האימהות דורשות התערבות מיידית: מובילות דעת קהל רבות בארה"ב, בהן שרליז תרון, אווה לונגוריה אמי שומר וג׳וליאן מור, הצטרפו לקריאה רשמית של אימהות רבות בארה"ב לקבל סיוע כלכלי ממשל ביידן על רקע הפגיעה הקשה שחוו כתוצאה מהתפרצות נגיף הקורונה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
נשים בכלל ובעיקר אימהות היו הנפגעות המרכזיות מהנגיף בכל הקשור לשילוב בין עבודה לטיפול בילדים. הן פוטרו באחוזים גדולים יותר משאר האוכלוסיה או נדרשו להפחית משמעותית את שעות העבודה כדי לטפל בילדים שלומדים מהבית. בארצות הברית, מיליוני אימהות נפלטו משוק העבודה, ובתוך כך - שיעור הנשים העובדות צנח לרמה שנמדדה בשנות ה-80.
מדוח שפורסם ב-ABC עולה כי מספר הנשים שחזרו לשוק העבודה דגול פי ארבעה ממספר הגברים. כמו כן, בשעה ש-16 אלף גברים מצאו עבודות חדשות, כ-156 אלף נשים איבדו את מקום עבודתן. במודעת ענק שפורסמה בניו יורק טיימס, האימהות קוראות לביידן לטפל באופן ספציפי בסוגיה ולהעביר מענק חודשי על סף 2,400 דולרים לאימהות במאה ימי כהונתו הראשונים כנשיא. כמו כן, דורשות האימהות לקבל סיוע כלכלי עבור חופשת לידה, חינוך ציבורי לילדים בגיל הרך וטיפול בפערי השכר.
גם בארץ הנתונים מצביעים על הפערים הבלתי נתפסים בפגיעה באימהות עובדות בתקופת הקורונה. לפי סקר של קרן ברל כצנלסון, 12% מהאימהות לילדים עד כיתה ד' הפסיקו לעבוד מיוזמתן בסגרים הקודמים - פי שישה משיעור האבות שעשו זאת. כמו כן, 43% מהנשים עזבו את מקום עבודתן או הפחיתו שעות כדי לטפל בילדים, זאת לעומת 27% משיעור הגברים. עוד עולה מנתוני שירות התעסוקה כי 70% מהמפוטרים בסגר הזה הן נשים.
"המדינה צריכה לספק הנגה תעסוקתית בזמן הסגר", אמרה יערה מן, מנהלת תחום חברה וכלכלה בקרן ברל כצנלסון. "בטווח הארוך יותר המדינה צריכה לקדם תוכנית חירום לצמצום הפערים שנפערו שוב בין גברים לנשים בשוק העבודה".
סיוע בשינוי התודעה
יש צעדים שאפשר לעשות בנוסף להטבות כלכליות - וזה שינוי תודעה. גם כשעובדים מהבית במרבית המקרים – נשים הן על פי רוב אלה שיעבדו פחות כדי לטפל בילדים. נדגיש כי נציגות שירות העבודה השיקה בימים אלה את קמפיין אבא בארבע שמטרתו להביא לשינוי בשוק העבודה, אולם למרות זאת, מחקר מראה כי מרבית האבות לא מבקשים לצאת מוקדם יותר – גם כשמתאפשר – זאת בעקבות חשש מתגובות העמיתים והמנהלים שלהם.
בנציגות שירות המדינה מקווים כי שינוי הנורמה בשירות המדינה - המעסיק הגדול ביותר בישראל –יחלחל גם לענפים אחרים במשק. היוזמות האלה – בארץ ובעולם – מבקשות שמהמשבר הזה תצא גם הזדמנות, דווקא בימים מורכבים אלה, ואף מהלכים שלפחות ימנעו את המשך הרחבת הפערים.