חברת אסטרהזניקה, אשר עובדת בשיתוף אוניברסיטת אוקספורד שבבריטניה על חיסון פוטנציאלי לנגיף הקורונה, צפויה להתחיל ניסוי עולמי חדש כדי להעריך את יעילות החיסון, כך דיווח בכיר בחברה לרשת בלומברג. הסיבה לניסוי הנוסף היא החשש הגובר בקרב מומחים בחברה, העולה מהמידע שהופץ עד כה, על פיו חלק מהמשתתפים קיבלו מינון נמוך יותר של החיסון, מה שמקשה את ניתוח התוצאות בצורה מדויקת.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
הניסוי של אסטרהזניקה התפצל לשתי קבוצות: הראשונה קיבלה שתי מנות מלאות של חיסון. היעילות של החיסון במקרה הזה עמדה על 62%, מספר יחסית נמוך. הקבוצה השנייה קיבלה מנה וחצי של החיסון, ובמקרה הזה – היעילות קפצה דרמטית ל-90%. לכאורה, מדובר בחדשות נהדרות, אבל היום אנו מגלים את התמונה המלאה.
המינון של מנה וחצי ניתן בטעות רק ל-2,800 אנשים מתוך עשרות אלפים שהשתתפו בניסוי, מספר נמוך במונחים של ניסוי מהסוג הזה. עוד מתברר שבכל הקבוצה הזו לא נבדקו בני 55 ומעלה. הדבר החמור ביותר הוא עניין השקיפות – החברה לא חשפה את הפרטים האלו עד שנדרשה לכך על ידי הרשויות.
רוב החיסונים שרכשה ישראל - הם של אסטרהזניקה
הודעת החברה מערערת את מקבלי ההחלטות בירושלים, שכן ישראל הודיעה בשישי שעבר על רכישת 10 מיליון מנות חיסונים מהחברה. העסקה שחתמה ישראל עם חברת אסטרהזניקה גדולה משמעותית מהעסקאות שנחתמו עם החברות פייזר ומודרנה. החברה התחייבה לספק את המנות כבר בתחילת 2021.
שבועיים לאחר פייזר ומודרנה, בשבוע שעבר פרסמה החברה נתונים מעודדים למדי בנוגע ליעילות החיסון שייצרה לקורונה, וטענה כי 100% מהנבדקים הגיבו באופן חיובי לחיסון. טענת החברה התבססה על ממצאים מבדיקות דם של אלו שקיבלו את החיסון. באסטרהזניקה פרסמו כי ככל שגיל המתחסנים היה גבוה יותר, כך תופעות הלוואי היו קלות יותר, וכן כי לאחר המנה השנייה של החיסון נרשמו תופעות לוואי פחותות מאשר שנרשמו לאחר המנה הראשונה.
ישראל מנהלת מגעים לרכישת חיסונים ממגוון חברות מתחרות במטרה להביא ארצה חיסונים יעילים ושונים זה מזה. פייזר התחייבה לספק לישראל 8 מיליון מנות חיסונים אשר תספקנה ל-4 מיליון ישראלים, והצפי להגעתן הוא בעוד כחצי שנה.