תגובות חריפות וקשות להחלטת בית הדין הבינלאומי בהאג לחקור את ישראלנשיא המדינה, ראש הממשלה, שר הביטחון, הרמטכ"ל כוכבי וראשי מפלגות התנערו היום (רביעי) מההחלטה, כינו אותה אנטישמית וצבועה - ושבו וטענו שבית הדין מוטה מראש נגד מדינת ישראל. 

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

"החלטת בית הדין בהאג לפתוח בחקירה נגד מדינת ישראל שערורייתית", אמר נשיא המדינה, ראובן (רובי) ריבלין. "לא נקבל את הטענות נגד מימוש זכותנו וחובתנו להגן על אזרחינו. מדינת ישראל היא מדינה חזקה, יהודית ודמוקרטית, שיודעת להגן על עצמה וגם לחקור את עצמה במקרה הצורך". 

נשיא המדינה הוסיף: "אנו גאים בחיילינו, בנינו ובנותינו, בשר מבשרה של המדינה שלנו, העומדים על משמר ארצם דור אחרי דור כחומה בצורה נגד מבקשי רעתנו. נעמוד אנחנו על המשמר כדי להבטיח שלא ייפגעו בעקבות ההחלטה". 

"בית הדין הבינלאומי המוטה בהאג - קיבל החלטה שהיא תמצית האנטישמיות ותמצית הצביעות", תקף ראש הממשלה, בנימין נתניהו, "הוא קבע שחיילנו הגיבורים והמוסריים שנלחמים נגד הטרוריסטים האלימים ביותר עלי אדמות - דווקא הם פושעי מלחמה. הוא קבע שכשאנחנו בונים בית בבירתנו הנצחית ירושלים זה פשע מלחמה". 

"בית הדין שהוקם כדי למנוע הישנות של הזוועות שהנאצים חוללו נגד העם היהודי - פונה עכשיו נגד מדינתו של העם היהודי וכמובן לא אומר מילה נגד אירן וסוריה ומשטרי רודנות אחרים שמחוללים פשעי מלחמה אמיתיים חדשות לבקרים", הוסיף נתניהו.

"במשך שנים פעלנו רבות מול מנהיגים ומול ממשלות נגד הכוונה הזאת", הדגיש, "אבל כשבית הדין מוטה מראש נגד מדינת ישראל - יש רק דבר אחד שנשאר לעשות: להילחם על האמת בכל הבמות, בכל הפורומים, להגן על כל חייל וחייל, כל מפקד ומפקד, כל אזרח ואזרח. ואני מבטיח לכם - אנחנו נילחם על האמת עד שנבטל את ההחלטה השערורייתית הזאת".‎

שר הביטחון גנץ התייחס בטקס סיום קורס חובלים על החלטת התובעת בבית הדין בהאג: "מדובר בפרס לטרור ולארגוני הטרור. הפלסטינים חייבים להפנים - את הסכסוך ביננו נפתור רק במשא ומתן בירושלים וברמאללה. לא יעזור בית דין, גם לא בהאג".

"אויבינו פועלים בצורה בלתי מוסרית שמסכנת את תושביהם - חמאס וחיזבאללה, מחביאים טילים במרתפי בתים ובחצרותיהם, ומשתמשים באזרחי עזה ולבנון כמגן אנושי", המשיך גנץ. "ובעוד שאויבינו רומסים זכויות אדם, ובעולם כולו מתבצעים פשעים נוראיים, החליטה התובעת בבית הדין בהאג לפתוח בחקירה נגד ישראל, הדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון. מדובר בפרס לטרור ולארגוני הטרור. זו החלטה שמזיקה לשמירה על היציבות האזורית ולהגנה על חיי אדם".

3 חיילים נעצרו בחשד לסחר בסמים (צילום: דובר צה"ל, חדשות)
חיילי צה"ל בשטחים, ארכיון. בית הדין יחקור את פעולות הצבא | צילום: דובר צה"ל, חדשות

הרמטכ"ל רא"ל אביב כוכבי הבהיר בתגובה להחלטה כי "לא נאפשר לאף מוסד זר ונטול סמכות להתערב בפעילותינו להגנת ישראל, וודאי לא להעמיד בסיכון משפטי את המשרתים בצה"ל".

יו"ר מפלגת תקווה חדשה, גדעון סער, תקף אף הוא: "זו החלטה בזויה. החלטה לחקור את הצבא המוסרי ביותר בעולם של המדינה המאוימת ביותר בעולם היא מעוותת מוסרית. ממשלה בראשותי תעבוד עם בנות בריתנו בעולם ובראשן ארה״ב כדי להגן על צה״ל, מפקדיו ולוחמיו ולמנוע פוליטיזציה של המשפט הבינלאומי". 

 
בכירת מפלגת ימינה, איילת שקד, הגיבה בחריפות: "זו החלטה פוליטית, אומללה ואנטישמית. צה"ל הוא הצבא המוסרי ביותר בעולם, מגדלור לצבאות אחרים. בית הדין חרג מסמכותו וטוב יעשה אם יתמקד במדינות באזור שמבצעות פשעי מלחמה. נגן משפטית על חיילנו הגיבורים בכל מקום אשר יהיו"


מנגד, מסר יו"ר מרצ, ניצן הורוביץ: "ההתנחלויות והימין גוררים את ישראל להאג. המשך הבנייה בהתנחלויות ואיומי הסיפוח מסבכים את ישראל והופכים אותה לנאשמת בפשעי מלחמה. ישראל חייבת ממשלה שתפסיק את הבנייה בהתנחלויות ותניע מחדש תהליך שלום עם הפלסטינים. ללא קידום תהליך שלום, ראשי המדינה עלולים להיות חשופים להליכים משפטיים, ובעיקר יפגעו באינטרס הישראלי המרכזי: פתרון הסכסוך הישראלי-פלסטיני על בסיס חזון שתי המדינות". 

גינוי חריף להחלטה התקבל גם מהשגרירות הנוצרית הבינלאומית בירושלים, הגוף הנוצרי-ציוני הגדול בעולם: "מדובר בצעד לא מוסרי ובלתי מתקבל על הדעת מצד התובעת הראשית היוצאת של בית הדין בהאג, פאטו בנסודה. החלטה זו מערערת לחלוטין את אמינותו של בית הדין הבינלאומי ואף שוות ערך לעלילות דם אחרות שהיו נגד העם היהודי לאורך ההיסטוריה", אמר נשיא השגרירות הנוצרית הבינלאומית, ד"ר יורגן בולר. 

בשגרירות ציינו כי בית הדין הבינלאומי לא רק חסר סמכות בעניין זה – אלא שהוא גם "מבזבז משאבים, סמכויות ופוגע במוסריותו כשהוא בוחר בעמדה מוטה שכזו נגד מדינת ישראל. מנגד הוא מתעלם באופן צבוע מפשעי המלחמה היומיומיים שביצעו המשטרים האכזריים ביותר בעולם כנגד העם שלהם".

ההחלטה הדרמטית של בית הדין הבינלאומי בהאג: "יש בסיס סביר לחקירה" 

התובעת בבית הדין הפלילי הבין לאומי בהאג, פאטו בנסודה, הודיעה מוקדם יותר היום שבית הדין יפתח בחקירה שתבחן אם בוצעו פשעי מלחמה על ידי ישראל בשטחי הגדה המערבית. ההחלטה מגיעה אחרי שבית הדין פסק לפני כחודש שניתן לחקור פשעים באזור זה.

פאטו בנסודה, תובעת בית הדין הבין-לאומי הפלילי בהאג (צילום: Eva Plevier, שי פרנקו)
התובעת שקיבלה את ההחלטה, פאטו בנסודה | צילום: Eva Plevier, שי פרנקו

בהודעה שהתפרסמה באתר בית הדין, ציינה בנסודה שהחקירה תעסוק בפשעים שהתבצעו לכאורה בגדה המערבית, ברצועת עזה ובמזרח ירושלים מאז ה-13 ביוני 2014. "להחלטה לפתוח בחקירה קדמה עבודת הכנה מדוקדקת שנמשכה קרוב ל-5 שנים", כתבה תובעת בית הדין.

יו"ר כחול לבן בני גנץ (צילום: תומר ניוברג, פלאש/90 )
צילום: תומר ניוברג, פלאש/90

"אני זוכרת את הטענות שהועלו על התנהלות צבא ההגנה לישראל בפרשת ה'מרמרה'", המשיכה בנסודה. "באותה פרשה סירבתי, כתובעת, לפתוח בחקירה ללא בסיס סביר. במצב הנוכחי, לעומת זאת, יש בסיס סביר לחקירה. בסופו של דבר, הדאגה המרכזית שלנו חייבת להיות לקורבנות הפשעים, הפלסטינים והישראלים, הנובעים ממעגל האלימות וחוסר הביטחון הארוך שגרם סבל וייאוש עמוק מכל הצדדים".