בישראל הדיונים על מגפת הקורונה מתרכזים בוויכוחים על התו הירוק והמשמעות הפוליטית של יחסי ראש הממשלה עם מנכ"ל פייזר - ובינתיים העולם עדיין נמצא עמוק במאבק במגפה. אפידמיולוגית מובילה בארגון הבריאות העולמי, ד"ר מריה ואן קרקהוב, אמרה אמש (שני) כי בשבוע שעבר מספר הנדבקים השבועי היה הגבוה ביותר בעולם מאז תחילת המגפה. שוחחנו עם כמה רופאים ברחבי העולם כדי לקבל תמונה מלאה כיצד הם רואים את ניהול המשבר במקום שהם פועלים, וגם להבין איך ישראל נתפסת בעיניהם בכל הנוגע למלחמה בנגיף.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
ארה"ב
"המצב בעיר ניו יורק במגמת השתפרות איטית, אני עובד ביחידת טיפול נמרץ קורונה ואנחנו בתפוסה מלאה כרגע", סיפר ד"ר עמוס דודי, רופא במחלקת טיפול נמרץ ומומחה לדרכי הנשימה. "חלק מהחולים שלנו נמצאים איתנו מעל שבוע. אנחנו רואים ירידה בחולים החדשים, אבל זה פחות בא לידי ביטוי בעומס עלינו. הצוות שלנו שחוק ויש בעיית מוטיבציה, בעיקר אצל האחיות. אני מעריך שמערך הטיפול הנמרץ שלנו איבד 50-30 אחוז מהאחיות וזה פוגע באיכות הטיפול ובמורל. אצל המתמחים מורגשת עייפות ושחיקה, במיוחד 'שחיקת החמלה' - אבל אין להם ברירה והם חייבים לסיים את התקופה שלהם איתנו. הרופאים הבכירים גם כן חווים את אותם דברים, אבל יותר חסינים בגלל שיש לנו יותר ניסיון בהתמודדות עם דברים כאלה".
ד"ר דודי הוסיף וסיפר על ההתעניינות הרבה מצד עמיתיו לעבודה במה שקורה בישראל: "חזרתי מביקור בארץ לפני שבועיים וסיירתי באחד מבתי החולים הגדולים. מסתבר שכולם ידעו על הנסיעה שלי, שהייתה למטרות משפחתיות, למרות שניסיתי לשמור על פרופיל נמוך מסיבות מובנות".
"כולם שואלים איך היה בישראל כי כולם שמעו על ההצלחה של מבצע החיסונים. הרבה אנשים סקרנים איך נראה העידן של 'הניצחון על הקורונה' ושואלים המון שאלות. ברגעים האלו אתה רואה כמה תקווה זה נותן לאנשים ואיך הם פתאום מקבלים דחיפה ומוטיבציה, כי הנה יש לסיוט הזה סוף ואנחנו קרובים אליו".
"אני אפילו יכול לספר על עוזר-רופא שהחליט כן להתחסן אחרי שהבין שדרושה אחריות קהילתית לצאת מזה. אנשים פה מסתכלים על ישראל די בהערצה - אם כי לפעמים קצת לא נוח לי עם זה. בהחלט יש פה דיבורים על איך היינו יכולים להיות כמו ישראל אם הייתה לנו מערכת בריאות ציבורית משומנת והנהגה שלוקחת את העסק יותר ברצינות כמו בישראל. מצד שני, הם פחות מתחברים לקטע של הסגרים והאכיפה בישראל, האמריקנים אוהבים את החופש שלהם".
איטליה
באיטליה דווח אמש על עוד 316 מקרי מוות הקשורים לנגיף הקורונה לעומת 251 יום קודם לכן. איטליה סופרת 117,243 מתים מאז פרוץ המחלה בפברואר אשתקד, המספר השני בגובהו באירופה אחרי בריטניה, והשביעי בגובהו בעולם. מספר החולים המאושפזים בבתי החולים עם קורונה, לא כולל אלו שנמצאו בטיפול נמרץ - עמד אמש על 23,742.
פרופ' יורם קופרט, מומחה ברפואה פיזיקלית ושיקומית, גר ועובד בעיר פיזה. "איטליה היא המדינה הפגועה ביותר מהקורונה. אנו מדברים על 115,000 קורבנות וקריסה מוחלטת בסדר הארגוני", מסביר פרופ' קופרט. "כל מחוז פועל בזכות עצמו מבלי לקחת בחשבון את המצב מסביב. באזור שבו אני חי, טוסקנה, יש תת-אזורים שעדיין מוגדרים 'אדומים בוהקים וכתומים'. המשרדים והעסקים סגורים, בתי הספר נפתחו רק לפני יומיים ועדיין נסגרים לעיתים קרובות בגלל גילוי של חולים מאומתים. יש לי שני ילדים בגיל 5 ו-7 שנשארו הרבה זמן בבית עם כל הקשיים".
לדבריו, מבצע החיסונים באיטליה מתנהל בטיפות קטנות מאוד בשל חוסר במנות חיסון. "כולם הולכים עדיין עם מסכות גם בגלל שאחוז קטן מאוד של האוכלוסייה מחוסנים וזאת בעיה", הוא אומר. "אני חוסנתי עקב היותי רופא וקיבלתי את החיסון של פייזר. כרגע יש חיסונים ממקורות שונים עם תופעות לוואי מדאיגות - הרבה אנשים מפחדים להתחסן וזאת בעיה נוספת. עם זאת, פרופ' קופרט טוען שלרוב האוכלוסייה "יש רצון להתחסן, אבל אין חיסונים וזאת בעיה".
ומה אומר רופא ישראלי שחי באיטליה על המולדת? - "מדינת ישראל מהווה דוגמאות למופת וקנאה לא מעטה, הרבה אנשים רואים את העובדה בסולידריות של העם היהודי", מציין פרופ' קופרט. "כאן אנשים לא מודעים לסכנות וממש לא ממושמעים, הרבה יותר גרוע מהישראלים, ולכן יש כל יום 30,000 מאומתים וכמה מאות נפטרים. הווריאנט הבריטי הכה נואשות וזאת בעיה".
ניסיתי למצוא סימן חיובי ושאלתי את הפרופסור האם יש תקווה? והוא השיב: "בהחלט אור יש בקצה של המנהרה אבל ההרגשה שהמנהרה מאוד ארוכה. בכל אופן אני אופטימי לגבי העתיד".
אבל חברו מרומא, רופא הילדים ד"ר אלסנדרו קפרוטי, לא ממש מסכים איתו ואומר ש"אנחנו רחוקים מהיציאה ממנהרה, זה ייקח זמן". לדבריו, רק 25% מהאנשים בני 80 ומעלה קיבלו חיסון וחלקים מהמדינה לא מצליחים להשתלט על המגפה. "חלק מהאזורים מסתדרים טוב יותר, ובחלקם אחר רואים אסון", אומר ד"ר קפרוטי. "זה לא רק קמפניה או סיציליה, אלא גם לומברדיה וטוסקנה, שנלקחו בעבר כדוגמה לרמת ארגון ופתרונות לוגיסטיים".
לד"ר קפרוטי יש גם טענות כלפי התקשורת שלדבריו "לא עושים עבודה טובה - כולם צועקים את דעתם, אין קולות מהימין, אתה לא יודע למי להקשיב ועל מי לסמוך. אנשים מבולבלים מאוד". הוא מוסיף: "היו הרבה צעדים שגויים שהממשלה הקודמת עשתה וכעת דרגי (ראש הממשלה המכהן) מנסה לתקן. אסטרהזניקה וג'ונסון אנד ג'ונסון הופיעו כחיסונים פגומים וכולם מפחדים לקחת את החיסונים האלה. בינתיים המסכה היא עדיין חובה ובשעה 22:00 כולם צריכים להיות בבית".
ואיך נראה בעיניו הניהול הישראלי? - "ישראל נתפסת כמודל להמשך", הוא משיב. "האיש הממונה על המשימה המיוחדת לקורונה, שמונה על ידי ראש הממשלה הטכנוקראט, מביא את ישראל כל העת כדוגמה להתנהלות נכונה".
ארגנטינה
בבואנוס איירס, מחלקות טיפול נמרץ בבתי החולים הגיעו למכסות העליונות עם "התפוצצות" במספר מקרי הקורונה במדינה. גל קורונה שני שוטף את האוכלוסייה, בבית חולים בלה פלאטה קוראים לזה "מאבק". "יש פיצוץ מדהים של מקרים", אומר ד"ר סהר-טל בנצקרי, שעובד במחלקת טיפול נמרץ. "בית החולים נמצא בתפוסה של 100-95 אחוז ממיטות הטיפול הנמרץ שלו ואנשים מטופלים במסדרונות".
ד"ר בנצקרי תיאר את הלחץ שקיים על הצוות הרפואי: "כולנו מותשים, והמערכת מבקשת מאיתנו עוד ועוד כל הזמן. אנחנו יודעים שהתחלנו זה עתה, עברו רק עשרה ימים מאז שהתחלנו ככה, ויש לנו חודשיים-שלושה קשים קדימה".
הממשלה בארגנטינה הודיעה השבוע על הגבלות חדשות בבירה ובסביבתה בכדי לנסות ולבלום את הזינוק החד במקרי ההדבקה בקורונה שכוללת עלייה ממוצעת של 89% בשיעור הנדבקים בפריסה ארצית בשבועיים האחרונים. ארגנטינה רשמה עד כה כ-2.6 מיליון נדבקים ויותר מ-58 אלף מקרי מוות. כמו מדינות אחרות באמריקה הלטינית, היא מתמודדת עכשיו עם גל שני של המגפה.
אירופה
ד"ר דורית ניצן, מנהלת אזור אירופה בארגון הבריאות העולמי, שמעה גם היא השבוע שמספר המתים העולמי מהקורונה עבר את ה-3 מיליון והיא מודאגת מאוד מקצב ההתחסנות האיטי באירופה.
"מצאנו את המנהרה וכעת אנחנו בדרך לאור", היא אומרת על מבצע החיסונים המתגלגל. "ארגון הבריאות העולמי מעודד סולידריות - אנחנו מבקשים לסייע לכל אוכלוסיות העולם להתחסן בהקדם האפשרי. בראש וראשונה לצורך הצלת חיי אדם, וכמו כן להגברת הביטחון הלאומי והגלובלי. אף אחד לא ממש בטוח עד שכולם יהיו בטוחים, מחוסנים".
ומה דעתה על קמפיין הישראלי לחיסון האוכלוסייה? - ד"ר ניצן אומרת שהם "למדים מהניסיון הישראלי ומתרשמים ממערך הבריאות כולו, מעובדי הבריאות, ומהתושבים. כעת עלינו כעת לקחת חלק ב'תיקון העולם' ולסייע לשכנינו ולמדינות נוספות".