המדען השבדי-אירני, אחמד-רצ'א ג'לאלי, שנידון למוות באירן באשמת ריגול לטובת ישראל, נמצא במצב קשה וקרוב למוות לאחר חודשים של בידוד ממושך, כך דיווחו היום (חמישי) מומחי זכויות האדם של האו"ם.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
"מצבו של ג'לאלי באמת מחריד", אמרו פעילי זכויות האדם, וקראו לאירן לשחררו לחופשי. הפעילים טוענים כי הוא הוחזק בבידוד במשך יותר ממאה יום, כשסוהריו מאירים את תאו באורות בוהקים מסביב לשעון כדי למנוע ממנו שינה. "בעיות רפואיות מנעו ממנו לאכול כראוי, וכתוצאה מכך הוא ירד במשקל בצורה דרמטית", אמרו המומחים. "מצבו כל כך קשה שלפי הדיווחים הוא מתקשה לדבר. אנחנו המומים מהמצוקה ומההתעללות האכזרית במר ג'לאלי."
אירן ידועה ביחסה המזלזל לזכויות אדם, עם שורת דוחות של האו"ם בנושאי ההוצאות להורג המעצרים השרירותיים שהיא מבצעת, והעינויים הקורים במהלכם. כתבי סוכנות הידיעות רויטרס ניסו להשיג תגובה מהצוות הדיפלומטי האירני בז'נבה, אך ללא הועיל.
ג'לאלי, רופא ומרצה במכון קרולינסקה בבירת שוודיה שטוקהולם, נעצר באיראן בשנת 2016. הוא הורשע בריגול והואשם במתן מידע לישראל כדי לסייע לה להתנקש בחיי מדעני הגרעין. בשנת 2017 אישר בית המשפט העליון באירן את עונש המוות שלו.
מומחי זכויות האדם של האו"ם טוענים כי הוא הרשעתו מבוססת על וידוי שיצא ממנו לאחר עינויים ובעקבות הליך משפטי לא הוגן. ארגוני זכויות אדם רבים מאשימים את הרפובליקה האסלאמית בכליאה של כמה וכמה אזרחים בעלי אזרחות כפולה, כדי לזכות מול אותן המדינות בקלפי מיקוח באמצעותם תשיג מהן ויתורים. טהרן דחתה את ההאשמות באופן קבוע וטענה בתגובה כי מערכת המשפט שלה הוגנת.