"קיים בסיס לפתוח בחקירה על המצב בפלסטין": בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג קבע אמש (שישי) בהחלטה דרמטית כי בסמכותו לחקור פעולות שבוצעו בשטחי יהודה ושומרון, ולפיכך אין מניעה לפתוח בחקירה נגד ישראל. במסגרת ההכרעה, בית הדין בהאג יוכל להחיל את אמנת רומא על פשעים לכאורה שבוצעו בגדה המערבית, עזה וגם במזרח ירושלים.

לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות

אישור החקירה הפלילית ניתן לתובעת הראשית פאטו בנסודה, כשהחלטה נוגעת גם באופן אישי לבכירי המדינה בממשלה ובצבא – כולל ראש הממשלה והרמטכ"ל – שיהיו חשופים לצווי מעצר.

נדגיש כי אישור החקירה הפלילית לא נועד לקבוע גבולות או להכיר בגדה המערבית, ברצועת עזה ובמזרח ירושלים כמדינה פלסטינית. החלטת השופטים, שאף לא הושגה פה אחד, נועדה לאפשר לבית הדין הבינלאומי סמכות שיפוט באזורים אלה, ואפשרות לבחון תלונות על פשעי מלחמה.

בנימין נתניהו (צילום: יונתן זינדל, פלאש/90 )
צילום: יונתן זינדל, פלאש/90

ראש הממשלה בנימין נתניהו הגיב להחלטה הדרמטית ומסר: "היום הוכיח בית הדין פעם נוספת שהוא גוף פוליטי ולא מוסד שיפוטי. בית הדין מתעלם מפשעי המלחמה האמיתיים ובמקום זאת רודף אחר מדינת ישראל, מדינה בעלת משטר דמוקרטי איתן, המקדשת את שלטון החוק, ואינה חברה בבית הדין".

"בהחלטתו זו פגע בית הדין בזכותן של מדינות דמוקרטיות להגן על עצמן מפני טרור, ושיחק לידי גורמים החותרים תחת המאמצים להרחבת מעגל השלום", הוסיף נתניהו. "אנחנו נמשיך להגן בכל דרך על אזרחינו וחיילינו מפני רדיפה משפטית".

גם בארצות הברית הגיבו בתקיפות להכרעה: ממחלקת המדינה האמריקנית נמסר תחילה כי "היא מודאגת מהאפשרות שבית הדין בהאג יפתח בחקירה נגד ישראל". בהמשך הצהיר דובר משרד החוץ האמריקני כי ארצות הברית מתנגדת להחלטה.

 

בית הדין הפלילי הבין-לאומי בהאג (צילום: רויטרס, חדשות)
צילום: רויטרס, חדשות

ההחלטה של בית המשפט בהאג התבססה על החלטה 67/19 של העצרת הכללית של האו"ם, שקבעה את הזכות של העם הפלסטיני להגדרה עצמית ולעצמאות במדינתם, במה שהם כינו "השטחים הפלסטינים הכבושים מאז שנת 1967". על בסיס זכות זו, רוב השופטים בהחלטה, תמכו בהכרה ברצועת עזה ובגדה המערבית – כולל מזרח ירושלים, כמדינה.

לישראל אומנם ניתנה האפשרות להגיש את עמדתה בעניין לבית הדין הבינלאומי בהאג, אך היא בחרה שלא לעשות זאת. "הבחירה של ישראל שלא להגיש את עמדתה נובעת מהתפיסה הבסיסית כי לבית המשפט אין סמכות לבצע את החקירה", אמר גורם דיפלומטי בשנה שעברה לתקשורת הישראלית.

החלטת בית הדין הפלילי הבינלאומי בהאג מאמש היא למעשה המשך או תשובה להצהרה שהוגשה לפני כשנה על ידי התובעת בנסודה. "אני מודיעה היום שבעקבות בדיקה יסודית של כל המידע המהימן שבידי משרדי – בדיקה עצמאית ושאינה מושפעת מדעות או העדפות אישיות, הגעתי למסקנה שעל פי הבדיקה המקדמית של המצב בפלסטין - מולאו כל הדרישות המעוגנות בחוק במסגרת אמנת רומא לפתיחת חקירה", כתבה בנסודה.

עוד הוסיפה כי "קיים בסיס סביר לפתוח בחקירה על המצב בפלסטין. אין לי ספק שפשעי מלחמה התבצעו בעבר או שמתבצעים בהווה בגדה המערבית, כולל במזרח ירושלים, וברצועת עזה. לא נראה שישנן סיבות משמעותיות שחקירה שכזו לא תשרת את מטרות הצדק".