ממשל ביידן מחדש את הזרמת הכספים לפלסטינים: לאחר שנשיא ארה"ב היוצא דונלד טראמפ עצר את הכספים שהועברו לאונר"א, הנשיא האמריקני ג'ו ביידן מתכוון להחזיר את הסיוע האזרחי שניתן ולהגדיל אותו - זאת בהמשך לסיוע האמריקני שעליו דווח לאחרונה ונועד לסייע לפלסטינים במאבק בקורונה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
בתוך כך, ממשל ביידן מתכנן לחשוף את חבילת הסיוע האמריקני לפלסטינים, שיכלול בשלב הראשון סכום בהיקף של 150 מיליון דולר לטובת אונר"א ו-75 מיליון דולר במסגרת הסיוע האזרחי - כ-60% ממנו יינתן לבתי החולים, כולל במזרח ירושלים וכ-40% יועבר לרצועת עזה. בה בעת דנים כעת גם בשלבים הבאים להמשך הסיוע. ישנה כוונה להעביר סיוע נוסף בסך כ-40 מיליון דולר ובצד האמריקני מקפידים לעדכן את ישראל במהלך.
על פי הדיווח בוושינגטון פוסט, משרד החוץ האמריקני יכריז על הסיוע, שרובו יינתן באמצעות אונר"א עוד הערב. חידוש הסיוע מגיע כחלק מהמאמץ האמריקני של ממשל ביידן לשקם את קשריה של ארה"ב עם הפלסטינים, שקרסו במהלך כהונתו של טראמפ. ממשל ביידן הבהיר כבר כי בכוונתו לתקן את הצעדים של טראמפ באזור, שהוגדרו על ידי הפלסטינים כמוטים מאוד לטובתה של ישראל.
אתר "פוליטיקו" כתב אתמול כי בניגוד לאובמה ולטראמפ, ביידן לא ממנה שליח מיוחד שיתמקד בתיק הישראלי-פלסטיני ואין בכוונתו להוביל תהליך שלום - אלא מסתפק בכמה "צעדים קטנים", כמו חידוש הסיוע כדי לכוון מחדש את עמדת ארה"ב. בכך ביידן וצוותו מאותתים כי הסכסוך אינו בראש סדר העדיפויות. "ממשל ביידן לא רוצה להפעיל את עוצמתו כדי להביא למדינה פלסטינית", אמר חאלד אל-גינדי מנהל התוכנית לסוגיה הישראלית-פלסטינית במכון למזרח התיכון בוושינגטון.
עוזריו של ביידן הדגישו כי אינם יכולים לקדם הסכם שלום, מהסיבה שלא נראה שהפלסטינים או הישראלים מוכנים לשיחות רציניות. "הדרך היחידה להבטיח את עתידה של ישראל כמדינה יהודית ודמוקרטית היא באמצעות מה שמכונה פתרון של שתי מדינות", אמר שר החוץ האמריקני אנתוני בלינקן במהלך דיון שנערך בנושא. עם זאת, לא הביע אופטימיות וציין: "אני חושב שמציאותית- קשה לראות סיכויים לטווח הקרוב כדי להתקדם בנושא".
על פי הדיווח ברויטרס, הממשל החדש התחייב בעבר לחדש סיוע של מאות מיליוני דולרים לפלסטינים - סיוע כלכלי והומניטרי. ממשל טראמפ חסם כמעט את כל הסיוע מאז שניתק את הקשר עם הרשות הפלסטינית בשנת 2018. המהלך נתפס באופן נרחב כניסיון לאלץ את הפלסטינים לנהל משא ומתן עם ישראל בתנאים שההנהגה הפלסטינית התנתה. זה כלל את ביטול הסיוע לאונר"א, שמספקת שירותי סיוע וסעד לכ-5.7 מיליון פליטים פלסטינים הרשומים ברחבי המזרח התיכון.
מקורות הבהירו לרויטרס כי חידוש המימון צפוי להיות מופנה בעיקר לאונר"א בשלב זה - ולא באופן ישיר לרשות הפלסטינית. סיוע זה אינו מחזיר מיד את התרומות להיקף של 365 מיליון דולר, שאותו העניקה ארה"ב לסוכנות בשנת 2017.
הממשל האמריקני הודיע לפני כשבועיים על ההחלטה לחדש את הסיוע לרשות הפלסטינית, ועל העברת 15 מיליון דולרים שישמשו לפיתוח, לסיוע הומניטרי ובמיוחד להתמודדות עם משבר הקורונה. בשל החוק האמריקני "טיילור פורס", שאוסר על העברת סיוע כלכלי ישיר לרשות בשל תמיכתה במשפחות מחבלים, הסיוע ניתן על ידי תמיכה בעמותות שונות שפועלות בגדה המערבית וברצועת עזה.