בזמן שבישראל דנים לגבי "הדרכון הירוק" ואילו זכויות הוא יקנה למחזיקים בו, ממשלת גרמניה יצאה נגד מתן הטבות מיוחדות למי שיקבל את החיסון נגד קורונה, יממה בלבד לאחר תחילתו של מבצע החיסונים באיחוד האירופי. בכירים במדינה מביעים חשש מפגיעה בזכויותיהם של האזרחים ומציעים להתייחס להליך ההתחסנות לקורונה כמו לשאר חיסוני החובה שקיימים במדינה. מנגד הם מודים - חברות פרטיות יוכלו להחליט איזו מדיניות לנקוט בנוגע ללקוחותיהם בהקשר של החיסונים.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
רופאים ופוליטיקאים בגרמניה חלוקים בדעותיהם לגבי הנפקת "דרכון ירוק" וחלקם מאמינים כי יש לכך השלכות מוסריות וחברתיות. פרנק אולריך מונטגומרי, נשיא ההסתדרות הרפואית העולמית, ותומאס מרטנס, וירולוג וראש הוועדה הקבועה לחיסונים בגרמניה (STIKO), הסבירו כי מוקדם מדי לדון ברעיון של המסמך לפני שהחיסון יהיה זמין לכולם, אבל הם לא שוללים אותו באופן עקרוני.
בדומה לישראל, לגרמנים יש פנקס חיסונים המתעד את כל החיסונים שהיו להם. מדינות רבות בעולם לא מתירות לתיירים להיכנס לשטחן למשל אם לא עברו חיסון לקדחת צהובה. נוסף על כך, לאחרונה גרמניה העבירה חוק שמחייב את כל הילדים להתחסן נגד חצבת לפני שהם נרשמים לגן או לבית הספר. מאחר שלימוד בבית הספר הוא חובה בגרמניה, המשמעות היא שלמדינה כבר יש חיסון חובה נגד חצבת.
יו"ר STIKO מרטנס הרחיק לכת ואמר לעיתון די וולט כי הוא יכול לדמיין עולם שבו עסקים יכולים לדרוש הוכחה לחסינות מהקורונה לפני שהם מקבלים לקוחות, אך זו תהיה החלטה פרטנית שלהם ולא חובה שתכפה המדינה. "מדובר בהסכמים פרטיים שנערכו על ידי בעל המסעדה, חברת התעופה או מארגני הקונצרטים", אמר. "אני חושב שמשהו כזה אפשרי. אני לא עורך דין, ובסופו של יום עורכי דין יצטרכו להחליט".
אין יחס מיוחד למחוסנים
ממשלת גרמניה שללה שוב ושוב חובת חיסון לקורונה, אולי גם מתוך התחשבות באלו שמטילים ספק ביעילות ובטיחות החיסונים, וכך מנהיגי הממשלה הרפו במהירות מהטבות לזכותם של המחוסנים. "מבחינה פוליטית יש לי עמדה ברורה מאוד בנושא זה", אמר בסוף השבוע שר הפנים הורסט לעיתון בילד אם סונטאג, "זה חשוב כמו להשיג חיסון לכולנו: אין יחס מיוחד למחוסנים! הבחנה בין מחוסן ללא מחוסן תהיה זהה לחיסון חובה".
אבל למרות שלא אמר זאת במפורש, הודה הורסט בשתיקה כי יהיה מעט מאוד פעולות שהממשלה תוכל לעשות בכדי למנוע מחברות לקבוע מדיניות משלהן. "כל מה שאני יכול לעשות זה להזהיר מפני זה. יחס מיוחד למחוסנים יחלק את החברה".
קרל לאוטרבך, פוליטיקאי סוציאל-דמוקרטי ובעצמו אפידמיולוג, יצא נגד מתן זכויות מיוחדות למתחסנים גם הוא - מסיבות מדעיות ומוסריות. "לא ניתן לשלול כי המחוסן עדיין עלול להדביק אחרים", אמר השבוע והסביר כי ההצדקה הכלכלית לאפשר לעסקים להיפתח מוקדם מדי היא גם אשליה. "מה שמסוכן באמת לכלכלה זה הפתיחה והסגירה של החיים הציבוריים. השאלה האם לקבוצה קטנה של אנשים מחוסנים מותר לעשות יותר מאחרים לא יכולה להיות רלוונטית".