בית משפט באיחוד האירופי פסק היום ( רביעי) לטובת עותרים שביקשו לאסור יבוא סחורות מהתנחלויות ישראליות, שבנויות על "אדמות כבושות", וביטל את החלטת נציבות הגוש האירופי משנת 2019 שלא לרשום את עתירתם. טום מורנהוט, פרופסור המתנגד לסחר עם התנחלויות ישראליות, ושישה אזרחים נוספים של האיחוד האירופי תבעו את הנציבות בגין החלטתה.
בית המשפט הכללי בלוקסמבורג, השני בחשיבותו באיחוד, קבע בפסיקתו כי הנציבות האירופית לא הסבירה בצורה מספקת את הסיבות להחלטתה שלא לרשום את יוזמת ה-ECI (הצעות חוק שהיא מחויבת לשקול כאשר מיליון אזרחי האיחוד חותמים על תמיכה בהן).
ההסבר של הנציבות לסירוב רישום יוזמת ה-ECI היה שהיוזמה תשבש את היחסים הכלכליים והפיננסיים עם מדינה שלישית. "לאזרח שמציג יוזמה כזו חייבת להינתן האפשרות להבין את נימוקיה של הנציבות", קבע בית המשפט.
ה-ECI שהגישו מורנהוט ושותפיו נועדה למנוע מחברות באיחוד האירופי לייבא סחורות המיוצרות בהתנחלויות – שנתפסות בחלק מהמדינות כבלתי חוקיות על פי החוק הבינלאומי.
"מבלי להזכיר ישירות את פעילות ההתנחלויות של ישראל, היוזמה מגנה על עקרונות רלוונטיים לכל שטח בעולם שנמצא תחת כיבוש צבאי", כתב מורנהוט. "עקרונות אלה יחולו, למשל, על סהרה המערבית, הכבושה על ידי מרוקו. פשוט ביקשנו שהאיחוד האירופי ישמור על החוק הבינלאומי". ישראל כמובן מכחישה בתוקף כי היישובים שמעבר לקו הירוק עוברים על החוק הבינלאומי.