אירן, עזה ופרידה בחדר הסגלגל: נשיא המדינה היוצא ראובן (רובי) ריבלין נפגש אמש (שני) עם נשיא ארה"ב ג'ו ביידן, בבית הלבן - במסגרת ביקור הפרידה שלו, לקראת סיום כהונתו. השניים דנו בסוגיות המדיניות שעל הפרק, ובראשן הגרעין האירני. ביידן אמר לריבלין כי "לא אתן לאירן להשיג נשק גרעיני, המחויבות שלנו לישראל חזקה". הנשיא ריבלין השיב לו: "לישראל אין חברה ובעלת ברית קרובה יותר, אנחנו יכולים להסכים שלא להסכים אבל אנחנו סומכים עליכם". לבסוף, הבהיר ביידן כי הוא ישמח לפגוש בהקדם את ראש הממשלה בנט בוושינגטון.
Meeting President @JoeBiden at the White House now.@POTUS pic.twitter.com/nyId43ePU0
— Reuven Rivlin (@PresidentRuvi) June 28, 2021
בנוסף לשני הנשיאים, בפגישה השתתפו סגנית שר החוץ של ארה"ב וונדי שרמן, היועץ לביטחון לאומי ג'ייק סאליבן, המתאם למזרח התיכון ולצפון אמריקה, בארט מק'גרק, היועץ הבכיר למזרח התיכון וצפון אפריקה והיועצת האחראית על ענייני ישראל והפלסטינים, ג'ולי שוויאר. מבית הנשיא נמסר כי הנשיאים דנו "במחויבות ארה"ב לביטחון ישראל ובמעטפת ההגנה בה מסייעת ארה"ב לישראל בדגש על ימים אלה שלאחר מבצע 'שומר החומות' בעזה".
ביידן: "המחויבות שלי לישראל מוצקה כברזל, מצפה לארח את בנט בקרוב"
"שמח מאוד לארח פה את הנשיא ריבלין, שמח שגם בתו של הנשיא פה, פגשתי אותה ושוחחנו על המשפחה והנכדים. מודה לך על המסירות ליחסים בין ישראל וארה"ב. המחויבות שלי לישראל מוצקה כברזל, זה כולל מחויבות לתמיכה בלתי מתפשרת לזכותה של ישראל להגנה עצמית", אמר נשיא ארה"ב.
"לאירן לא יהיה נשק גרעיני במשמרת שלי", הדגיש ביידן במפגש בין השניים. הוא התייחס לתקיפת המיליציות על ידי ארה"ב יממה קודם לכן בגבול סוריה-עירק ולביקור הצפוי של בנט בבית הלבן: "הוריתי על התקיפות האוויריות אתמול. הצוות שלי עובד קרוב עם הממשלה החדשה בישראל, אני מצפה לארח את ראש הממשלה בנט בבית הלבן בקרוב".
על פי גורם מדיני ששוחח עם N12, בסוגיה האירנית חזר ביידן על הסתייגותו הפומבית מנשק גרעיני לאירן והובהר כי ישראל מודאגת מהדיווחים על נסיגת כוחות אמריקנים מהמזרח התיכון. בנוסף לכך, אחרי ריבלין, הציפייה היא שגם ראש הממשלה נפתלי בנט יוזמן ללפגישה בבית הלבן.
לפי אותו גורם, מלבד חילוקי הדעות באשר להסכם הגרעין המתהווה הובהר לאמריקנים החשש הישראלי מהתקרבות של אירן למדינות ערב וכי נסיגת כוחות אמריקנים יוצרת ואקום שישראל מודאגת ממנו. נאמר לאמריקנים כי לצד ההצהרות על כך שאחרי ההסכם עם האירנים יגיע "הסכם ארוך יותר וחזק יותר", יש להבין מה באמת המשמעות המעשית של ההצהרה הזו ומה בדיוק היא כוללת.
הסוגיה הפלסטינית: ביידן הדגיש את תמיכתו בפיתרון שתי המדינות
השניים שוחחו על הנעשה בזירה הפלסטינית, וביידן הדגיש את החשיבות לנקוט בצעדים שיביאו להרגעת הרוחות באזור, לצד הגדלת ההזדמנויות הכלכליות עבור העם הפלסטיני. הנשיא האמריקני הדגיש את תמיכתו בפיתרון שתי המדינות כדרך הטובה והבטוחה ביותר להשגת שקט ושלום בר-קיימא. שני הנשיאים הסכימו על הצורך להמשיך ולחזק את הקולות המתונים באזור ולפעול להחלשת הגורמים הקיצוניים המקדמים את האלימות והשנאה.
באשר לסוגיה הפלסטינית סיפר הגורם המדיני כי הוצגה תמונת המצב מסקרים אחרונים לפיהם התמיכה בחמאס בגדה עולה ושפתרון שתי המדינות אינו ישים כל עוד אין אמון. עם זאת, נאמר כי הממשל האמריקני יצטרך לשמוע מהממשלה החדשה בישראל מהי המדיניות ואיך הם רואים את המצב.
ההתרשמות בחדר בבית הלבן היא שהאמריקנים מבינים שהממשלה הזו לא יכולה לקבל הכרעות בנושאים שיכולים להוביל לפירוקה.
לפי הגורם המדיני הציפייה היא שבנט יוזמן לפגישה בבית הלבן בתוך מספר שבועות. הגורם סיפר גם כי הפגישה בין ביידן לריבלין נקבעה לשעה, אך התארכה מעבר לתכנון המקורי. במהלך הפגישה עוזריו של הנשיא נכנסו עם פתקים המסמנים כי תם הזמן' אך הפגישה הסתיימה רק לאחר שעה וחצי.
ביידן: "החרטה היחידה שלי היא שאתה עוזב", ריבלין: "זה היה מספיק זמן"
עוד הוסיף נשיא ארה"ב במעמד הפרידה כי "ארה"ב תומכת לגמרי בנורמליזציה גם עם מדינות המפרץ ואפריקה. ישראל וארה"ב ימשיכו לעבוד יחד כדי לקדם שלום ויציבות באזור. החרטה היחידה שלי היא שאתה עוזב כנשיא". ריבלין גיחך וענה לדבריו: "לישראלים זה היה מספיק זמן. שמונה שנים זה יותר מדי, עשיתי כמיטב יכולתי".
"אני נרגש ונלהב להיות פה שוב בבית הלבן, לישראל אין חברה ובעלת ברית קרובה יותר", אמר הנשיא היוצא ריבלין. "אתם החברים הכי טובים שלנו והקשרים בין העמים מבוססים על השותפות בערכים של דמוקרטיה וליברליזם. לכן, מדי פעם אנחנו יכולים גם לדסקס נושאים ולהסכים שלא להסכים, אבל אנחנו סומכים עליכם. ההצהרה שלך עכשיו מבהירה שיש לנו חבר גדול בבית הלבן", הוסיף.
ריבלין: "מצאנו בבית הלבן חבר אמת של מדינת ישראל"
בסיום הפגישה בבית הלבן, העניק הנשיא ריבלין הצהרה לתקשורת שבה תיאר את הפגישה כ"מאוד מעמיקה ומאוד מפורטת בנושאים שמעסיקים את המזרח התיכון כולו וכמובן את ארה"ב מול הבעיות שגם ישראל מתמודדת איתן". ריבלין הוסיף מחמאות לביידן: "מצאנו בבית הלבן חבר אמת של מדינת ישראל שבכל שנותיו ללא קשר פוליטי תמיד אמר, עוד בימים שפגשתי אותו ב-1971 בירושלים עם טדי קולק, 'לא צריך להיות יהודי בשביל להיות ציוני'".
ריבלין חזר על סוגיית הגרעין האירני בפני ביידן אך שיתף כי יש זמן עד להשגת הכרעה בנושא זה. "מצאנו ידיד וגם היענות לבקשות ולדרישות שלנו כדי לפקוח עין בכל מה שקשור להסכם המתגבש עם אירן. הדברים עוד רחוקים מהכרעה. הנשיא הבהיר את עמדותיו ושמע את עמדותינו", הצהיר ריבלין וחזר על הבטחתו של ביידן שיזמין בהקדם את ראש הממשלה בנט לפגישה בבית הלבן.
"הנשיא (ביידן) חושב שיש צורך להזמין את ראש הממשלה מהר ככל האפשר כדי לתאם עניינים בנוגע להמשך הדרך שבה אנחנו צועדים מול כל הבעיות שהעולם מתמודד איתן ובפרט המזרח התיכון. מצאנו מנהיגות וידידות אמיתית ואוהדת ביותר למדינת ישראל ולצורך לשמור על ביטחונה וקיומה", אמר.
Join me live at the U.S. Capitol with His Excellency Reuven Rivlin, President of the State of Israel, ahead of a bipartisan leadership meeting. https://t.co/nEPF511fQC
— Nancy Pelosi (@SpeakerPelosi) June 28, 2021
לאחר הפגישה עם ביידן, המשיך ריבלין לפגישת פרידה מהקונגרס האמריקני, בהובלת יו"ר בית הנבחרים ננסי פלוסי שאמרה לו: "זה עונג רשמי לקבל אותך בקפיטול, זה עונג אישי עבורי כמי שהעריצה את מנהיגותך במשך זמן רב. נפגשנו בפעם האחרונה לפני הקורונה באירועים לציון 75 שנים לשחרור אושוויץ. זה היה אירוע היסטורי".
"כשחזרנו העברנו חקיקה להעברת משאבים ללימוד השואה בארה"ב", המשיכה פלוסי. "לאורך כל הדרך הייתה לנו ידידות מופלאה. התמיכה לישראל בקונגרס תמיד היתה דו-מפלגתית והיא תמשיך להיות כך בגלל הערכים המשותפים שלנו והדאגות הביטחוניות המשותפות שלנו. תודה עבור ידידותך וביקורך".
הנשיא ריבלין השיב: "לישראל אין חברה טובה יותר מארה"ב. הקשרים הייחודיים בין העמים תמיד התבססו על ערכים משותפים, דמוקרטיה וליברליזם. אנחנו שותפים, חברים, העמים שלנו קשורים יחדיו. לחברים יש מחלוקות מפעם לפעם וזה לעולם לא יסכן את החברות שלנו".
ריבלין הבהיר כי לקשר ההדוק בין ארה"ב לישראל אין תלות בממשלות והוא תמיד יתקיים. "המשימה המשותפת שלנו חוצה את גבולות המפלגות. גם כשההנהגה משתנה המחויבות שלנו רק מתחזקת. אני יודע שביטחונם ורווחתם של הציבור בישראל ושל יהודי ארה"ב מאוד קרובים ללבך", הבהיר. "תודה שקיבלת אותי בקפיטול, הקפיטול הוא מקדש הדמוקרטיה עבור כל העולם החופשי".
This afternoon, I’ll be meeting with Israeli President Reuven Rivlin at the White House. I’m looking forward to highlighting the strength of the bilateral relationship between our two nations and working together to achieve security and stability in the region.
— President Biden (@POTUS) June 28, 2021
"אני מצפה להדגיש את עוצמת היחסים בין שתי מדינותינו ולפעול יחד להשגת ביטחון ויציבות באזור", צייץ ביידן לפני הפגישה. שגריר ישראל לארה"ב ולאו"ם גלעד ארדן - בתגובה לציוץ של נשיא ארה"ב, כתב לו בתגובה: "תודה על מחויבתך לביטחון ישראל ולחיזוק הברית החשובה בין מדינותינו".
אמש קיימה דוברת הבית הלבן ג'ן סאקי תדרוך לתקשורת, שבה אמרה כי "מצפים לפגישה עם ראש הממשלה בנט, טרם נקבע תאריך". עוד היא התייחסה לתקיפות של ארה"ב לילה קודם לכן באתרי מיליציות עירקיות פרו-אירניות בגבול סוריה-עירק, וציינה כי הן "נועדו להפחית את הסיכוי להסלמה" ואינן נוגעות לביקור של הנשיא.
בראשון נפגש ריבלין עם נציגי הקהילה היהודית בניו יורק, שם התייחס לאסון במיאמי ולדאגה לחייהם של מאות הנעדרים בקריסת מגדל הדירות בעיר. "אחיי ואחיותיי, ברצוני לשלוח תפילות, את תפילותינו העמוקות ביותר, לקהילה היהודית בפלורידה ולכל המשפחות שאיבדו את יקיריהן בטרגדיה האיומה שהתרחשה לפני כמה ימים. אנו מתפללים היום להחלמתם המלאה של כל הפצועים באסון הנורא הזה", הוא אמר.
נפגשתי אמש עם נציגי הקהילה היהודית בניו יורק. יחד נשאנו תפילה לאיתורם של ניצולים מהאסון הנורא שאירע במיאמי, ולמען החלמתם המלאה של כל הפצועים.
— ראובן (רובי) ריבלין (@ruvirivlin) June 28, 2021
ליבנו דואב יחד עם המשפחות שאיבדו את יקיריהן ועם הקהילה היהודית בפלורידה כולה.
(צילום: חיים צח, לע"מ) pic.twitter.com/qUNokaXb0G
בצל האנטישמיות הגוברת מאז מבצע "שומר החומות", הדגיש הנשיא היוצא כי "עלינו להיאבק בכל צורות האנטישמיות בעודנו משתמשים בכל הכלים העומדים לרשותנו. אני יודע שהנשיא ביידן והממשל הנוכחי מחויבים למלחמה בלתי מתפשרת בשנאה הגואה ואני מבטיח לכם שמדינת ישראל לעולם תעמוד בחזית המאבק באנטישמיות - בארה"ב ובכל העולם".