ניסיונות לתיאום ישראלי-אמריקני בסוגיית הגרעין: מזכיר המדינה האמריקני, טוני בלינקן, נפגש היום (חמישי) עם ראש המוסד, יוסי כהן, ועם שגריר ישראל בוושינגטון, גלעד ארדן, על רקע המשא ומתן שמנהלות המעצמות מול אירן בסוגיית הגרעין. הפגישה נערכה לאחר שיחות מקדימות שנערכו בין היועץ לביטחון לאומי האמריקני ג'ייק סאליבן למקבילו הישראלי מאיר בן-שבת, במהלכן הודגש הרצון הישראלי לפעול באופן חופשי נגד אירן.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הפגישה של בלינקן עם כהן וארדן היא האחרונה בסדרת פגישות בדרג גבוה שהתקיימו לאחרונה ונועדו ככל הנראה לאפשר לבכירים ישראלים לשטוח את טענותיהם בפני האמריקנים, תוך רצון לשיתוף פעולה ולתיאום עם וושינגטון בנושא האירני. בפגישה הביעו הגורמים הישראלים "דאגה עמוקה" בנושא הגרעין.
עם כניסת הנשיא ג'ו ביידן לתפקידו לפני 100 ימים, הוא הצהיר שבכוונתו לחזור להסכם הגרעין עם אירן, ממנו פרש הנשיא הקודם דונלד טראמפ - אך בתנאים חדשים. מאז החלו שיחות בין נציגי המעצמות לאירן בווינה, וישראל שבה והזהירה את וושינגטון מהמהלך - והתריעה מחתימה על הסכם חדש: "עסקה גרועה עם אירן תגרור את האזור לסבב מלחמה", הזהיר שר המודיעין, אלי כהן, בשיחה עם סוכנות הידיעות רויטרס.
"הסיכוי לשנות את דעתם של האמריקנים - לא גבוה"
סבב הפגישות של כהן ובן שבת בוושינגטון החל ביום שני האחרון, מתוך ניסיון להשפיע על הסכם הגרעין המתגבש בין ארה"ב לאירן. גורם המעורה בפרטים טען כי מדובר ב"מסע שכנוע כמעט נגד כל הסיכויים", מאחר ש"ההסכם נראה יותר ויותר גמור". עוד ציין הגורם כי "עדיין ישנה ציפייה שיקשיבו לנו, אבל המצב מורכב יותר. האירנים יקבלו ככל הנראה את מבוקשם. הסיכוי לשנות את דעתם של האמריקנים לא גבוה. הם נחושים לחזור להסכם הקודם".
ישראל מנסה לשכנע את ממשל ביידן להכניס להסכם הגרעין סעיפים חדשים. בין היתר מעוניינים בישראל לאסור על המשך קיומה של תעשיית הטילים הבליסטיים, פיקוח מלא על מתקני הגרעין ושקיפות מלאה בהם וכן עיצומים חריפים שימנעו את שיקום הכלכלה האירנית ואת האפשרות של אירן להשיג השפעה אזורית ברחבי המזרח התיכון - כולל תמיכה באויבי ישראל. כמו כן שואפת ישראל להשיג הארכה של תוקף ההסכם לשנים רבות קדימה.
במקביל, מתוך הבנה שייתכן שכבר מאוחר מדי לשנות את ההסכם, גורמים העוסקים בסיכול מיזם הגרעין האירני מציינים שלישראל אין ברירה אלא להמשיך במלחמה החשאית נגד אירן – ואף להעלות הילוך במלחמה הזו. בין היתר מדובר בסיכול היכולות הטכנולוגיות שמנסים האירנים לפתח ובפגיעה במדעני הגרעין.