ממשלות ברחבי העולם מנצלות את העלייה בשיעורי המחוסנים מקורונה כדי להחיות את ענף התיירות ולהשיב את הנסיעות הבין-לאומיות, אך החזרה לשגרה תחת איום הקורונה לא פשוטה וגוררת לא מעט בעיות. האיחוד האירופי מתכנן תעודת בריאות דיגיטלית שתאפשר לתושבים מחוסנים לנסוע ללא הגבלה ברחבי היבשת וקנדה ובריטניה החליטו שתושבים יוכלו לשוב ולנסוע מעבר לים, מבלי שייאלצו להיכנס לסגר עם שובם, ובתנאי שהם מחוסנים לחלוטין. בנוסף, דרום קוריאה הודיעה כי תאפשר למבקרים מחוסנים להיכנס למדינה ללא מגבלות הסגר ואקוודור ביטלה את דרישות הבדיקה למבקרים מחוסנים.

בתעשייה מתלוננים ומזהירים כי ההקלות בנסיעות שקשורות לחיסונים אינן תואמות את היכולות בנמלי התעופה. "זה ממש מבלבל וזה חלק מהאתגר", אמרה וירג'יניה מסינה, סגנית הנשיא במועצה העולמית לתיירות ותעופה. "זה אתגר להבין מה הכללים במדינה שאליה אתה נוסע ומה הכללים כשאתה חוזר", הוסיפה. בינתיים, מה שמכונה וריאנט דלתא, שזוהה לראשונה בהודו, גורם לעלייה עולמית נוספת - גם במדינות שלפני זמן לא רב הכריזו כי הן שולטות על הנגיף. הממשלות השונות מבצעות בחינה מחודשת, ונערכות ולשנות את התוכניות על מגבלות הנסיעה מדי יום. כך למשל, אתמול, אסרה הונג קונג על כניסה של נוסעים מבריטניה - בגלל החשש מהתפשטות וריאנט דלתא בשטחה.

בנמל התעופה של אבו דאבי, שהפכה בישראל יחד עם יתר האמירויות, למדינה בסיכון מירבי להידבקות, משתמשים בסורקי פנים לאיתור נדבקים. המערכת פועלת בקניונים ובנמלי תעופה בעיר, אחרי שניסוי שנערך בקרב 20,000 איש הראה "מידת יעילות גבוהה". על פי הדיווח, הטכנולוגיה יכולה לזהות זיהומים באמצעות מדידת גלים אלקטרומגנטיים, שמשתנים אם חלקיקי ה-RNA של הנגיף נמצאים בגוף. על פי סוכנות WAM הממשלתית, התוצאות הראו יעילות של 93.5% בזיהוי הנדבקים. איחוד האמירויות היא בין המדינות עם שיעור המתחסנים הגבוה בעולם, אולם מאז חודש מרץ סופרים שם בכל יום כ-2,000 נדבקים חדשים בממוצע.

אירופה מחפשת מתווה בטוח

קבוצות שמייצגות את חברות התעופה הגדולות באירופה ואת שדות תעופה האירופיים הזהירו מפני תוהו ובוהו ותורים שיימשכו שעות, אלא אם הממשלות יתאימו טוב יותר את הפעלת תעודות החיסון ויבטיחו את סידורי הנסיעות עוד לפני הגעת הנוסעים לשדות התעופה. מערכת תעודת הנסיעות הדיגיטליות שמקדם האיחוד האירופי אמורה להיכנס לתוקף ביום חמישי, אך נציגות ACI וחברות התעופה התריעו במכתב למנהיגי האיחוד מפני "סימנים מדאיגים" ברחבי היבשת. "ככל שתנועת הנוסעים תגבר בשבועות הקרובים, הסיכון לתוהו ובוהו בשדות התעופה האירופיים יהיה ממשי יותר", כתבו במכתב המשותף שנשלח אמש.

האישורים הדיגיטליים שיופעלו באירופה נועדו להראות, באמצעות קודים מסוג QR, אם הנוסעים מחוסנים לחלוטין או שיש להם חסינות לקורונה, לאחר שהחלימו לאחרונה או אם עברו בדיקה שלילית. המערכות אמורות להתחיל לפעול ב-1 ביולי, אך הן דורשות אישורים, בדיקות וציוד מתאים להפעלתן. במכתב נאמר כי הדרך היחידה להימנע מתורים ועיכובים עצומים בעונת הקיץ תהיה יישום של המערכת שבה תעודת החיסון וטפסי איתור הנוסעים יאושרו מרחוק, עוד לפני הגעת הנוסע לשדה התעופה. הם מציינים כי הבדיקה תהיה חייבת להתקיים רק במדינת המקור, ולא עם ההגעה למדינת היעד - מה שצפוי לדרוש היערכות נוספת מצד המדינות.

שדה תעופה (צילום: JOHN MACDOUGALL, afp)
צילום: JOHN MACDOUGALL, afp

בעולם התעופה מביעים חשש אמיתי כי משך הזמן הדרוש לנוסעים בשדה התעופה לפני ההמראה צפוי להתארך לאין שיעור. "כבר עכשיו, משך זמן הניווט בשדה התעופה הוכפל ל-3 שעות, לעומת שעה וחצי לפני המגפה", אמר רפאל שוורצמן, סגן נשיא רשות התעופה של אירופה, שחתום אף הוא על המכתב. "באופן תיאורטי, זה יכול להגיע ל-5 ואפילו ל-8 שעות המתנה - דבר בלתי מתקבל על הדעת". לקראת פגישת ראשי מדינות אירופה שבה ידונו על אישור התעודה הדיגיטלית, פרסמה הנציבות האירופית שורת הנחיות למדינות החברות בה - ובהן הסבר על אפשרות לשלב 10 בדיקות שונות בנמלי התעופה.

מגזין פורבס התייחס לכאוס בנמלי התעופה האמריקניים, ומדווח שתחילת עונת הנסיעות בקיץ הובילה לסוף השבוע העמוס ביותר בשדות תעופה מאז שפרצה המגפה. "מחסור בעובדים, קיצוץ טיסות ונוסעים סוררים כבר מצביעים על התאוששות סוערת של חברות התעופה האמריקניות", נכתב.

דאגה במזרח הרחוק מפני התפרצות קורונה מחודשת

ביום שבת האחרון הוכרז בנמל התעופה בעיר שנג'ן שבדרום סין כי כל הנוחתים בו יהיו חייבים להציג בדיקה שלילית לקורונה שנערכה 48 שעות לפני הנחיתה. ההוראה פורסמה לאחר התפרצות מחודשת בדרום סין - התפרצות שגרמה לסגר בשכונות רבות ואפילו לביטולן של טיסות.

למרות החשש מהתפרצות, בסין מדווחים בימים האחרונים על עשרות נדבקים בודדים בלבד מדי יום. בנמל התעופה בשנג'ן מגלים מידה גבוהה של גמישות, ובעבר כבר פרסמו הנחיה לפיה תושבי הערים הסמוכות גואנגז'ו ופושאן מחויבים להציג תוצאת בדיקה קורונה שלילית לפני העלייה לטיסה. במקרים של התפרצות מדאיגה, לא היססו אף לסגור את שדה התעופה פושאן-שאדי, כפי שקרה לפני שבועיים בלבד.

שדה תעופה ביפן (צילום: Sayuri Inoue / Shutterstock.com)
צילום: Sayuri Inoue / Shutterstock.com

יפן בחרדה גדול לקראת אולימפיאדת טוקיו 2020 שתצא לדרך בעוד פחות מחודש. ראש ממשלת יפן יושיהיידה סוגה התחייב, בין היתר, לחזק את בקרת הבריאות בשדות התעופה, לאחר שאחד מחברי המשלחת האולימפית מאוגנדה נמצא חיובי לקורונה.

בדברים שנשא לפני כמה ימים אמר יו"ר הוועדה המארגנת כי כל המשתתפים ייאלצו לציית לשורה ארוכה של הנחיות חריגות, במטרה למנוע את התפרצות נגיף הקורונה במהלך המשחקים. יחד עם זאת הוא ניסה להישאר ריאלי והבהיר: אנו יודעים שלא נוכל למנוע הידבקות בקורונה ב-100%.