באירופה מודאגים מההתקדמות האיטית של מבצע החיסונים: בזמן שבישראל קצב ההתחסנות נגד נגיף הקורונה עולה ורף המתחסנים כבר חצה את המיליון, במדינות האיחוד האירופי חשים שנותרו מאחור - ותוקפים את התנהלות הרשויות. מושל אחד המחוזות הגדולים בגרמניה האשים כי הנהגת האיחוד האירופי לא נערכה כראוי והכשילה את הליך רכישתן של מנות חיסון מספקות ואת אישורן לשימוש.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
מרקוס סודר, ראש ממשלת בוואריה בגרמניה, אמר כי מנהיגי האיחוד אחראים לשורה של כשלים בתוכנית החיסונים, שלדבריו "אינה מספקת". הוא הדגיש כי בעוד שהוא נאלץ להכריז על הוראות ריחוק חברתי חדשות, האיחוד לא מבצע את תפקידו כראוי.
"קשה להסביר מדוע חיסון טוב מאוד פותח בגרמניה, אך אנשים מחוסנים מהר יותר במקומות אחרים", אמר סודר בריאיון לעיתון הגרמני בילד. דבריו מגיעים על רקע הסערה באיחוד כולו והביקורת על הקצב האיטי של אישור החיסון של פייזר, שפותח בגרמניה ביחד עם החברה המקומית ביונטק, ונכנס לשימוש מחוץ לאיחוד כמה שבועות לפני שקיבל אור ירוק בבית.
"הנציבות האירופית הזמינה מעט מדי חיסונים, לא התגברה על הביורוקרטיה, והדיונים על המחיר נמשכו זמן רב", הוסיף ראש ממשלת בוואריה שעשוי להתמודד על תפקיד קנצלר גרמניה בבחירות בספטמבר הבא. "גורם הזמן הוא מכריע - אם ישראל, ארה"ב או בריטניה נמצאות הרבה לפנינו במבצע החיסון, הן גם ירוויחו מבחינה כלכלית. השאלה כיצד אנו עוברים את הקורונה בפן הכלכלי באופן הדוק למהירות הפצת החיסון" .
אוגור צאהין, מנכ"ל חברת ביונטק שפיתחה עם פייזר את החיסון, אמר כי בחברה פועלים להגברת התפוקה, אך הסביר כי בניגוד למקומות אחרים, תהליך העבודה באירופה "לא מהיר ופשוט". נציבת הבריאות של האיחוד האירופי סטלה קיריאקידס טענה כי הבעיה נמצאת בחוסר היכולת להדביק את קצב הביקוש העצום לחיסונים: "צוואר הבקבוק כרגע הוא לא היקף ההזמנות, אלא המחסור בכושר הייצור העולמי".
בצרפת מאוכזבים מהאסטרטגיה הכושלת
גרמניה לא לבד - גם בצרפת נשמעת ביקורת מצד צוותי הרפואה, שאינם שבעי רצון מהאסטרטגיה שבחרה הממשלה לאמץ. צרפת בחרה להסתמך על החיסון של החברה הצרפתית "סאנופי", שנדחה בשל חוסר יעילות. לכן הממשלה רכשה חיסונים אחרים, אך החליטה לחסן קודם כל את הקשישים בבתי האבות, תוך התמודדות עם לא מעט קשיים לוגיסטיים.
יש כאלה בצרפת הטוענים כי הממשלה בונה על התקדמות איטית של מבצע החיסונים כדי לרכוש את אמון האזרחים, שלפי כמה סקרים לא סומכים על החיסון ולא מתכוונים להתחסן.
תושבת פריז, קריסטינה סראני, סיפרה ל-N12 על מבצע החיסונים בבירה הצרפתית: "כל אדם שמקבל חיסון עובר ריאיון שנמשך 13 דקות ואחריו נדרש לחתום על טופס. יותר ממחצית מהאוכלוסייה לא רוצה להתחסן - ולכן לדעתי, יש כזה טקס לפני החיסונים". סראני אומרת כי בשבוע אחד חיסנו בפריז רק 351 אנשים: "זה מאוד איטי". על רקע המחסור בחיסונים היא ציינה בכאב כי "אין תחושה של סוף המגפה. להיפך, אחרי חג המולד ראינו עלייה בכמות המקרים".
שיעור המתחסנים הנמוך באיחוד האירופי
סוכנות התרופות של האיחוד האירופי (EMA) אישרה את השימוש בחיסון של פייזר ב-21 בדצמבר וחתמה על הסכמי רכישה מוקדמים עם כמה חברות, שאמורים להבטיח מספיק מנות חיסון ל-450 מיליון תושבי האיחוד. המסירה הראשונה של החיסון למדינות החברות באיחוד בוצעה ב-26 בדצמבר ומספר המנות נקבע בהתאם לגודל האוכלוסייה של כל מדינה. ה-EMA צפוי לאשר את השימוש בחיסון של מודרנה ב-6 בינואר, אך קצב הייצור וההפצה איטי.
ובינתיים, בדנמרק נרשם שיעור המתחסנים הגבוה ביותר בקרב המדינות החברות באיחוד האירופי. יותר מ-45 אלף מתוך 5.8 מיליון תושבי המדינה קיבלו את החיסון נכון ל-2 בינואר, ושיעור החיסונים למאה נפש הוא 0.78. על פי מכון רוברט קוק, גרמניה חיסנה עד 1 בינואר יותר מ-188 אלף תושבים, ושיעור החיסונים למאה נפש עומד על 0.23.
קרואטיה ופורטוגל נמצאות מעט מתחת - פורטוגל עם שיעור מתחסנים של 0.19 וקרואטיה עם 0.16. אחריהן מגיעות איטליה ופולין עם שיעור התחסנות של 0.13 לכל מאה תושבים. איטליה, שבה הכה משבר הקורונה קשות עם קרוב ל-75 אלף מקרי מוות, חיסנה עד כה יותר מ-79 אלף בני אדם. באוסטריה, בולגריה ורומניה אחוז המתחסנים דומה (0.07). אסטוניה חיסנה קצת פחות מ-2,500 בני אדם - שיעור של 0.2, שגבוה יותר מהמתחסנים ביוון ובפינלנד (0.03).
אלסנדרו קפרוטי, רופא ילדים מרומא, סיפר בשיחה עם N12 על מבצע החיסונים בארצו: "לדעתי, רק בנובמבר 2021 נגיע למספר מחוסנים מספק, ואני מקווה שיהיו מספיק חיסונים, כרגע אין מספיק", טען. "אין לנו עדיין תחושה שהסיוט הזה מגיע לסופו".
הוא אמר כי הראשונים להתחסן הם עובדי בתי החולים. "אמרו לי שיחסנו אותי בשבועיים הקרובים. הממשלה מעודדת את האנשים להתחסן, אבל כמובן שאיש לא מחויב". קפרוטי סבור כי החשש באיטליה מפני המגפה מעורר ביקוש לחיסון בקרב האוכלוסייה: "75% מתכוונים להתחסן, אנשים מפחדים מהקורונה וזה בהחלט משפיע".