הבטיח - וקיים: יממה בלבד לאחר שהודיע לנשיא טורקיה כי בכוונתו להכיר בטבח שבוצע בארמנים בשטחי האימפריה העות'מאנית בשנת 1915 ובגירושם כרצח עם, נשיא ארצות הברית ג'ו ביידן, בישר כי ארצו מכירה באופן רשמי, לראשונה, ברצח העם הארמני שבוצע בתחילת המאה ה-20. מצידה, טורקיה הודיעה על דחיית ההכרזה האמריקנית.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
את הודעתו פרסם ביידן לרגל יום הזיכרון שמצוין היום ברחבי העולם, שכן בתאריך הזה בשנת 1915 החל גירוש אינטלקטואליים ארמניים באירוע שלאחריו החלו הזוועות. מיליון וחצי ארמנים נרצחו עד שנת 1919 בתקופה שלימים קיבלה את הכינוי הארמני "הפשע הגדול". "בכל שנה ביום זה אנו זוכרים את חייהם של כל אלה שנהרגו ברצח העם הארמני בתקופה העות'מאנית ומתחייבים למנוע שזוועה כזאת תתרחש פעם נוספת", מסר ביידן בהצהרה רשמית שפרסם הערב הבית הלבן.
טורקיה דחתה את החלטת ביידן להכיר בטבח הארמנים באימפריה העות'מאנית בשנת 1915 כרצח עם, ואמרה כי אין להצהרה בסיס משפטי והיא "תפתח פצע עמוק" בקשרים דו צדדיים. "ההצהרה הזו של ארה"ב מעוותת את העובדות ההיסטוריות, לעולם לא תתקבל במצפונו של העם הטורקי ותפתח פצע עמוק שמערער את האמון והידידות שלנו", הגיב משרד החוץ של טורקיה. הוא הוסיף כי הוא דוחה ומגנה את ההצהרה במונחים החזקים ביותר".
"החל מ-24 באפריל 1915, עם מעצרם של אינטלקטואלים ארמנים ומנהיגי קהילה בקושטא (בירת ארמניה) על ידי השלטונות העות'מאניים, מיליון וחצי ארמנים גורשו, נטבחו או הוצעדו אל מותם במסע השמדה", הוסיף הנשיא האמריקני.
"מבין אלה ששרדו, רובם נאלצו למצוא בתים חדשים וחיים חדשים ברחבי העולם, כולל בארצות הברית", הוסיף הנשיא. "בעוצמה ובחוסן, העם הארמני שרד ובנה מחדש את קהילתו. במשך עשרות שנים מהגרים ארמנים העשירו את ארצות הברית באינספור דרכים, אך הם מעולם לא שכחו את ההיסטוריה הטרגית שהביאה כל כך הרבה מאבותיהם לחופינו".
עוד אמר ביידן כי "אנו מכבדים את סיפורם. אנו רואים את הכאב הזה. אנו מאשרים את מה שקרה בהיסטוריה. אנו עושים זאת לא להטיל אשם אלא כדי להבטיח שמה שקרה לעולם לא יחזור על עצמו". את הצהרתו סיכם במשפט: "העם האמריקני מכבד את כל אותם ארמנים שנספו ברצח העם שהחל היום לפני 106 שנה".
ההכרזה של ביידן מגיעה יום בלבד לאחר שהודיע על כך לנשיא טורקיה רג'פ טאיפ ארדואן. השיחה נערכה אתמול, כאמור יום לפני יום הזיכרון הארמני, בהכרזתו ההיסטורית ביידן התנתק מעשרות שנים של הצהרות אמריקניות מתפתלות, שתיארו בעבר את האירועים שאירעו במהלך מלחמת העולם הראשונה כ"רוע גדול".
בטורקיה מיהרו להגיב לביידן. דוברו של ארדואן "עקץ" את ביידן ואמר כי עליו לבחון תחילה עם ההיסטוריה של ארצות הברית, ובמשרד החוץ באנקרה מסרו כי "ההצהרה הזו מעוותת את העובדות ההיסטוריות ולעולם לא תתקבל במצפונו של העם הטורקי ותפתח פצע עמוק שמערער את האמון והידידות שלנו". שר החוץ הטורקי מבלוט קבוסגולו אמר: "מילים אינן יכולות לשנות או לשכתב את ההיסטוריה. אין לנו מה ללמוד מאף אחד על העבר שלנו. האופורטוניזם הפוליטי הוא הבגידה הגדולה ביותר לשלום וצדק. אנו דוחים לחלוטין את האמירה הזו שמבוססת אך ורק על פופוליזם".