

מבצע החילוץ של בעלי החיים הגיע לסיומו וכעת בעלי החיים מנסים להסתגל למציאות חייהם החדשה בבריטניה. "כל הכלבים והחתולים נמצאים בהסגר, בריטניה מנהלת פרוטוקול מסודר ומערכת הסגר שלנו מהמחמירות בעולם – כל החיות עברו חיסונים ובדיקות דם והם ישוחררו במהרה", אמר פארד'ינג. "לרבים מבעלי החיים היו בעלים אפגנים שעזבו את המדינה בטיסות הפינוי, כך שרבות מהחיות יחזרו לבעליהן במהרה. במקביל לכך, יש לנו חיות שזקוקות לבית ואנחנו מצפים שיימצאו להם בתים קבועים ואוהבים בבריטניה".