חיים חדשים מתחת למים הקפואים: לפני כמעט חמש שנים יצאה קבוצת מדענים ימיים מכל רחבי העולם למסע באנטארקטיקה במטרה ללמוד על המערכת האקולוגית המסתורית שמתקיימת מתחת למדפי הקרח העצומים של ים וודל. לשם כך הם קדחו לעומק רב והורידו מצלמה משוכללת שתתעד את המתרחש מתחת לפני הים הקפוא. הקבוצה חזרה מאוכזבת מתוצאות המחקר, אך כפי שהסתבר, עד השבוע הם לא הבינו את התגלית שמצאו.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
החוקרים השאפתנים קדחו יותר מ-900 מטר מתחת למדפים הקפואים בשביל להשיג דגימה טובה של הים והאמינו שכאן נגמר המחקר והם חזרו הביתה מאוכזבים. בשבועות האחרונים בחנה קבוצה אחרת של חוקרים מאוניברסיטת קיימברידג' את אותה דגימה והבינה להפתעתה שיש בידיהם תגליות מדהימות. הם נתקלו במגוון יצורים מוזרים שנראו כמו ספוגי ים אנטארקטיים, באזור שנדיר מאוד למצוא בו בעלי חיים נייחים. הטמפרטורות במקום מגיעות אל מתחת לאפס וכמעט מיותר לציין שטיפת אור לא חודרת
"למצוא שם חיים מהסוג זאת הפתעה גדולה. כמו למצוא יער באמצע מדבר סהרה", אמר הביולוג הימי והחוקר הראשי הו גריפיתס. "מדובר בתגלית מיוחדת במיוחד. זה מקום בלי אור ובלי אוכל. זה אחד מבתי הגידול הכי פחות נפוצים שנחשפתי אליהם ואני חוקר את האזור יותר מ-20 שנים".
לדברי החוקרים, בעלי חיים ניידים כמו דגים או סרטנים יכולים להגיע לאזור בכדי לאתר מעט מזון. אבל החיות שמצאו החוקרים מחוברות לסלע כך שהן לא יכולות לנוע וצריכות לחכות שהאוכל יגיע אליהן. זאת התגלית המפתיעה.
גריפיתס טוען שהופתע מאוד ואומר שיש עוד הרבה מה לחקור: "יכול להיות שמדובר במינים חדשים לגמרי שלא הכרנו. גם יכול להיות שאלה זנים קשוחים במיוחד לבעלי חיים שנמצאים באנטארקטיקה – אנחנו עדיין לא יודעים אך לדעתי מדובר בזנים חדשים. הם כנראה התאימו את עצמם לחיים שם ויכולים להעביר חודשים או שנים בלי אוכל. אתה צריך להיות מאוד קשוח בשביל לחיות שם".
זאת תגלית שיכולה לסייע באופן משמעותי למחקר רפואי או הנדסי, וכמובן למטרות מדעיות נוספות. לדברי הביולוג הימי גריפיתס: "אנחנו צריכים לפתח טכנולוגיה חדשה בשביל להתקרב ליצורים האלה ודרוש מחקר נוסף בשביל לקבל תמונה טובה וברורה יותר של מה שקורה מתחת לקרח. זה בית גידול שלא הכרנו ויש כל כך הרבה שאלות".
Discovery of life after drilling through 900m of Filchner-Ronne Ice Shelf in #Antarctica.
— British Antarctic Survey (@BAS_News) February 15, 2021
Published today @FrontMarineSci - https://t.co/atdkiv1GrA @griffiths_huw @shelfyice @hotwateronice @wavygk @GeoscienceAus @morroghmax @post_alix @nuigalway @UCR_EP_Sci @NERCscience pic.twitter.com/L8P9tt2DbZ