ברקע החשש מאפליה של אזרחים והתפשטות גל חדש של נגיף הקורונה, ראש ממשלת ספרד אמר אמש (שני) כי מדינות האיחוד האירופי להוטות לאשר את מערכת תעודות המתחסנים ובכך לחדש את הטיסות הבינלאומיות ולהחיות את הכלכלה. בטויטת מסמך ההכנה לדרכון הירוק האירופי, שהודלפה לסוכנות הידיעות רויטרס, נכתב כי 27 המדינות החברות באיחוד יחליטו על דעת עצמן אם יהיו מוכנות לוותר על מגבלות הנסיעה רק עבור אלה שחוסנו בחיסונים שקיבלו את אישור סוכנות התרופות האירופית - או גם עבור אלו שקיבלו חיסונים אחרים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
באיחוד האירופי קבעו בתחילת החודש למטרה לסיים את העבודה הטכנית על התוכנית תוך שלושה חודשים. הרעיונות כוללים "מעבר ירוק" אוניברסלי וחסין מזיופים, עם קוד QR שניתן לשאת על נייר או על טלפון חכם. מערכת כזו תחייב את ההתאמה בין המערכות הלאומיות של 27 מדינות האיחוד האירופי. למרות שמחוקקים רבים חוששים מאפליה נגד מי שבחר שלא להתחסן מסיבות כאלה ואחרות, סקר שנערך בגרמניה הראה כי מחצית מהתושבים – רוצים את הדרכון הירוק.
הנציבות המבצעת של האיחוד צפויה לפרסם בשבוע הבא את ההצעה הסופית לדרכון הירוק, זאת תחת לחץ מדינות דרום אירופה שכלכלתן נשענת במידה רבה על תיירות, שם עדיין מקווים לעונת קיץ עמוסה במבקרים. שרת התיירות הספרדית, מריה רייס מרוטו, אמרה כי המדינה יכולה להתחיל להשתמש בדרכון הירוק כבר בחודש מאי, כאשר יריד התיירות הבינלאומי FITUR אמור להיערך במדריד. "אנו יכולים להתחיל ביישום הדרכון הדיגיטלי עם פתיחת תערוכת התיירות - FITUR ב-19 במאי", הסבירה.
אולם הבעיה המרכזית שניצבת במאבק לדרכון ירוק אירופי הנה השאלה האם אזרחים ייפגעו מהחלטות הממשלה. יוון וקפריסין כבר ציינו שהן מוכנות לנוע מהר יותר מעמיתיהן באיחוד האירופי. שתי המדינות כבר הגיעו להסכם נסיעה דו-צדדי עם ישראל, שמובילה את העולם בתכנית החיסונים שלה. בצרפת ובגרמניה מנגד ישנה רתיעה מסוימת בנוגע לדרכוני מתחסנים שיעניקו לאנשים זכויות יתר לעומת מי שלא חוסן. גורמים רשמיים אמרו כי הדבר עלול ליצור חובת חיסון בפועל ועלול להתגלות כמפלה ולא חוקי.
מגפת הקורונה הרגה קרוב למיליון בני אדם באירופה ודחפה את היבשת למיתון העמוק ביותר שלה. מנהיגי האיחוד האירופי, שמתמודדים בימים אלה עם מכשול מבצע החיסונים המדשדש, נחושים להניע את תעשיית התיירות, שנפגעה קשות בגלל המגיפה. קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ אמר בשבוע שעבר כי אם הגוש לא יוכל להסכים על הטבות לאנשים שהתחסנו, מדינתו ומדינות אחרות ימשיכו להתקדם בתוכניות משלהן לדרכון ירוק. "אני חושב שהפרויקט הזה חייב להיות מיושם כבר באביב - אם לא בכל אירופה, נצטרך לעשות את זה ברמה הלאומית, ובהסכמים עם מדינות אחרות שיש להן מדיניות דומה", אמר.
מדינות כמו גרמניה וצרפת, הביעו ספקות בנוגע לדרכון הירוק והזכות לנסוע, בעיקר בשל החשש מאפליה לא חוקית. המחוקקים במדינות חוששים מאפליה נגד מי שלא התחסן ונגד מי שקיבל למשל חיסון שלא אושר על ידי נציבות האיחוד, כמו החיסון הרוסי, ספוטניק 5. אולם ועל אף זאת, סקר שנערך בגרמניה גילה את לפחות מחצית מהתושבים רוצים את הדרכון הירוק. במסיבת עיתונאים משותפת עם נשיא צרפת מקרון, אמש ראש ממשלת ספרד סאנצ'ס כי הדרכונים הירוקים "חייבים למנוע אפליה".
קנצלר אוסטריה סבסטיאן קורץ אמר בשבוע שעבר כי אם הגוש לא יוכל להסכים על הטבות לאנשים שהתחסנו, מדינתו ומדינות אחרות ימשיכו להתקדם בתוכניות משלהם לדרכון ירוק. "אני חושב שהפרויקט הזה חייב להיות מיושם כבר באביב - אם לא בכל אירופה, נצטרך לעשות את זה ברמה הלאומית, ובהסכמים עם מדינות אחרות שיש להן מדיניות דומה", אמר. יוון וקפריסין כבר ציינו שהן מוכנות לנוע מהר יותר מעמיתיהן באיחוד האירופי. שתי המדינות כבר הגיעו להסכם נסיעה דו-צדדי עם ישראל, שמובילה את העולם בתכנית החיסונים שלה. בצרפת ובגרמניה, כאמור - רתיעה מסוימת בנוגע לדרכוני מתחסנים שיעניקו לאנשים זכויות יתר לעומת מי שלא חוסן. גורמים רשמיים אמרו כי הדבר עלול ליצור חובת חיסון בפועל ועלול להתגלות כמפלה ולא חוקי.