זוכים ראשונים בפרס נובל לשנת 2020: ועדת פרס נובל בשטוקהולם שבשוודיה הכריזה היום (שני) על הזוכים בפרס נובל לרפואה ופיזיולוגיה - שלושה חוקרים שגילו את נגיף הפטיטיס C: הארווי אלטר וצ'רלס רייס מארה"ב ומייקל האוטון מבריטניה.
לעדכונים נוספים ושליחת הסיפורים שלכם - היכנסו לעמוד הפייסבוק של החדשות
האוטון השתמש באסטרטגיה, שלא נוסתה קודם לכן, ושבאמצעותה בודד את הגנום של הנגיף החדש שקיבל את השם "נגיף הפטיטיס C". רייס סיפק את ההוכחה הסופית לכך שהנגיף הזה יכול לגרום למחלת הצהבת ואלטר הוכיח שנגיף שלא היה מוכר קודם לכן הוא גורם שכיח למחלת צהבת כרונית.
"לראשונה בהיסטוריה ניתן כעת לרפא את נגיף הצהבת C", נימקו חברי הוועדה את הבחירה בשלושת החוקרים. "זוכי הפרס השנה חשפו את הסיבה למקרי הצהבת ואפשרו בדיקות דם ותרופות שהצילו מיליוני בני אדם ברחבי העולם".
משנת 1901 ועד היום חולקו 110 פרסי נובל בתחום הרפואה. מתוך כלל הזוכים בפרס נובל לרפואה, רק 12 נשים זכו בכבוד לאורך ההיסטוריה. הזוכה הצעיר ביותר בפרס היה פרדריק בנטינג הקנדי, שקיבל אותו בשנת 1923 בעודו בן 32 בלבד. בנטינג אחראי על מיצוי האינסולין והתאמתו לטיפול בבני אדם – מה שהציל מיליונים ברחבי העולם, בדגש על חולי סוכרת.
אחרי ההסכם עם האמירויות: הנשיא טראמפ יזכה בפרס נובל לשלום?
בהמשך השבוע תכריז ועדת הפרס על הזוכים בעוד 5 קטגוריות שונות - ובהם גם פרס נובל לשלום. מי שהוזכר כמועמד לזכייה בפרס היוקרתי הוא נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, לאחר שהוביל לחתימה על הסכמי הנורמליזציה בין ישראל לאיחוד האמירויות ובחריין רק לאחרונה.
טקס הענקת פרסי נובל נערך מדי שנה ב-10 בדצמבר, אולם עקב התפשטות נגיף הקורונה, לא ברור באיזו מתכונת ייערך הטקס החגיגי השנה בשטוקהולם בירת שוודיה. הטקס נערך מדי שנה במעמד מלך שוודיה ומוענקים בו הפרסים לזוכים בקטגוריות השונות - למעט פרס נובל לשלום, שמוענק בטקס מקביל שנערך באוסלו, בירת נורווגיה.
לוח הזמנים לשבוע הקרוב - ההכרזה על זוכי פרס נובל:
שלישי, 6 באוקטובר: פרס נובל לפיזיקה
רביעי, 7 באוקטובר: פרס נובל לכימיה
חמישי, 8 באוקטובר: פרס נובל לספרות
שישי, 9 באוקטובר: פרס נובל לשלום
שני, 12 באוקטובר: פרס נובל לכלכלה