לקראת חזרה להסכם הגרעין? רגע לפני חידוש השיחות בין אירן למעצמות על ההסכם שחתמו ב-2015, מזכיר המדינה האמריקני אנתוני בלינקן אמר היום (שני) בדיון בקונגרס כי ארה"ב עדיין לא יודעת אם אירן מוכנה לעשות את מה שדרוש ממנה כדי לחזור ולעמוד בתנאי ההסכם.
בלינקן הדגיש בדבריו כי אם תוכנית הגרעין של אירן תימשך, היא תהיה במרחק קצר מאוד מפצצה. על פי בלינקן, "זמן הפריצה" שאליו אירן זקוקה כדי לצבור מספיק חומר לחימוש הנשק הגרעיני יצטמצם לשבועות.
"עדיין לא ברור אם אירן מוכנה לעשות את מה שהיא צריכה כדי לחזור לעמוד בהסכם", אמר בלינקן למחוקקים. "בינתיים התוכנית שלה דוהרת קדימה. ככל שזה נמשך זמן רב יותר, כך זמן הפריצה מתקצר. כעת, לפי דיווחים פומביים, הזמן הנותר לנשק הגרעיני מגיע לכמה חודשים במקרה הטוב. אם זה יימשך, זה יתקצר למספר שבועות".
יו"ר סבא"א (הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית) רפאל גרוסי הביע גם הוא ביקורת כלפי אירן ואמר כי "אחרי שטהרן הפסיקה את שיתוף הפעולה עם הסוכנות נהיה קשה יותר לנהל עמה משא ומתן על הארכת ההסכם".
מוקדם יותר היום דווח כי בריטניה, צרפת, גרמניה וארה"ב לא מתכוונות לדחוף להחלטה נגד אירן בפגישה בשבוע הבא של סבא"א - למרות כישלונה של טהרן להסביר מה עומד מאחורי עקבות האורניום שנמצאו בשלושה אתרים. על פי הערכות, ההחלטה שלא לפעול נגד אירן נועדה למנוע הסלמה בין טהרן למערב, שעלולה להשפיע על השיחות להחייאת הסכם הגרעין.
בפגישה של חברי הסוכנות הבין-לאומית לאנרגיה אטומית, שלוש המעצמות האירופיות, בגיבוי ארה"ב, הכינו טיוטה להחלטה שמתחה ביקורת על אירן - אך לא הגישה אותה באופן רשמי. "אי אפשר להתעלם מדוח של 31 במאי רק בגלל ששיחות ה-JCPOA נמשכות, אבל החלטה לא צפויה כעת", אמר דיפלומט בכיר לרויטרס והתייחס לעסקה משנת 2015. חמישה דיפלומטים אחרים אמרו כי לא תהיה החלטה, אלא הצהרות בלבד מטעם סבא"א.
ברקע החזרה לשיחות הגרעין בוינה - ההכנות האחרונות לבחירות לנשיאות אירן
"צריכות להיות הצהרות קשות", אמר דיפלומט ממדינה שתמכה בהחלטה בישיבת הדירקטוריון האחרונה. "יש להם (לאירן) חובות והם צריכים למלא אותן". השיחות העקיפות בין אירן וארצות הברית על חזרתן של שתי המדינות לעמידה מלאה בעסקה יחודשו בקרוב, וברקע הבחירות לנשיאות אירן ב-18 ביוני עשויות להוביל למדיניות נוקשה עוד יותר. "לא הושגה שום התקדמות בדיאלוג בין אירן לסוכנות ביחס למתן תשובות מבוססות לשאלות סבא"א", אמרה דוברת משרד החוץ הצרפתי שהביעה דאגה רבה. "אנו קוראים בתוקף לאירן לספק תשובות כאלה במהירות האפשרית", הוסיפה.
לפני כשבועיים העניק בלינקן ריאיון בלעדי ליונית לוי, שבו התייחס לסוגיה האירנית והשאלה מדוע ממשל ביידן רוצה לחתום על הסכם גרעין חדש עם אירן, למרות ההתנגדות הישראלית: "הסכם עם אירן פחות מסוכן מאשר המצב בלעדיו".
"ארה"ב וישראל תמימות דעים לחלוטין בקביעה שלפיה אסור שאירן תשיג נשק גרעיני. זה גם לא סוד שלאורך השנים היו בינינו חילוקי דעות בנוגע לדרך הטובה ביותר להבטיח זאת, לוודא שאירן לא משיגה נשק גרעיני. מנקודת מבטנו, הסכם הגרעין השיג את מטרתו: לחסום את כל הדרכים של אירן להפיק חומר בקיע לטובת ייצור נשק גרעיני תוך זמן קצר", הוא אמר.
עוד טען: "המומחים שלנו אישרו שההסכם עובד, מומחים בין-לאומיים אישרו שההסכם עובד והיה לזה משטר בדיקות פולשני מאוד, יותר משל כל הסכם פיקוח נשק אחר, והתוצאה הייתה שכאשר ההסכם הוחל, אם אירן הייתה מחליטה להפיק חומר בקיע עבור נשק גרעיני, היה לוקח לה לפחות שנה לעשות זאת - שזה היה מספיק זמן בשביל להבחין בכך, ובמקרה הצורך לעשות דבר מה בנדון".