התושבים של צפון קוריאה, שנאבקים בימים אלו ברעב כבד, היו כבר אמורים להיות מורגלים למעקב של הרשויות - אך המשטר מצא אויב חדש. שישה ילדים נגררו לאחרונה לבית משפט בצפון קוריאה כשהם בשרשראות, ונראה היה שהם עברו חקירה קשה מאוד מאז מעצרם. הילדים נמצאו אשמים בעבירה חמורה: צפייה בסרטים וסדרות טלוויזיה מדרום קוריאה בשנה האחרונה, יחד עם חבריהם לכיתה.
על פי חדשות NK. תובע המדינה שניהל את המשפט הציבורי נגד שלושת הנערים וארבע הנערות פירט את הסיבות שבגללן עמדו בפני בית המשפט: הוא תיאר את המעשים כ"פשעים חמורים". הילדים נידונו לחמש שנים באחד ממחנות החינוך הידועים לשמצה. התקשורת הצפון קוריאנית טוענת שבני הנוער האלה היו ברי מזל, מכיוון ש"הפשעים" שבהם הורשעו נושאים בדרך כלל עונש של "מאסר עולם של חינוך מחדש באמצעות עבודה" - או גרוע מכך, הוצאה להורג.
המטרה המפתיעה של חוקרי המדיה: המילה "מותק"
השוטרים בצפון קוריאה, אלו שסורקים מחשבים, הודעות טקסט ונגני מוזיקה בחיפוש אחר תכנים חתרניים, מתמקדים לאחרונה במטרה חדשה ומפתיעה: המילה "מותק". המונח התמים לכאורה נתפס כאיום על שלטונו של קים ג'ונג און: הצעירים הצפון קוריאנים מצאו דרכים חדשות ללמוד מה קורה בעולם מסביבם, והמדינה המסוגרת מגיבה בצעדים דרמטיים.
העיתון Asia Press דיווח שנשים בצפון קוריאה נאלצות לכנות את בני זוגם לדייט "חבר", Comrade. אחרי ששמעו את הביטויים בתרבות ה-K, שמגיעה מהשכנה מהדרום, הן התחילו לכנות את בני זוגם "מותק" בקוריאנית - OPPA , אבל אנשיו של קים זיהו את הבעיה – וטענו שזו מילה של סוטים. מי שמשתמש במילים האלה, יכול למצוא את עצמו היום במחנה חינוך מחדש.
אלו הם לא צעדי הדיכוי היחידים החדשים נגד התרבות שהפכה לסכנה מבחינת הרודן: קים ג'ונג און יוצא שוב לקרב, מול אויב חדש. הפעם לא מדובר בארצות הברית, לא בסין וגם לא בצבא של דרום קוריאה - אלא "גיהנום עמוס קבצנים". כך מכנים בצפון קוריאה את האחות מדרום. דרך השירים והדרמות שמספקת תרבות ה-K, שהוברחו לראשונה על קלטות ותקליטורים, למדו הצעירים בצפון קוריאה כי בזמן שהם נאבקים למצוא מספיק אוכל לעצור את הרעב, שכניהם בדרום עושים דיאטות כדי לרדת במשקל.
כיום, בידור דרום קוריאני מוברח בכוננים מסין: הצעירים הצפון קוריאנים צופים בבידור הזה, שהפך מחתרתי, מאחורי דלתות סגורות וחלונות מוגפים. קים ג'ונג און אמר שההשפעה המערבית היא "סרטן אכזרי" שמשחית את "הלבוש, התסרוקות, הדיבור וההתנהגות" של הצעירים בארצו. כלי התקשורת הממלכתיים הזהירו כי אם הצפון קוריאנים לא יישמרו על החוקים, המדינה "תתפורר כמו חומה לחה".
הפנים הבולטות במאבק הזה הם לא חיילים או מדינאים, אלא פניהם של להקות צעירים דרום קוריאניות שזכו בליבם של מעריצים ומעריצות ברחבי העולם וגם בצפון קוריאה. ה"ניו יורק טיימס" טוען שהשפעתה הגוברת של להקת BTS למשל היא זו שהובילה את מנהיג המדינה הטוטליטרית להכריז על "מלחמת תרבות חדשה" כדי לעצור אותה.
הדיקטטור מגייס כל כלי אפשרי - תקשורתי, ממלכתי וחוקי - נגד השפעה ה"אנטי-סוציאליסטית" שהתפשטה בארצו. המאבק מתמקד במיוחד בסרטים דרום קוריאניים, דרמות וסרטוני פופ: הצנזורה אינה אלא התקף זעם של דיקטטור. כדי לבודד את המדינה, צפון קוריאה הציגה מערכת חוקים חדשה שנועדה למחוק ולפסול כל השפעה זרה. הרשויות מענישות בחומרה אזרחים שרואים סרטים זרים, לובשים בגדים מערביים או אפילו משתמשים בסלנג מערבי.
"צפון קוריאנים צעירים חושבים שהם לא חייבים כלום לקים ג'ונג-און", אמר לניו יורק טיימס יונג גוואנג-איל, עריק צפון קוריאני שמנהל רשת שמבריחה תכני בידור לצפון קוריאה. "עליו להחזיר את שליטתו האידיאולוגית לצעירים אם הוא לא רוצה לאבד את הבסיס לשלטון השושלת של משפחתו". הקרב התרבותי מגיע בתקופה שבה כלכלת הצפון מבולבלת והדיפלומטיה שלה עם המערב נעצרה, אולי משאירה את צעירי המדינה יותר פתוחים להשפעה חיצונית ומאתגרת את אחיזתו האיתנה של מר קים בחברה הצפון קוריאנית.
משפחתו של קים שולטת בצפון במשך שלושה דורות, והמשטר שומר על נאמנות עיוורת של התושבים - גם במהלך משברים כמו הרעב בסוף שנות ה-90' שבו על פי הדיווחים מיליונים מצאו את מותם. בשבוע שעבר קים הודעה כי "מצב המזון במדינה חמור" - והמדינה צועדת כנראה לעבר אסון נוסף, בזמן שהתושבים מגלים באמת את מה שהשלטונות מסתירים מהם.
האויב של ג'ונג און: הכירו את הפופ הדרום קוריאני
ה-K-POP, פופ קוריאני, הוא ז'אנר מוזיקלי שצמח בדרום קוריאה ומושפע מאוד מהפופ המערבי - אך עם אלמנטים מיוחדים וקליטים. אחת הדוגמאות הישנות והמוכרות של הז'אנר הוא הלהיט העולמי גנגאם סטייל, שסחף מיליארדים ברחבי העולם גם בלי שיבינו את המילים. בשנים האחרונות התופעה רק הולכת ומתרחבת, ונהפכת להיות מוכרת בכל רחבי תבל.
להקת ה-K-POP המצליחה ביותר במערב היא BTS - להקת בנים נחשבת שמצליחה להתברג גם ל-MTV ולתרבות המערבית. לצידה יש גם להקות של בנות כמו BLACKPINK, שזוכות להצלחה רבה. יש הטוענים שהתעשייה מעודדת "מראה מערבי" שמטשטש את החזות האסייאתית של כוכבי הנוער. בסקר שנערך על ידי אוניברסיטה בדרום קוריאה בקרב 116 אנשים שברחו מהצפון ב-2018 וב-2019, מחצית מהם אמרו שהם שמעו וראו מדי פעם סדרות ושמעו שירים דרום קוריאנים.
בעבר קים נראה גמיש יותר כלפי התרבות העולמית: בשנת 2012 הצפון קוריאנים ראו אותו בטלוויזיה כשהוא מרים אגודלים לאות שמחה, כלפי קבוצת נערות בחצאיות מיני שניגנו את שיר הנושא מתוך "רוקי" בזמן שדמויות מיקי ומיני מאוס רקדו מסביב. קיוסקים בפיונגיאנג מכרו סרטים של דיסני כמו "מלך האריות" ו"סינדרלה", ובמסעדות הוצגו סרטים זרים, קונצרטים ותוכניות טלוויזיה. אך הגישה הפתוחה הזו לא האריכה ימים.
אמונו של קים נחלש לאחר כישלון המהלכים הדיפלומטים עם דונלד טראמפ, הנשיא האמריקני לשעבר. המו"מ שנראה לרגעים לבב וחם נקטע בשנת 2019 מבלי שהוסרו הסנקציות המוחצות על הצפון. מאז קים נשבע להוביל את ארצו דרך הסנקציות על ידי בניית "כלכלה עצמאית", שתלויה פחות בסחר עם העולם החיצון. אבל המגפה הקשתה עליו להוציא את המדיניות לפועל והעמיקה את הצרות הכלכליות של הצפון.
מסחר, מערכת בריאות ומזון: המצב הירוד של צפון קוריאה
קים הודה לאחרונה שמצב האוכל בצפון קוריאה "מתוח" - אמירה שעוררה דאגה לגורל אזרחי המדינה שספגה רעב הרסני רק לפני כשני עשורים. צפון קוריאה, שלא נהנית מביטחון תזונתי (או ביטחון אחר), היא מדינה ענייה מאוד: היא נמצאת תחת במספר רב של סנקציות בין-לאומיות בגלל תוכניות הנשק הגרעיני שלה ותוכנית הטילים הבליסטיים שהיא מקדמת ומשקיעה בה תקציבי ענק חסרי פרופורציות, במיוחד לאור המחסור הכרוני במזון לתושבים.
בישיבת המליאה של הוועדה המרכזית של מפלגת הפועלים השלטת בקוריאה, קים אומנם אמר כי הכלכלה בצמיחה, עם תפוקה תעשייתית שגדלה ב -25% לעומת השנה הקודמת, אבל מנהיג צפון קוריאה הודה שישנן "סדרת סטיות" בגלל מספר אתגרים. לדבריו, "אנשים מרגישים מחסור במזון מכיוון שהמגזר החקלאי לא הצליח לממש את תוכנית ייצור התבואה שלו אחרי הנזק שגרמו סופות טייפון בשנה שעברה".
ולא רק האוכל חסר: לפיונגיאנג יש תשתית רפואית ירודה ומחסור בתרופות, התפרצות נגיף הקורונה הורידה את המדינה על ברכיה, פיונגיאנג הטילה "נעילה קפדנית" בינואר כדי לעצור את התפשטות הנגיף מסין השכנה, והממשל התעקש שבצפון קוריאה אין מקרי קורונה - טענה שרבים מפקפקים בה. כך או כך, אזרחי המדינה שילמו מחיר עצום עבור המצור שכפה עליהם ממשל קים.
הסחר עם סין, חבל ההצלה הכלכלי של הצפון, הואט עד למינימום, כל עבודות הסיוע הבין-לאומיות נעצרות מול המגבלות הנוקשות המקומיות, המדינה שמבודדת גם כך – מבודדת עוד יותר היום, והמצב ההומניטרי בצפון קוריאה הפך את 10.6 מיליון תושביה לנזקקים, כך לפי דובר משרד האו"ם לתיאום עניינים הומניטריים (OCHA). בהודעה נוספת שמשקפת את מצוקת הצפון, קים אמר באפריל האחרון לאזרחים שהמדינה נקלעה למצב "הגרוע ביותר אי פעם". אבל המנהיג לא משנה את דרכיו: הסבל של תושביו לא גורם לו לפתוח את המדינה לסיוע – להיפך, הוא מהדק את החגורה ומנסה לחסל כל סוג של השפעה זרה.
עדויות קשות של אזרחים צפון קוריאניים
יון מי-סו, עריקה שמתגוררת היום בסיאול שבדרום קוריאה, סיפרה ל-BBC שכשהייתה בת 11, היא ראתה לראשונה הוצאה להורג של גבר שצפה בסדרת דרמה דרום קוריאנית. "אם לא היית עושה זאת, לא מגיע לצפות בהוצאה להורג, זה היה מוגדר כבגידה", היא נזכרת. המשטר בצפון קוריאה דאג שכולם ידעו שהעונש על הברחת סרטונים אסורים הוא מוות. "יש לי זיכרון חזק של האיש שהיה מכוסה עיניים, אני עדיין יכולה לראות את דמעותיו זולגות. זה היה טראומטי. כיסוי העיניים ספג לחלוטין את הדמעות - הם קשרו אותו ואז ירו בו".
הצפון קוריאנים חיים ללא אינטרנט, ללא מדיה חברתית, ועם כמה ערוצי טלוויזיה תחת שליטת המדינה שנועדו לספר רק מה שמנהיגי המדינה רוצים שאזרחיהם ישמעו. עכשיו קים ג'ונג און מנהיג חוק חדש גורף נגד מה שהמשטר מגדיר "מחשבה ריאקציונרית": מי שנתפס רוכש או מפיץ תקשורת מדרום קוריאה, ארצות הברית או יפן עומד כעת בפני עונש מוות. מי שנתפס צופה בחומרים, עשוי להישלח למחנה חינוך מחדש למשך 15 שנה.
אבל לא מדובר רק בבידור ותקשורת: קים כתב לכלי התקשורת הממלכתיים וקרא לנוער במדינה להימנע מ"התנהגות לא נעימה, אינדיבידואליסטית, אנטי-סוציאליסטית בקרב הצעירים". בכך הוא מתכוון להפסיק סגנון דיבור זר, תסרוקות ובגדים שתיאר כ"רעל מסוכן". כדי לפעול נגד ההשפעה הזו, "חוק המחשבה" החדש מעניק לרשויות את הכוח לפגוע במה שהם רואים כתספורות זרות, אופנה זרה וסלנג זר.
קבוצת פסיכיאטרים שמסקנותיהם תומצתו בדוח ה-CIA ב-2017 קבעו שהשליט הצעיר של צפון קוריאה הוא "בעל אגו אדיר שנוטה להגיב בהגזמה ולעיתים באופן קטלני לעלבונות ולמה שיכול להתפרש כזלזול". נראה שצריכת התרבות המערבית וגם זו שמגיעה מהדרום הפכה לעלבון הגבוה ביותר עבור קים - וייתכן שהצעדים הקטלניים האמיתיים עוד לפנינו. 71 שנים אחרי תחילת הקרבות בחצי האי הקוריאני, אחרי שצפון קוריאה פתחה במתקפת פתע, דרום קוריאה הפכה למעצמה דמוקרטית משגשגת. הפלישה שלה לא כוללת כוחות או טילים גרעיניים, גם לא מסרים של שנאה - הדרום פולש לצפון בקצב הפופ.
מנהיג צפון קוריאה מודה באופן חריג: מצב המזון במדינה חמור
אחרי פסגות טראמפ-קים: מה השתנה ביחסים בין ארה"ב לצפון קוריאה?
מי יירש את מקומו של קים ג'ונג און כמנהיג צפון קוריאה אם ילך לעולמו?